Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dnevnik nove tv

RH podijeljena oko eksploatacije nafte u Jadranu. 46% građana je protiv

platforma
Foto: Reuters/PIXSELL
1/5
14.03.2015.
u 19:40

Ako bi kojim slučajem Hrvatska krenula u eksploataciju pa i počela zarađivati, većina građana misli da se novac treba ulagati u pokretanje proizvodnje i industriju, i to njih 65 posto

Dnevnik Nove TV danas je objavio novo istraživanje koje je jučer provela agancija Ipsos puls na uzorku od 600 građana.

HRVATSKA NAFTA I PLIN – ŠTO MISLE GRAĐANI

Vlada u lipnju najavljuje izdavanje prvih dozvola za istraživanje Jadrana u potrazi za plinom i naftom. Dnevnik Nove TV donio je veliko istraživanje što građani misle o cijelom projektu Banskih dvora.

ISTRAŽIVANJE JE OK, ALI BI I REFERENDUM BIO DOBAR

Iako većina građana nema ništa protiv istraživanja, kada ih se pita konkretnije, vidi se da i referendum ne bi bilo loše raspisati. Da treba ići u istraživanje i ne raspisivati referendum, misli 29 posto građana. No zato 36 posto građana misli da isto tako treba ići u istraživanje, ali i raspisati referendum. A protiv istraživanja Jadrana pod bilo kakvim uvjetima je 31 posto građana. Ne zna 4 posto ispitanika.

VEĆINA MISLI DA BI HRVATSKA S TALIJANIMA TREBALA EKSPLOATIRATI JADRAN

Većina od 51 posto građana misli kako bi Hrvatska i Italija trebale zajedno eksploatirati Jadran. Njih 34 posto misli da se hrvatska Vlada treba boriti da se uspostavi zabrana eksploatacije. Da ne treba raditi ništa, misli 4 posto građana, a ne zna ili ne želi reći njih 11 posto.

REFERENDUM O EKSPLOATACIJI NAFTE – PODIJELIO HRVATSKU

Nakon istraživanja dolazi eksploatacija. A ako bi se na referendumu odlučivalo treba li pristupiti tome ili ne, Hrvatska je podijeljena. Njih 46 posto na mogućem bi referendumu zaokružilo PROTIV vađenja nafte i plina, a ZA bi zaokružilo 43 posto građana. Ne zna ili nije sigurno njih 11 posto.

Foto: Dnevnik Nove TV

KADA BI SE POČELO ZARAĐIVATI, VEĆINA BI ŽELJELA DA SE NOVAC ULAŽE U INDUSTRIJU

Na ovo pitanje građani su mogli odabrati više odgovora. Ako bi kojim slučajem Hrvatska krenula u eksploataciju pa i počela zarađivati, većina građana misli da se novac treba ulagati u pokretanje proizvodnje i industriju, i to njih 65 posto. U obrazovanje bi ulagalo njih 50 posto, u zdravstvo i ekološku zaštitu Jadrana po 45 posto njih. Da se vraća javni dug, želi 39 posto građana. U obnovljive izvore energije ulagalo bi njih 38 posto. U mirovinske fondove njih 31 posto, a u prometnu infrastrukturu 24 posto ispitanika. U nešto drugo ulagalo bi njih 4 posto, a ne zna 4 posto ispitanih.

Podsjetimo, i Večenji list redovno izvještava o davanju koncesije za istraživanje i eksploatiranje nafte i plina u Jadranskom moru. Pozivamo i Vas čitatelje da iskažete svoje mišljenje o temi u Večernjakovoj inicijativi.

>>Hoće li naftne platforme uništiti turizam i onečistiti naše more?

>>Bago sinoć pregazio konkurenciju s RTL-a, ali opet su izostala paprena pitanja

>>Mislav Bago proglašen novinarom regije

Foto: Dnevnik Nove TV

Foto: Dnevnik Nove TV

Foto: Dnevnik Nove TV

Komentara 22

MI
misho32
20:28 14.03.2015.

nevjerojatno čime mi zabavljamo naivno općinstvo.U Hrvatskoj egzistiraju i dobro žive razne udruge i interesne grupe , koje su protiv svakog boljitka Hrvatske . Te udruge i hrvatski medij, uglavnom, rade protiv intersa Hrvatske. Tako i u ovom slučaju javnost se nastoji navesti protiv elementarnih i evidentnih intersa . Nevjerojatna glupost je tražiti referendum protiv eksploatacije nafte u Jadranu

DU
Deleted user
20:08 14.03.2015.

Pa Italija vec ima 180 busetina na granici sa RH!

Avatar čičvarda
čičvarda
22:46 14.03.2015.

Usudi li se niki bušit more ja odo u ajduke.Ja i dvadesetak moji mištana.Već smo se počeli pripremat gori u brdu.Kopamo zemunice i spremamo ranu ,ka mravi.Pršute,slaninu,vino,rakiju,sir,masline,brašno za kruv,sol,bumbe,kalašnjikove,municiju,nože,sikire,kosore.Nima snami igre.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije