Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 129
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ŠOPING Što Brođane privlači u prekosavski šoping u Bosansku Posavinu

Cigarete, narodnjaci i noćni provodi

sla_sverc.jpg
import
09.12.2005.
u 17:22

SLAVONSKI BROD - Otkako je prije pet godina otvoren most preko Save, građanima Slavonskog Broda subota više nije jedini tržni dan u tjednu. U prekosavski se šoping u Bosanski Brod i mjesta u Bosanskoj Posavini ide svaki dan, kupuje se sve, od hrane do građevnog materijala. Cijene su puno niže od onih u Hrvatskoj i svaki dan kupci troše tisuće eura, a u utrci za zaradom preprodavačima uopće nije važno koja je valuta i primaju sve, od kune do eura.

Na dan prodaju stotine šteka cigareta, kako i ne bi kada su cigarete dvostruko jeftinije nego u Hrvatskoj. Trgovački je duh Slavonaca došao do izražaja i kad je riječ o nakitu: zlatni prsten srednje veličine stoji 150 kuna, a u Slavonskom Brodu takav se ne može kupiti za manje od 400 kuna.

Zato je zlatara sve više, kupaca nakita također, zacijelo i stoga što se takva roba uvijek može neprimijećeno i nekažnjeno unijeti preko slavonskobrodskoga graničnog prijelaza. Nije nikakva tajna da mlađi Brođani u Bosanski Brod i okolna mjesta odlaze u noćne provode. Uz treštanje narodnjaka i "pevaljke" troše silan novac, a priča se da su moguća i druženja s "prijateljicama noći".

- Meni mladi jesu dolazili na piće i jelo, ali zbilja ne znam je li možda bilo još čega - kaže vlasnik kafića u središtu Broda.

Na naš upit gdje je najbolji noćni provod i kako do "prijateljica noći" ulični nam preprodavač cigareta u povjerenju kaže da je "toga" bilo, ali da "više nema". Na isto pitanje prodavač voća na tržnici okreće glavu, kaže da ne zna o čemu govorimo, a i vozač autobusa, usprkos razvučenu osmijehu, odbija o tome pričati.

Možda u Bosanskom Brodu "prijateljica noći" (više) i nema, ali nije tajna da između Bosanske Gradiške i Banja Luke ima lokala u kojima jedan noćni provod s Ukrajinkama i Rumunjkama stoji od pedeset konvertibilnih maraka naviše.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije