Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 124
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Aparat u kvaru

Djetetu treba MR mozga? U Gospić ili čekajte 2016.

magnetska rezonanca,MR
Foto: Thinkstock
29.07.2014.
u 17:10

U zadarskoj bolnici aparat mjesecima u kvaru, a ta bolnica nije jedina...

Pedeset pacijenata iz zadarske bolnice koji čekaju pregled magnetskom rezonancijom u kolovozu će tu pretragu obaviti u bolnici u Gospiću, a HZZO će im platiti putni trošak. Prvi slobodni termin za magnet u zadarskoj je bolnici jučer bio – 25. veljače 2016., ali i taj je datum upitan jer aparat – ne radi.

Većina pacijenata koji će iz Zadra putovati u Gospić djeca su kojoj je potreban MR mozga, dakle pretraga kojom će se provjeravati oštećenja ili tumor mozga. Zašto djeca čekaju, a aparat ne radi, iz zadarske bolnice nismo dobili odgovor osim telefonskog da ga “evo baš danas popravljaju”. Na žalost, nije to jedina bolnica u kojoj aparat čiji nalaz nekome spašava život mjesecima čeka “majstora”. Čekaju već četiri mjeseca i u vukovarskoj bolnici, odakle se pacijenti preusmjeravaju u druge bolnice i na druge liste čekanja, a istovremeno županijski novac rezerviran upravo za takve situacije u općim bolnicama stoji netaknut.

Magnetska rezonancija ne radi ni u zagrebačkom KB-u Merkur, a i njihovi će pacijenti u kolovozu put Gospića. Tako će se u mjesec dana kolovoza u Gospiću riješiti dio liste čekanja za pregled magnetom na koji čeka ukupno 13.500 pacijenata.

Tristo pregleda mjesečno

– Izvan redovnog radnog vremena tijekom kolovoza obavit ćemo te preglede magnetom. Sve će biti obavljeno u osmom mjesecu, 50 pacijenata iz Zadra i deset iz Merkura. Iz Zadra stižu djeca kojoj većinom treba magnet mozga, a iz Zagreba desetak ljudi, od kojih nekima treba više pretraga magnetom. To smatramo izvanrednom situacijom jer je magnet pokvaren, a u Zadru se radi i o djeci – objašnjava mr. Sandra Čubelić, dr. med. spec. pedijatar, ravnateljica gospićke bolnice. Bolnica je to u kojoj se mjesečno, kako kaže, obavlja 300 pregleda magnetskom rezonancijom. Termine zadarskim i zagrebačkim pacijentima dali su u popodnevnim satima i izvan redovne liste čekanja.

– Radimo i vikendom u dvije smjene jer smatramo da je to prioritet. Ne možemo dopustiti da ta djeca čekaju više od godinu dana, neka su naručena čak i za 2016. godinu – kaže ravnateljica Čubelić.

Malen je to korak u smanjivanju liste čekanja na tu pretragu na koju u prosjeku ne dođe 20 posto naručenih pacijenata.

– Pokušavamo organizacijom na razini Hrvatske doći do smanjenja liste čekanja na magnet. Dijelom se radi o preusmjeravanju pacijenata ili stručnjaka te korištenju telemedicine, a uz uvođenje SMS dojave do jeseni, najvjerojatnije ćemo ići i u dvostruko naručivanje pacijenata u isti termin zbog tih 20 posto pacijenata koji se ne pojave na pregledu – objasnila je Tatjana Prenđa Trupec, ravnateljica HZZO-a.

Za cijelu zemlju 21 aparat

Istom problemu u KBC-u Zagreb doskočili su direktnim provjeravanjem dolaska na pretragu pozivom naručenih pacijenata kako termini ne bi propadali dok drugi čekaju mjesecima, pa i dulje.

– Uglavnom pedeset posto odustaje ili su pretragu već napravili. Na žalost, KBC Zagreb u ljetnim mjesecima u 80 posto slučajeva dobiva odgovor da su na godišnjem odmoru i da ne mogu doći, odnosno traže produljenje termina pretrage. Trenutačno je slična situacija i na drugim radiološkim pretragama, što nam stvara velike dodatne probleme za sve radiološke pretrage, a ne samo MR – kaže doc. dr. sc. Zlatko Giljević, sanacijski upravitelj zagrebačkog Rebra.

Inače, hrvatske bolnice imaju 21 aparat za magnetsku rezonanciju, a to je pet aparata na milijun stanovnika. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, u Sloveniji je devet aparata, u Poljskoj tri, Francuskoj deset MR aparata na milijun stanovnika.

Komentara 28

DH
dalibor.hren
18:39 29.07.2014.

Kod privatnika isti aparat poslije podne radi punom parom!

DU
Deleted user
17:59 29.07.2014.

ili kod kolege privatnika kod kojega radi aparat, gdje će vas doktori iz istih bolnica toplo preporučiti...

IS
istri
17:45 29.07.2014.

mi ,kao pametan narod,mozda prepametan kad samo nonsolantno gleda i negoduje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije