Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROŠVERCAO 170 KG KOKAINA

Tko je Hrvat uhićen u Kostariki: Diler koji je u istom avionu sa Sanaderom izručen iz Austrije 2011.

Foto: Robert Anic/PIXSELL
1/3
25.02.2021.
u 23:25

Miroslav Mike Aničić 2011. uhićen je u Austriji zbog šverca kokaina s Bahama. Istekao mu je maksimalni pritvor te je pušten da se brani sa slobode. Pobjegao je prije presude. Sada je opet uhićen, ovaj put na sjeveru Kostarike

Miroslav Mike Aničić (45), koji je u rujnu 2018. pravomoćno osuđen na 13 godina zatvora zbog krijumčarenja najmanje 170 kilograma kokaina, uhićen je u Kostariki. Kako je priopćio tamošnji lokalni portal San Carlos Digital, Aničić je uhićen pored svoje kuće mjestu Boca de Arenal, u provinciji Alejuela na sjeveru Kostarike, i to nakon što ga je tamošnja policija pratila šest mjeseci.

Akcija Paukova mreža

Hrvatska je uhidbeni nalog i tjeralicu za Aničićem raspisala 2018., nakon što mu je presuda postala pravomoćna, a on se od 2019. nalazio u Kostariki. Za njim je bila raspisana i Interpolova tjeralica na temelju koje je uhićen, a tamošnji sud trebao bi odlučiti o njegovu izručenju Hrvatskoj. Ono mu neće biti prvo jer je već jednom bio izručen Hrvatskoj, i to u sklopu akcije Spiderweb (Paukova mreža). Aničić je prvi put Hrvatskoj izručen u srpnju 2011., iz Beča, a s njim je izručena i njegova tadašnja djevojka Mirela Gašpar. Zanimljivo je da je s njima u avionu tada bio i Ivo Sanader, kojeg je Austrija tada izručivala Hrvatskoj nakon što je u prosincu 2010. bio uhićen na austrijskoj autocesti dok je bježao iz Hrvatske u trenutku kad mu je Sabor ukidao imunitet zbog afere Fimi media.

Što se tiče Aničića, on i M. Gašpar su u sklopu međunarodne akcije Spiderweb uhićeni u travnju 2011., zbog sumnje da su zrakoplovima krijumčarili kokain iz Južne Amerike. Sumnje su pretvorile u sudski postupak, a suđenje je pravomoćno okončano u rujnu 2018. kada je presuda Aničiću i ostalima optuženima u aferi Spiderweb postala pravomoćna. Ukupno su bili osuđeni na 63 godine zatvora, a tu im je presudu Županijski sud u Zagrebu izrekao u lipnju 2015. Optuženici u akciji Spiderweb još su bili poznati i kao “dileri s Bahama”, a teretilo ih se za krijumčarenje najmanje 170 kilograma kokaina. Drogu su specijaliziranim, uglavnom privatnim avionima prevozili iz Dominikanske Republike u Europu, a cijela skupina razotkrivena je kada su 2011. u Austriji uhićeni Aničić, inače kanadski Hrvat, i Marina Gašpar.

Tom prigodom u njihovu vozilu nađeno je 100 kilograma kokaina, a Aničić se poslije branio da je mislio da prevozi novac, a ne kokain. Branio se da su ga na krijumčarenje kokaina natjerali neki Kolumbijci kojima je dugovao ogroman novac, konkretnije četiri milijuna dolara. USKOK je njega i ostale teretio da su planirali s Bahama u Europu prokrijumčariti oko 200 kilograma kokaina, no plan im se izjalovio nakon što su Aničić i njegova djevojka uhićeni u Austriji, a njihova prethodnica u Sloveniji. Aničiću i ostalima sudilo se dva puta jer je prvu nepravomoćnu presudu, kojom su bili ukupno osuđeni na 73 godine zatvora, Vrhovni sud ukinuo. Na ponovljenom su suđenju osuđeni na slične kazne pa je tako Aničić dobio 13 godina zatvora, a tajanstveni David Molina kojem se jedinom sudilo u odsutnosti devet godina zatvora. Nikola Katić dobio je 11 godina zatvora i njemu je jedinom Vrhovni sud 2018. kaznu umanjio za godinu dana.

Trebao vratiti 6,9 milijuna kn

Osim što su osuđeni na zatvorske kazne, Aničić i Katić zajedno moraju vratiti 14,5 milijuna kuna, odnosno svaki po 6,9 milijuna kuna. Tijekom suđenja dijelu optuženika isteklo je maksimalno trajanje istražnog zatvora pa su morali biti pušteni da se brane sa slobode. Aničić je pobjegao iz Hrvatske. Te se vratio starim navadama. Zanimljivo je da je Aničićevu sudbinu doživio i njegov suoptuženik Nikola Katić. I on je zbog ukidanja istražnog zatvora pušten na slobodu, što je iskoristio za bijeg. I za njim je bila raspisana tjeralica, a u prosincu 2019. uhićen je u Gibraltaru zbog krijumčarenja 155 kilograma kokaina vrijednog devet milijuna funti.

Ključne riječi

Komentara 13

DO
doktorica
06:39 26.02.2021.

jel i taj ima dvojno?!

DU
Deleted user
10:55 26.02.2021.

Koja slučajnost oba puštena da se brane sa slobode i oba zbrisala, to nije bilo za očekivati ni u snu, za takve poštenjake, a ona baba što nije platila struju osuđena u par dana. Uredite sudstvo inače će nam se kao i u Meksiku svima obiti o glavu za 5-6 godina.

TB
taras.buljba
06:38 26.02.2021.

posto covjek im.a lovu od naseg sudstva moze kupit komad drzave .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije