Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
uzimanje ušteđevina

Ciprani ogorčeni i u šoku: Pljačkaju nas!

Cipar
Reuters/PIXSELL
18.03.2013.
u 09:39

Štediše prvi put nisu zaštićeni direktivom EU koja jamči štedne uloge do 100.000 €

Ciprani se već drugi dan zaredom bude u stanju koje podsjeća na noćnu moru u kojoj se odvija legalizirana pljačka banke: njihova vlada je, na nagovor i uz pomoć EU i MMF-a, prisvojila do 10 posto ušteđevine na njihovim bankovnim računima, privremeno onemogućila internetsko bankarstvo i današnji državni praznik produljila u još jedan neradni dan za banke (utorak) – sve kako bi parlament i službeno tu odluku mogao proglasiti zakonitom. Ciparski parlament odgodio je glasovanje za sutra predvečer.

Posrnule banke

Građani su danas na ulicama nosili transparente poput “Angela Merkel, ukrala si naše životne ušteđevine”. Europska i svjetska financijska tržišta negativno su reagirala u strahu da bi ovaj presedan mogao postati pravilo u eurozoni. Štediše diljem Europe u strahu su se počeli pitati hoće li i njima jednog jutra netko jednostavno oduzeti 10-ak posto s njihovih privatnih bankovnih računa koji bi, po direktivi EU, trebali biti zaštićeni u iznosu do 100 tisuća eura. Baš kad se mislilo da je kriza eurozone utihnula, ona se vratila u najgorem obliku. Prema odluci koju su u subotu u Bruxellesu donijeli ministri financija 17 zemalja eurozone, Europska središnja banka i MMF, Cipar će za svoje posrnule banke dobiti paket pomoći od 10 milijardi eura, ali pod uvjetom da dodatnih 5,8 milijardi eura prikupi uzimanjem novca sa svih računa u bankama. Dogovoreno je da ljudi s manje od 100 tisuća eura na računu ostaju bez 6,7 posto, a oni s više od 100 tisuća eura ostaju bez 9,9 posto. Cipar im u zamjenu obećava dati vlasnički udio u banci, no još nije jasno kako ni kada.

Strah u cijeloj Europi

Najveći strah i neizvjesnost izaziva činjenica da je ovo prvi put da štediše u jednoj zemlji eurozone nisu zaštićeni direktivom EU koja jamči da su svi štedni ulozi do 100 tisuća eura osigurani, tj. da štediše ne mogu ni na koji način ostati bez tog novca. Sada se na primjeru Cipra pokazuje da ipak mogu. List Wall Street Journal ocjenjuje da je eurozona ušla u zonu sumraka. Njemački Handelsblatt piše da je EU narušio povjerenje u euro i u demokraciju. S druge strane, dužnosnici EU i utjecajnih zemalja članica poput Njemačke trude se uvjeriti javnost i tržišta da je ovo jedinstven slučaj. Cipar je jedinstven po golemom nerazmjeru između veličine gospodarstva (oko 18 mlrd. eura) i veličine bankarskog sustava, u kojem štedni ulozi iznose oko 70 mlrd. eura jer ciparske banke koriste mnogi Rusi i drugi kojima je interes vrlo često pranje novca ili utaja poreza.

>> I Cipar zatražio financijsku pomoć od Europske unije

Ključne riječi

Komentara 11

DU
Deleted user
10:17 18.03.2013.

Problem EU vrhuške jest što ta pojava, koju su sami predložili u svojim "vizijama", neće ostati lokalizirana samo na Cipar nego će se širiti cijelom EU i još više naglasiti sigurnost švicarskih banaka. I od tako mudre mjere, štete će se mjeriti u stotinama mlrd eura jer glavna stvar koju svaki bankar želi spriječiti jest stampedo štediša koji bi htjeli natrag svoje uštede. Kao i obično, nema imena "heroja" iz redova EU birokracije koji su ovako nešto genijalno "patentirali" i time ugrozili stabilnost bankarskog sustava u EU, posljedično vjerojatno i €!

NE
Nepobjedivi
10:20 18.03.2013.

Izgleda da će moćnici iz EU i Amerike opljačkati cijeli Mediteran. Svatko tko je ikada tražio kredit u banci, zna kako su bankari oprezni i neumoljivi. A sve mediteranske države su dobivale kredite s takvom lakoćom da je svakome razumnom jasno da je u igri od početka bio pakleni plan. Svi su bankari na Sjeveru i Zapadu dobro znali da su Mediteranci neracionalni i da neće kredite trošiti mudro, ali su ih ipak odobravali, jer su znali da će kasnije dobiti sve što požele i pod uvjetima koje oni požele. Islandske banke su 2008. napravile dugove koje Island ne bi mogao otplatiti ni za 100 godina pa su Islanđani lijepo rekli - ne možemo i nećemo ih vratiti. Englezi i svi drugi su malo galamili, ali je na kraju bilo kako su Islanđani rekli. Istim putem bi trebale krenuti i mediteranske države kad bi među mediteranskim vazalima bilo poštenja i pameti.

RA
raspad
10:13 18.03.2013.

Kakva svinjarija. Opet narod placa za dugove politicara i birokracije.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije