Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 79
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
simbol prolivene krvi

Djevojčica u crvenom kaputiću iz 'Schindlerove liste' pomaže Ukrajincima

storyeditor/2022-04-22/Oliwia.jpg
Foto: Instagram
1/6
24.04.2022.
u 06:30

U Spielbergovu remek-djelu "Schindlerova lista" Oliwia u svom crvenom kaputiću bila je jedini lik u boji u crno-bijelom svijetu ratnih užasa

Djevojčica koja je nosila crveni kaput u kultnoj sceni iz filma "Schindlerova lista" sada je odrasla i nosi žuti prsluk, no za mnoge je ona i dalje "simbol nade". Oliwia Dabrowska (32) danas pomaže izbjeglicama da pobjegnu iz ratom razorene Ukrajine u njezinu rodnu Poljsku.

Oliwia je imala tri godine kada je glumila djevojčicu u crvenom kaputiću u filmu Stevena Spielberga iz 1993. godine. U filmu je Liam Neeson glumio Oskara Schindlera, njemačkog industrijalca i nacista koji pokušava spasiti svoje židovske zaposlenike tijekom Drugog svjetskog rata. Priča iz stvarnog života, koja je osvojila Oscar, pokazuje kako Oskar spašava živote 1200 Židova tijekom holokausta, a Oliwia Dabrowska sada svoju staru ulogu koristi kao inspiraciju za svoj volonterski rad tijekom rata u Ukrajini, piše Daily Mail. Prema podacima UN-a, više od 4,3 milijuna Ukrajinaca napustilo je svoje domove, a samo Poljska primila je 2,5 milijuna izbjeglica u šest tjedana od početka invazije.

Foto: Instagram

Ova 32-godišnjakinja na poljsko-ukrajinskoj granici radi na prikupljanju humanitarne pomoći i donacija izbjeglicama. O svom angažmanu redovito izvješćuje putem svog Instagram profila, na kojem je podijelila i fotografiju scene iz Schindlerove liste. Prošlog mjeseca Dabrowska je zamolila svojih 22.000 fanova da doniraju novac ukrajinskim civilima koji bježe od rata.

Na slici uz poljsko-ukrajinsku granicu u Korczowi, 20 kilometara od mjesta gdje je Rusija bombardirala Javoriv toga dana, napisala je: "Pronašli smo ukrajinsku obitelj kojoj je trebao prijevoz. Očajnički su željeli doći do svoje sestre. Ta djeca... Bože moj, jedva suzdržavam suze. Ne mogu vam ispričati što sam sve tamo vidjela. Ne možete ni zamisliti ovu noćnu moru u očima tih ljudi."

U Spielbergovu remek-djelu "Schindlerova lista" Oliwia u svom crvenom kaputiću nije bila samo jedini lik u boji u crno-bijelom svijetu ratnih užasa nego i simbol sljedeće generacije, ali i židovske krvi koju su nacisti prolili.

VIDEO Snimka potaknula nagađanja: Ovo dokazuje da je Putin bolestan

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije