Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVČARSTVO Guverner Centralne banke BiH Kemal Kozarić ističe

Depoziti u BiH povećani na 5,8 mlrd.

30.10.2008.
u 23:00

SARAJEVO – Centralna banka Bosne i Hercegovine (CBBiH) oglasila se priopćenjem u kojem ističe da se ove godine dan štednje dočekuje u uvjetima financijske krize koja je zahvatila cijeli svijet, a čije se indirektne posljedice osjećaju i u Bosni i Hercegovini.

Guverner Centralne banke Bosne i Hercegovine Kemal Kozarić ističe da štednja postaje jedan od ključnih generatora kreditiranja, omogućuje nove investicije, razvoj zemlje, nova radna mjesta te poboljšanje standarda građana.

“Nadam se da će građani zadržati povjerenje u komercijalne banke, ali i da će banke u Bosni i Hercegovni cijeniti svoje deponente i nagraditi njihovo povjerenje”, izjavio je guverner Kemal Kozarić.

Iako svi građani Bosne i Hercegovine nisu u prilici da štede, kako se navodi u priopćenju Centralne banke Bosne i Hercegovine, podaci pokazuju da depoziti stanovništva Bosne i Hercegovine kod banaka na kraju rujna 2008. iznose 5,8 milijardi KM i da su povećani za više od milijardu KM ili 21 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine. Podaci Centralne banke BiH također pokazuju da od ukupnih depozita stanovništva depoziti po viđenju čine oko 2,3 milijarde KM ili 40,4 posto, dok oročeni i štedni depoziti iznose 3,5 milijardi KM ili 59,6 posto.

U pogledu valutne strukture, oko dvije milijarde KM ili 32 posto jesu depoziti u domaćoj valuti, oko 3,4 milijarde ili 60 posto u euru, a oko 400 milijuna KM ili osam posto u ostaloj stranoj valuti, kaže se u priopćenju Centralne banke Bosne i Hercegovine.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije