Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 149
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NAVODNI ŠPIJUN

Srbijanski mediji: Čolović se nagodio za tri godine zatvora

policija srbija
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
05.09.2016.
u 19:48

Uhićeni Čedo Čolović 57-godišnji je bivši časnik vojske samozvane Republike Srpske Krajine, podrijetlom iz Drniša

Čedi Čoloviću, uhićenom pod sumnjom da je u Srbiji špijunirao u korist Hrvatske, Viši sud u Beogradu odredio je u nedjelju pritvor do 30 dana.

Impliciranje krivnje

No danas iz susjedne države stiže prava medijska bomba: tamošnji tisak navodi da se s tužiteljstvom nagodio za kaznu zatvora od tri godine, što implicira njegovu krivnju i potvrdu svih navoda srbijanskih vlasti koje su hrvatske vlasti proteklih dana odbacile. Zanimljivo, beogradski tabloidi i ranije su nagađali da bi se Čolović mogao nagoditi s tužiteljstvom te da je u optjecaju pogodba o tri godine zatvora u zamjenu za priznanje krivnje o suradnji s hrvatskim obavještajnim službama, a “konačnu potvrdu” danas je prenio RTS. No, službeni Beograd ovu vijest još uvijek nije potvrdio. Prema prvim najavama, podsjetimo, Čoloviću je prijetilo do 15 godina zatvora.

Momir Stojanović, bivši direktor Vojnosigurnosne agencije, za list Politika izjavio je da treba otkriti koji su podaci ustupljeni, kao i tko su bili pomagači osumnjičenom za špijunažu jer nije uhićena samo jedna osoba, nego je riječ o otkrivanju cijele mreže osumnjičenih.

Upozorio je da, ako je točno da je riječ o bivšem pripadniku Vojske Republike Srpske Krajine i Republike Srpske koji nikada nije bio pripadnik Vojske Srbije, onda on nije bio u poziciji odati neke ključne vojne ili druge tajne podatke.

Bio je major JNA

Uhićeni Čedo Čolović 57-godišnji je bivši časnik vojske samozvane Republike Srpske Krajine, podrijetlom iz Drniša, s dvojnim državljanstvom Srbije i Hrvatske. Tužiteljstvo je ranije priopćilo da je do 1990. godine živio i radio u Republici Hrvatskoj, nakon čega mu je mjesto prebivališta bilo u Republici Srbiji.

Prema navodima tamošnjih medija, uhićen je dok je bježao u Hrvatsku, a njegovi poznanici i rodbina inzistiraju na tome da je išao u berbu grožđa.

Srbijanski su mediji također pisali da je Čolović u Beogradu i Srbiji prikupljao podatke o časnicima JNA protiv kojih je Hrvatska pokrenula ili bi mogla pokrenuti kazneni postupak zbog ratnih zločina počinjenih u Domovinskom ratu. No, premijer Tihomir Orešković u intervjuu za HRT kazao je da je o toj temi razgovarao s ravnateljem SOA-e Danielom Markićem koji mu je kazao da uhićena osoba nije hrvatski špijun.

– Znamo da je bio major JNA i da se u Domovinskom ratu borio na srpskoj strani – dodao je Orešković i naglasio da smatra da je riječ o provokaciji iz Srbije.     

Komentara 60

CU
cungalunga
13:33 05.09.2016.

Hhahahahahaha ma da nagodio se sada odjednom hahahahahaha o majko moja mila bijedne li političke scene u srbijanaca...baš su šaka jada

ČA
čarapan
13:32 05.09.2016.

Pre ce biti vrbovanje svedoka zarad svoje guzice nego neka spijunaza a s druge strane nema ga pas zašta ujesti.Hebo ja vake špijune

RI
Rizlman
13:39 05.09.2016.

Igrokaz se nastavlja. Milanović je rekao da je Srbija šaka jada, a Srbija mu uzvraća i dodatno argumentira njegove stavove. To me podsjeća na ono kad Srbija kaže da je Hrvatska fašistička država, a onda se skupi desetak crnokošuljaša, tobože pravaša, pa da opovrgnu a ne prisnaže srbijanskim argumentima obuku crne odore, pjevaju ustaške pjesme i uzvikuju ustaške parole. Što se mene tiče to je običan ping-pong, i ja ne vidim razliku između Nikolića i Keleminca, između Vučića i Milanovića, sve je to ista pašta, s istom zadaćom a to je podrivanje Republike Hrvatske svim mogućim sredstvima koja im stoje na raspolaganju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije