Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HRANIO SE KEKSIMA

Dječak pobjegao otmičarima i lutao kroz džunglu hraneći se keksima

Kevin Lunsmann
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
12.12.2011.
u 22:53

Otela ga je banda bliska Al-Qa'idi koja na jugu Filipina želi stvoriti islamsku državu

Pet je mjeseci bio talac filipinskog ogranka Al-Qa'ide, a potom je bosonog pobjegao kroz džunglu danima se skrivajući u gustišu i hraneći se slatkišima koje je potajice uzeo od svojih otmničara. Četrnaestogodišnji Amerikanac Kevin Eric Lunsmann, koji je na Filipinima otet zajedno s majkom i stricem te čija je sudbina gotovo pola godine punila novinske stupce, napokon je na slobodi.

Kevin, njegova majka i rođak ljetovali su na otočiću nedaleko od grada Zamboange kada su ih, 12. srpnja sasvim iznenada napali i oteli pripadnici Abu Sayyafa. Ova pobunjenička skupina smatra se filipinskim ogrankom Al-Qa'ide i bori se za uspostavu muslimanske države na tom, većinom kršćanima naseljenom južnom dijelu Filipina. Iako se proklamiraju kao vjerski borci, nije riječ čak ni o terorističkoj skupini, već o dobro organiziranoj bandi koja se specijalizirala za otmice i ubojstva po narudžbi. Kao u filmu "Dokaz života" gdje južnoamerički bandollerosi otimaju zapadnjake kako bi za njih iznudili otkupninu, i Lunsmannovi su bili smješteni u pobunjeničkom kampu na vrhu planine prekrivene gustom šumom i okruženom rijekama, do kojega je gotovo nemoguće doći neopažen. Smješteni u drvene kućice, Amerikanci su proživljavali svakodnevne torture, ali ne tolike da ih trajno osakate. Otmičarima su bili dragocjena roba, za koju su mogli iznuditi otkupninu.

– Dječakovoj se majci uskoro stanje pogoršalo pa su je otmičari pustili na slobodu, kao svojevrsni dokaz života i znak dobre volje. Ona je bila neizrečena poruka da obitelj što brže prikupi novac jer je dobro znala da njen sin i brat neće dugo izdržati u onakvim uvjetima – kaže lokalni šef policije Randolph Cabangbang. Iznos otkupnine nikada nije javno objavljen niti se zna je li obitelj Lunsmannovih otmičarima išta isplatila tijekom proteklih pola godine. Stric i nećak vrebali su priliku za bijeg, a prvi ju je iskoristio stariji muškarac kada je prošloga mjeseca na planinu zalutala jedna specijalna postrojba filipinske vojske. Pobunjenici su se pritajili, a Romnick Jakaria, stric nesretnog četrnaestogodišnjaka, iskrao se iz kolibe i otrčao niz planinu.

Tinejdžer je ostao sam u uporištu militanata, ali je donio odluku da pokuša pobjeći. Bijeg je pomno pripremao te je, kada bi mu se ukazala prilika, od svojih otmičara krao slatkiše čuvajući ih u svojim džepovima. Prilika mu se ukazala kada je prije nekoliko dana dobio dopuštenje da se okupa u obližnjem potoku. Ušao je u vodu u hlačama, a u trenutku kada je stražar pogledao na drugu stranu otplivao je od njega i izašao na drugoj strani rijeke te šmugnuo u džunglu. Dva je dana bos lutao prašumom dok nije naišao na seoce u kojemu je bila policijska postaja.

– Ništa me ne čini sretnijim u ovo predbožićno vrijeme nego spoznaja da je jedna nedužna žrtva na putu k svojoj obitelji – izjavio je američki veleposlanik na Filipinima Harry Thomas.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije