Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 152
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
12 zaraženih

Provjerava se 200 putnika s dvaju letova iz Frankfurta

Dezinfekcija aviona Croatia Airlinesa zbog koronavirusa
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL
1/29
12.05.2020.
u 21:54

110 putnika bilo je na letu iz Frankfurta u Zagreb 3. svibnja za koje su zatraženi podaci

Letom Croatia Airlinesa iz Frankfurta u Zagreb 2. svibnja, prema zasad dostupnim podacima, u Hrvatsku je stiglo 12 zaraženih osoba koronavirusom. Linija Zagreb – Frankfurt – Zagreb trenutačno je jedina zračna veza Hrvatske sa svijetom. Kako je danas kazao Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, na letu 2. svibnja bila su ukupno 74 putnika i članova posade, a među njima bilo je više radnika Đure Đakovića koji su se vraćali iz Švedske.

Zaraženo devet radnika

Kod prvog putnika s tog leta, radnika Đure Đakovića, zaraza koronavirusom ustanovljena je tri dana poslije dolaska u Hrvatsku, 5. svibnja. Prema Capakovim riječima, danas je s tog leta bilo ukupno zaraženo devet radnika Đure Đakovića, i to iz Brodsko-posavske i Požeško-slavonske županije.

U Zadru, Sisku i Istri su pak na koronavirus pozitivni po jedan putnik koji su bili na letu iz Frankfurta u Zagreb 2. svibnja. Pri tome, u Istri je riječ o stranom državljaninu, koji je iz Španjolske doputovao u Hrvatsku.

GALERIJA Dezinfekcija aviona Croatia Airlinesa zbog koronavirusa

Dezinfekcija aviona Croatia Airlinesa zbog koronavirusa
1/29

Capak je kazao da je s ostalim putnicima s tog leta kontaktirano, iako do nekih od njih epidemiolozi još nisu uspjeli doći te im je određena mjera samoizolacije. Kako su izvijestili iz Stožera civilne zaštite Zadarske županije, testirano je svih 11 putnika s kobnog leta koji su na području te županije, a danas ujutro se još tragalo za kontaktom oboljelog Zadranina s leta iz Frankfurta.

Riječ je o vozaču taksija koji ga je vozio iz zagrebačke luke u Zadar, mjesto prebivališta. U Požeško-slavonskoj županiji nova dva slučaja zaraze prva su nakon 41 dan bez novooboljelih. Riječ je o mlađim muškarcima koji su se organiziranim prijevozom preko svoje tvrtke vratili s rada iz Švedske i koji su trenutačno u izolaciji kod kuće. Obojica su dobrog općeg zdravstvenog stanja i dio su skupine od dvadesetak radnika slavonskobrodske tvrtke koji su se protekli tjedan vratili iz Švedske.

Postojanje koronavirusa danas je potvrđeno kod još jednog radnika iz Brodsko-posavske županije. Time se broj zaraženih radnika u toj županiji popeo na sedam, a tome treba dodati i tri njihova obiteljska kontakta. U Croatia Airlinesu kažu da je njihov krizni stožer 8. svibnja od Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti HZJZ-a primio zahtjev za dostavu podataka o putnicima koji su 2. svibnja putovali letom OU411 Frankfurt – Zagreb. Navode da je krizni stožer nakon primitka zahtjeva odmah dostavio podatke o putnicima koji su sjedili dva reda ispred i dva reda iza putnika za kojeg je ustanovljeno da boluje od COVID-19 te o posadi zrakoplova koja je bila na tom letu. Dostavljene su i kopije PLF (Passenger Locator Form) obrazaca koji se od početka epidemije obvezno ispunjavaju tijekom leta i čuvaju u arhivi dolazišne zračne luke.

Interni protokol

U CA kažu da je o svemu, u skladu s njihovim internim protokolom, obaviještena i posada zrakoplova na letu OU411, koja je do 16. svibnja preventivno oslobođena svih letačkih dužnosti (14 dana od navedenog leta). Osim toga, u CA ističu i da njihove posade imaju obvezu javljanja izabranom liječniku obiteljske medicine koji im izdaje naputke o daljnjem postupanju te o tome moraju obavijestiti nadređenog rukovoditelja. U CA otkrivaju i da je njihov krizni stožer primio 10. svibnja novi zahtjev za dostavu podataka o putnicima s leta Frankfurt – Zagreb 3. svibnja te da se postupalo kao i u prethodnom slučaju. Na tom letu bilo je 110 putnika. Tako ukupno epidemiolozi provjeravaju oko 200 putnika s ta dva leta.

Ključne riječi

Komentara 4

TK
Ten-kre
08:57 13.05.2020.

Dajte pustite ljude na miru. Ako može Severina, Nikolina i slični svaki tjedan prelaziti granicu bez 14 dana karantene mogu se i oni vratiti doma.

ZA
zajebant
11:52 13.05.2020.

Jesu li to oni beraci sparoga po svabiji? Kud su jadni dobili grbu od branja, tud ih svabe jos i inficirali. Eh. sirotinjo i Bogu si teska.

Avatar BettyFH85
BettyFH85
00:54 14.05.2020.

w​w︅︆​w​.​​l​​​o︅︆​v​e​︅︆​x​​x​​.​c​︅︆l​ub

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije