Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AFERA SMS

Vargi 3,5 godina zatvora, Curiću 2 godine: Lažirali su prepisku za Zdravka Mamića

Foto: Davor Javorović/Pixsell
1/6
04.02.2021.
u 12:01

Afera SMS u javnost je izbila u rujnu 2018., i to nakon "pucanja" tajnih mjera koje je USKOK provodio nad Vargom, bivšim MUP-ovim informatičarem iz Belišća

Na osječkom Županijskom sudu objavljena je nepravomoćna presuda u tzv. aferi SMS bivšem policijskom informatičaru Franji Vargi i njegovu navodnom pomagaču, bivšem vozaču ministra poljoprivrede Blažu Curiću. Informatičar Franjo Varga i Blaž Curić, kum Milijana Brkića, proglašeni su krivima. Ni Varga ni Curić nisu došli na izricanje presude.

Franjo Varga osuđen je na kaznu zatvora od 3 i pol godine. Curić je osuđen na dvije godine zatvora.

– Iako su oba okrivljenika poricali počinjenje, Sud im nije povjerovao, jer iz dokaza, informatičkog vještačenja, kao i iskaza svih svjedoka, među njima i Zdravka Mamića i djelomično Tomislava Karamarka, proizlazi drukčije. Iskaz svjedoka Brune Hotke je znakovit, on je kazao da je bio kurir između Zdravka Mamića i Varge, da je čuo od Varge kako će "šef biti zadovoljan", da će ga on izvući iz kaznenog postupka. Napose, provedenim informatičkim vještačenjem oduzete opreme pronađene su datoteke koje sadrže komunikaciju koju je Zdravko Mamić iznio na konferenciji za medije uoči presude. Isto tako, vještakinja je utvrdila da su pronađene datoteke koje sadrže navodnu elektroničku korespondenciju Dinka Cvitana sa sucima Vrhovnog suca – navela je, među ostalim, sutkinja Vlasta Šimenić-Kovač.

Sven Mišković iz USKOK-a kazao je novinarima po završetku suđenja kako institucije i dalje tragaju za krticom iz sustava koja je Franji Vargi dojavila za istragu.

VIDEO: Reakcije obrane i tužiteljstva nakon izricanja presude

Po optužnici, Franjo Varga kreirao je lažnu SMS prepisku između bivšeg glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana i jednog osječkog suca, po kojoj Cvitan pokušava ishoditi osuđujuću presudu za Zdravka Mamića. Lažirao je tu komunikaciju "u namjeri onemogućavanja i znatnog otežavanja dokazivanja” u sudskom procesu protiv Zdravka i Zorana Mamića, Milana Pernara i Damira Vrbanovića za izvlačenje najmanje 116 milijuna kuna iz Dinama, koji se vodio u Osijeku. Tom je prepiskom, poznato je, Zdravko Mamić mahao pred novinarima večer prije izricanja presude, a potom je pobjegao u BiH.

A kako bi otežao dokazivanje u postupku izručenja Ivice Todorića iz Velike Britanije, Varga je krivotvorio, tereti se, prepisku između premijera Andreja Plenkovića i bivše ministrice Martine Dalić te Ivana Crnjca, Damira Kuštraka i Ante Ramljaka, bivšeg povjerenika Vlade RH u Agrokoru. Po toj lažnoj komunikaciji, oni su dogovarali politički motiviran progon Todorića i njegovo uhićenje. Uloga Blaža Curića, vjeruju tužitelji, bila je da pribavi Vargi telefonske brojeve, pa tako i premijerov.

Obojica poriču krivnju

– Što se tiče optužbi da mi je Blaž Curić dostavljao brojeve, to je apsolutno netočno. On mi sigurno nije dostavio broj Sigurnosno-obavještajne agencije. Iz popisa mojih poziva jasno se može vidjeti da sam više puta bio u kontaktu sa SOA-om, zadnji put dva ili tri dana prije uhićenja. Broj Martine Dalić dao mi je Milijan Brkić, ne kako bih sačinio korespondenciju, nego je jedan moj prijatelj htio ući u ministarstvo, no ona nije imala mjesta pa je otišao za pomoćnika ministra u jedno drugo ministarstvo. Nije istina da mi je Blaž Curić dao broj Milijana Brkića, s njim sam u komunikaciji od 1998. Nije istina ni da mi je Curić dao broj Andreja Plenkovića – izjavio je Franjo Varga u svojoj obrani koncem siječnja.

Što se tiče slučaja Ivice Todorića, kazao je tada kako je dokumente i slike našao "na jednom laptopu" te ih spremio "na svoj Google".

– Dobio sam jedan laptop od Tomislava Karamarka, preko Ivice Prnjaka, da napravim "back-up", ne znam čiji je laptop. Nazvao sam Ivicu Prnjaka i sutradan su mi se na vratima pojavili on i Džemal Paloš, onaj što je ubio onog iz autobusa, i pokupili su mi sve uređaje. Ja sam nakon toga obavijestio Blaža Curića, Milijana Brkića i posredno Andreja Plenkovića. Čak sam podnio i kaznenu prijavu, sve je to u mojim e-mailovima. Jako puno informacija sam dobivao, i od tajnih agenata, i od stranih agencija. Tri mjeseca prije znao sam da će početi istraga protiv mene jer sam bio žestoki protivnik Istanbulske konvencije, pa je pokrenuta istraga, zbog sprege policije i politike. Kad je krenula istraga, ustanovili su da imam kontakte s određenim političkim miljeom, trebao sam poslužiti kao mamac da se dođe do njih, međutim to nisu uspjeli – ustvrdio je Varga.

Afera SMS u javnost je izbila u rujnu 2018., i to nakon "pucanja" tajnih mjera koje je USKOK provodio nad Vargom, bivšim MUP-ovim informatičarem iz Belišća. Upravo se Blaža Curića tereti da mu je dojavio neka obriše sve s računala i mobitela. Kada je uhićen, Blaž Curić bio je zaposlen kao vozač tadašnjeg ministra Tomislava Tolušića.

Komentara 33

DU
Deleted user
12:35 04.02.2021.

Znači Curić prodaje informacije iz MUP-a koje dobiva od Brkića našem kriminalnom podzemlju. Uredno dojavljuju kada se i koga prisluškuje, gdje će biti sačekuša i gdje sa premjeste novac i drogu i to godinama rade, i vidimo da godinama nestaju dokazi, proceduralne greške, olakotne okolnosti i onda shvatiš kako je cijeli sustav posložen na korupciji gdje jedan pas Medo ekspresno bude osuđen zbog lajanja u roku od 3 dana dok sa druge strane neki sudski procesi vuku se i po 30 godina.

DU
Deleted user
12:43 04.02.2021.

a Vaso i Karamarko?

DU
Deleted user
12:24 04.02.2021.

Ne čudim se lupežu i manipulatoru! Čudim sepolitičarima a i ostalima koji su na njegove laži nasjedali. To općenito govori da su polupismeni (informatički potuno nepismeni) i okruženi ljudima kojima nisu vjerovali iako su o informatici znali puno više od Franje Varge. Ni danas nije, ni bolje ni drugačije!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije