Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 113
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Uloga liječnika

Pacijenti su također odgovorni za svoje liječenje

Foto: Zarko Basic/PIXSELL
19.06.2017.
u 19:18

Uloga liječnika mijenja se, od onoga koji “zna najbolje” do onoga koji mora poštovati pacijentovu odluku

Liječnikova se uloga promijenila, od onoga koji “zna najbolje” do onoga koji mora poštovati pacijentovu odluku.

Medicina poprima i osobine tržišta i javlja se potreba za repozicioniranjem liječnika i njegovih prava sa zakonskih i etičkih aspekata, iznijela je prof. Lada Zibar na tribini Hrvatske liječničke komore “Prava liječnika i odgovornost pacijenata“.

Prof. Veljko Đorđević u praksi je, kaže, svjedočio brojnim situacijama u kojima pacijenti nisu preuzeli odgovornost za svoje liječenje i nisu promijenili životne navike (pušenje, debljina, pijenje, neredovito uzimanje lijekova i sl.), a prebacivali su krivnju na liječnike.

Među dužnostima pacijenta su, naglasila je prof. Gordana Cerjan Letica, održavanje i promicanje vlastitog zdravlja, iskrenost i istinitost prema liječnicima i poštivanje preporuka liječnika.

Komentara 1

NA
navijeke
08:26 20.06.2017.

Kad će se uloga dobrog dijela liječnika promijeniti u ulogu "onoga koji zna organizirati vlastiti posao"? Njihovoj neorganiziranosti i nesposobnosti (čast izuzecima) svjedočimo svakodnevno, svejedno je radi li se o liječnicima opće prakse ili specijalistima

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije