Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 44
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NJEMAČKA NAKON NAPADA

Demokršćani traže oštrije mjere: 'Ukinite dvostruko državljanstvo za strance'

erdogan
Foto: Reuters/PIXSELL
10.08.2016.
u 19:17

Političari demokršćanske Unije CDU/CSU smatraju da dvostruko državljanstvo „otežava integraciju“.

Demokršćanski ministri unutarnjih poslova njemačkih saveznih zemalja, reagirajući na događaje posljednjih tjedana u zemlji, traže pooštrenje sigurnosnih mjera, prenose danas njemački mediji.

Kao reakcija na terorističke napade u Bavarskoj, ministri unutarnjih poslova iz redova demokršćanske Unije CDU/CSU planiraju sljedećeg tjedna predstaviti tzv. berlinsku izjavu koja sadrži niz mjera koje bi trebale poboljšati sigurnosnu situaciju u Njemačkoj, javljaju dnevni listovi koji pripadaju grupi Redakcijska mreža Njemačke. 

Lista mjera prije svega predviđa značajno povećanje broja policajaca, i to za 15.000. 

– S obzirom na napade u Bavarskoj potrebno nam je mnogo više policajaca u vlakovima, kolodvorima i zračnim lukama – stoji u nacrtu izjave demokršćanskih političara. 

Lista mjera sadrži i pojačanu kontrolu javnih mjesta videonadzorom a istodobno bi sigurnosnim organima trebao biti omogućen lakši uvid u internetski promet.  

Najviše otpora izazvao je prijedlog ukidanja prakse dvostrukog državljanstva za strance koji žive u Njemačkoj. Političari demokršćanske Unije CDU/CSU smatraju da dvostruko državljanstvo „otežava integraciju“

– Tko se želi angažirati za politiku stranih vlada, njemu preporučujemo da napusti Njemačku –  stoji u nacrtu izjave. 

Ova mjera direktno aludira na građane Njemačke turskog podrijetla od kojih velik broj podržava autoritativnu politiku turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana.

Unijin koalicijski partner Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD) odbacila je zahtjev demokršćana za ukidanjem dvostrukog državljanstva smatrajući to „udarcem procesu integracije“. 

Prema sadašnjim zakonima, dvostruko državljanstvo u Njemačkoj moguće je samo u iznimnim slučajevima i to ako zemlja podrijetla odbija dati ispis iz državljanstva. I građani Europske unije mogu zadržati svoje prijašnje državljanstvo. 

Djeca stranaca rođena u Njemačkoj se s napunjenih 18 godina moraju odlučiti za jedno od državljanstva.

>> Njemački Trier izabrao vinsku kraljicu – Sirijku!

Komentara 8

TH
than
22:56 10.08.2016.

Pa dosta drzava ne poznaje dvostruko drzavljanstvo. Nema na dvije stolice. Sa time da one bogatije tipa Norveska daju samo jednu sansu za promjenu drzavljanstva.

DU
Deleted user
22:31 10.08.2016.

"... ko se želi angažirati za politiku stranih vlada, njemu preporučujemo da napusti Njemačku – stoji u nacrtu izjave..." Ah ta "demokracija" rastezlji pojam ko žvaka....Da u HR netko predloži takvo što bio bih "karakteriziran" kao fašist, ustaša, nacionalist , , barbar, Balkanac...itd.

MA
MarMara
20:45 10.08.2016.

Lijep primjer ilustracije ovom LGBT fotografijom. Demokrščani su upozoravali več dugo na taj problem jer dolaskom Erdogana na vlast 80% njemačkih turaka je dobilo ne sukladno njemačkim zakonima turske putovnice. To je problem u svim državama EUa.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije