Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Uhićen na Palama

Htio prodati originalni 'Dayton' za 100 000 KM

Daytonski sporazum
Foto: Tomislav Miletić/Pixsell
02.11.2017.
u 18:18

Čak 22 godine nakon rata BiH još uvijek nema temeljni dokument koji potvrđuje okončanje rata i njezin ustavnopravni poredak

Uhićenje “trgovca” Daytonskim sporazumom na Palama ponovno je Bosnu i Hercegovinu uvrstilo u montypythonovsku družinu, ali i bilo povod za nove rasprave i prijepore o temeljima države i njezinim institucijama.

Nitko, međutim, s pouzdanjem ne može reći čiji je “original” Daytonskog mirovnog sporazuma na Palama pronašla policija Republike Srpske, ali je poznato kako je Željko Kuntoš, nekadašnji vozač ministra unutarnjih poslova Alekse Buhe, pokušao mirovni sporazum, koji je svojevrsni rodni list BiH, najjavnije prodati za 100.000 KM, što je iznos dovoljan za kupnju stana skromnih dimenzija. Upravo je ta pohlepa stajala Kuntoša (48) s Pala, kod kojega je pronađen, navodno, originalni primjerak povijesnog sporazuma kojim je 1995. okončan troipolgodišnji rat u BiH.

Nestao u BiH i Srbiji

Policija je, naime, dobila dojavu kako on taj dokument planira preprodati pa ga je temeljem sudskog naloga uhitila, a tijekom pretrage kuće u kojoj je živio otkrila je i primjerak sporazuma na kojemu su, navodno, originalni potpisi nekadašnjeg hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, predsjednika Predsjedništva BiH Alije Izetbegovića te predsjednika tadašnje SR Jugoslavije Slobodana Miloševića. Istragu o cijelom slučaju preuzelo je Tužiteljstvo RS-a koje tek treba utvrditi kako je točno Kuntoš pribavio primjerak Daytonskog sporazuma i kome on uopće pripada. Nakon uhićenja odmah su počela nagađanja je li riječ o primjerku namijenjenom vlastima BiH ili pak Srbije s obzirom na to da ni u arhivima u Sarajevu ni u Beogradu takvog dokumenta nema. Svoj primjerak na sigurno je pohranila samo Hrvatska, koji se nalazi u Arhivu vanjskih poslova, dok u slučaju BiH nije stigao do državne ustanove, a u Srbiji pretpostavljaju kako je njihov primjerak “nestao” 2000. tijekom svrgavanja Miloševića s vlasti.

Zanimljivo je kako je Kuntoš bio u Parizu kada je 14. prosinca 1995. obavljeno formalno potpisivanje dokumenta dogovorenog u Daytonu, a tamo je boravio kao tjelohranitelj Alekse Buhe koji je tada bio na poziciji ministra vanjskih poslova RS-a. No, osim RH, BiH i Srbije, po jedan primjerak Daytonskog sporazuma načinjen je za vlade SAD-a, Njemačke, Francuske, Velike Britanije i Rusije čiji su čelnici bili svjedoci potpisivanja tog dokumenta.

Prevaga u prijeporima

No, od Kuntoševa primjerka Daytonskog sporazuma puno je važnije pitanje gdje se nalazi primjerak koji su ratni bošnjački čelnik Alija Izetbegović i njegova pratnja ponijeli sa sobom. Iako su tijekom jučerašnjeg dana mediji bliski bošnjačkim vlastima tvrdili kako je taj dokument pronađen i pohranjen u Arhiv, nije bilo nikakve neovisne i službene potvrde takve informacije. Posebno je to značajno jer očito izvornik na engleskom jeziku nitko ne želi predstaviti javnosti. Naime, taj dokument u slučaju BiH ima posebnu težinu jer je u sporazumu istaknuto kako će u slučaju bilo kakvih prijepora oko sadržaja i njegova tumačenja prednost nad formulacijama na bosanskom, hrvatskom odnosno srpskom jeziku imati upravo ona - na engleskom.

Predsjednik RS-a Milorad Dodik tvrdi kako je taj bh. entitet “pronašao svoj Daytonski mirovni sporazum”.
Kaže kako je tekst Daytonskog sporazuma pronađen, kako je informiran iz medija, kod pratitelja Alekse Buhe koji je bio u Parizu 1995. godine.
- Dobio je taj sporazum te ga je trebao donijeti u Republiku Srpsku i očigledno ga nije dao na raspolaganje tijelima. Eto, mi smo našli neki svoj Daytonski sporazum. Sada ostaju drugi. I oni su imali neki svoj primjerak, pa neka nađu svoje - ustvrdio je Dodik.

Komentara 2

SE
Sejo
21:02 02.11.2017.

To je original Milorada Dodika.A ta Kuntos je ranije osudjivan za falsifikovanje.samo je ovaj puta to uradio za Miolrada.Jos jedna provala Zorana Kresica,njegova bolest zvana bosnofobija eskalira

NV
NV
19:04 02.11.2017.

Makar neka korist.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije