Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
gospodarska superoluja?

Financijski stručnjak upozorava: 'Dolazi nam uragan. Bolje da se pripremite'

Pretraživanje kontejnera u potrazi za PET ambalažom ili hranom
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL/Ilustracija
1/5
02.06.2022.
u 11:24

- Ne poduzimamo odgovarajuće radnje da zaštitimo Europu od onoga što će se dogoditi s naftom u kratkom roku - ustvrdio je

Generalni direktor JPMorgan Chasea Jamie Dimon sudjelovao je na financijskoj konferenciji u New Yorku te, koristeći meteorološki žargon, kazao da priprema najveću američku banku za gospodarski "uragan na horizontu". Također, savjetovao je ulagače da učine isto.

- Znate, rekao sam da postoje olujni oblaci, ali ću to promijeniti... To je uragan. Iako se trenutačno uvjeti čine dobrima, nitko ne zna je li uragan manji ili superoluja Sandy - kazao je, prenosi CNBC

- Bolje da se pripremite - rekao je Dimon prepunoj sobi analitičara i investitora. 

- JPMorgan se priprema i bit ćemo vrlo konzervativni s našom bilancom - dodaje.

Nakon što su dionice odskočile od naglog pada posljednjih tjedana te je rastao optimizam da inflacija možda popušta, Dimon je uništio nade da su najniže cijene već postignute. 

- Trenutno je malo sunčano, stvari idu dobro, svi misle da Fed (op. a. Sustav federalnih rezervi) to može podnijeti. Taj uragan je upravo tu niz ulicu, dolazi nam - tvrdi.

Dva su glavna faktora zbog kojih je Dimon zabrinut. Federalne rezerve su signalizirale da će poništiti svoje hitne programe kupnje obveznica i smanjiti svoju bilancu. Takozvano kvantitativno pooštravanje, ili QT, trebalo bi započeti ovog mjeseca i povećat će se na 95 milijardi dolara mjesečno u smanjenom vlasništvu obveznica.

Središnje banke "nemaju izbora jer ima previše likvidnosti u sustavu", rekao je Dimon misleći na akcije pooštravanja. 

Drugi veliki faktor koji zabrinjava Dimona jest rat u Ukrajini i njegov utjecaj na robu, uključujući hranu i gorivo. 

Nafta "gotovo mora poskupjeti" zbog poremećaja uzrokovanih najgorim europskim sukobom od Drugog svjetskog rata, potencijalno do 150 ili 175 dolara po barelu, rekao je Dimon.

- Ne poduzimamo odgovarajuće radnje da zaštitimo Europu od onoga što će se dogoditi s naftom u kratkom roku - ustvrdio je. 

Jedan od koraka koji bi banka mogla poduzeti kako bi se zaštitila od nadolazećeg "uragana" je potaknuti klijente da premjeste vrstu depozita niže kvalitete koji se naziva "neoperativni depoziti" na druga mjesta, kao što su fondovi tržišta novca. To bi pomoglo banci da upravlja svojim kapitalnim zahtjevima prema međunarodnim pravilima, a potencijalno bi joj pomoglo da apsorbira porast loših kredita, piše CNBC. 

- Uz svu ovu neizvjesnost kapitala, morat ćemo poduzeti mjere. Želim ponovno smanjiti neoperativne depozite kako bismo se zaštitili i da bismo mogli služiti klijentima u lošim vremenima. To je okruženje s kojim imamo posla - kazao je Dimon. 

VIDEO Pogledajte kolika je prosječna mirovina u Hrvatskoj i za koliko bi mogla porasti

Komentara 13

DU
Deleted user
11:59 02.06.2022.

Danas je barel nafte 113 USD. Usporedbe radi, od listopada 2009 do kolovoza 2014 (!) nafta je bila konstantno iznad 100 USD, sa vrhuncem na 131 USD. Od srpnja 2007 do kolovoza 2008 nafta je konstantno bila iznad 100 USD, sa vrhuncem na nevjerojatnih 184 USD (!). A sad ono najbolje: od kolovoza 1979 do studenog 1982, nafta je bila konstantno iznad 100 USD, s vrhuncem na 138 USD. Znate li koliko je 100 USD iz 1979 u današnjim dolarima? Ne znate? Dakle, uzevši u obzir službenu stopu inflacije, 100 USD u 1979 danas bi bilo oko 351 USD. Da da, dobro ste pročitali, 351 USD. A sad vi i dalje blejite od sreće i vjerujte u "krize" i "nestašice".

TA
Tarantula
11:58 02.06.2022.

Ja imam osjećaj kao da smo mi pod sankcijama a ne Rusi kojima smo digli cijenu nafte i plina na kojima oni još više zarađuju. Naime Rusiju bi više dotuklo povećanje proizvodnje nafte i cijena nafte od 30 dolara po barelu, to bi ih dotuklo, ovako mi direktno sufinanciramo agresiju na Rusiju. Čestitke Mađarima, Srbima, Slovacima i Poljacima, čiji predstavnici su se ipak izborili za svoj narod!

V0
Vlaskoulicanec3.0
12:50 02.06.2022.

Sve po planu: osiromašenje gradjana te daljnje, gotovo neograničeno, obogaćivanje koncerna i bogatih!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije