Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 116
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VELIKI USPJEH

Dječak kojem su presadili obje ruke uspješno piše, jede i odijeva se

Zion Harvey
Foto: Dječja bolnica Philadelphia
19.07.2017.
u 23:30

Osim kirurga, u cijelu operaciju uključeni su stručnjaci za presađivanje, profesionalni terapeuti, psiholog i socijalni radnici

Prvo dijete na svijetu kojemu su presađene obje ruke – donji dio podlaktica, u stanju je jesti, pisati i odjenuti se 18 mjeseci nakon operacije, objavili su liječnici, izražavajući veliku radost zbog tog uspjeha.

Prvi rezultati presađivanja za koje je u srpnju 2015. bilo potrebno 40 liječnika i 10-satna intervencija u SAD-u objavljeni su u utorak u britanskom medicinskom časopisu The Lancet. Opisano je stanje Ziona Harveyja od prije šest mjeseci.

Nakon mjeseci terapija i psihološke podrške, danas 10-godišnji američki dječak proživio je teške trenutke u prvih 18 mjeseci, među kojima agresivno liječenje protiv brojnih odbacivanja presađenog tkiva i napornog učenja kako se služiti novim rukama, pišu autori tog medicinskog izvješća.

Nakon tog razdoblja bio je u stanju sam pisati, hraniti se i odjenuti se.

– Naše istraživanje pokazuje da je transplantacija ruku moguća kad je brižno pripremljena uz podršku ekipe kirurga, stručnjaka za presađivanje i profesionalnih terapeuta, psihologa i socijalnih radnika – objašnjava Sandra Amaral iz dječje bolnice u Philadelphiji, na istoku SAD-a, gdje je operacija izvedena.

Ostavši bez donjih dijelova podlaktica i stopala u ranom djetinjstvu zbog teške infekcije, mali Zion već je podvrgnut presađivanju bubrega prije nekoliko godina te je već uzimao lijekove protiv odbacivanja tkiva.

Komentara 2

DJ
djontra
22:16 20.07.2017.

Nevjerojatno, jedna predivna vijest, i iz aspekta znanosti i medicine, i iz aspekta djeteta. A komentara nigdje... Žalosno je da ovakve vijesti ne dobivaju pozornost koju zaslužuju, ali bitno da se svi odmah dižu na noge kad krenu lijevo-desne rasprave ili kad Baćićka pokaže guzicu po 143912 put. Sramota, nije niti čudo da nam je država tu gdje jest, uz ovakav puk i jednaku takvu vlast.

DJ
djontra
22:18 20.07.2017.

Svaka čast svima koji su bili uključeni u ovaj pothvat, pogotovo dječaku i njegovoj obitelji. Ne mogu niti zamisliti kroz što su sve morali prolaziti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije