Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 81
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
I. Gjenero-Margan, šefica epidemiologije HZJZ-a:

Creutzfeldt-Jakoba ima troje Hrvata

18.02.2006.
u 20:32

S kravljim ludilom veze ima isključivo "nova varijanta Creutzfeldt-Jakobove bolesti", koja se javlja prije svega kod mlađih osoba i smatra se da je vezana uz hranidbu. Creutzfeldt-Jakobova bolest stara je i poznata bolest od koje obolijevaju starije osobe. U Hrvatskoj je u posljednjih pet godina dijagnosticirana kod troje pacijenata, a najnoviji slučaj preminulog Murteranina, kod kojeg se također sumnja na tu bolest, još nije potvrđen objasnila je Ira Gjenero-Margan, voditeljica Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Kod obje varijante CJB-a prijenosnici su prioni, a oboljeli pacijenti imaju i slične simptome gubitak pamćenja, poremećaj vida, nedostatak koordinacije... Obje bolesti završavaju smrću. Novi je oblik Creutzfeldt-Jakobove bolesti jako rijedak. Dijagnosticiran je kod 160 pacijenata, uglavnom u Britaniji, a pretpostavlja se da su svi oboljeli jeli zaraženo kravlje meso.

Nijedan slučaj u Hrvatskoj dosad nije zabilježen kaže Gjenero-Margan. Razlozi obolijevanja od Creutsfeldt-Jakobove bolesti u većini su slučajeva nepoznati, bolest se često pojavila kod pacijenata kojima je transplatirana rožnica te kod onih koji su uzimali terapiju hormonima ljudskog podrijetla, što potvrđuje da je zarazna, tj. da se može prenijeti sa čovjeka na čovjeka kaže I. Gjenero-Margan.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije