Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 131
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KORONAVIRUS U HRVATSKOJ

Još dvoje zaraženih iz Zavoda za hitnu medicinu u Splitu

Konferencija za medije Stožera civilne zaštite Splitko-dalmatinske županije
Foto: Milan Sabic/PIXSELL
1/9
27.03.2020.
u 21:24

Od subote svaki dan imamo nešto manji broj. Ako uspijemo to zadržati, to će biti odlično, da nam krivulja bude ravna, tvrdi Capak

U Hrvatskoj je koronavirusom zaražena 586 osoba. Preminule su tri osobe, a 37 ljudi je izliječeno.

21:15 Ministar zdravstva Vili Beroš u petak je izjavio kako je u Vladi dogovoreno da se s kineskim vlastima diplomatskim putem izravno dogovara kontinuirana dostava zaštitne opreme, a očekuje da će u nedjelju u Zagreb sletjeti zrakoplov iz Šangaja s tom opremom. Pročitajte više OVDJE

18.48  - Koronavirusom je zaraženo još dvoje djelatnika splitsko-dalmatinskog županijskog Zavoda za hitnu medicinu, medicinska sestra i tehničar, pa je sada u tom zavodu ukupno od virusa oboljelo pet djelatnika, priopćio je u petak popodne županijski Stožer za civilnu zaštitu.

 U Stožeru kažu kako su oboje već nekoliko dana izolirani sa svog radnog mjesta u Zavodu te su poslani u samoizolaciju. U tijeku je obrada njihovih kontakata u skladu s epidemiološkim smjernicama.

 Ravnatelj Zavoda Leo Luetić ranije je u petak izvijestio kako je virusom zaraženo dvoje liječnika i jedan medicinski tehničar.  Naveo je kako su u samoizolaciju upućeni svi s kojima su bili u kontaktu.  Inače, zaraza koronavirusom potvrđena je i za dvije zdravstvene djelatnice splitskog KBC-a, jedna iz Zavoda za nuklearnu medicinu te jedna s Odjela za hemodijalizu,

 U Splitu su zaražene i dvije djelatnice županijskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo 

16.15 - Prosječna dob bolesnika je 48,2 godine. 54% bolesnika su muškarci, a postotak bolesnika iznad 60 godina je 25%. Ukupno je zaraženo 34 liječnika, 9 sestara i tehničara, 3 stomatologa te jedan liječnik obiteljske medicine. Dosad je obavljeno ukupno 4.778 testiranja. U posljednja 24 sata, obavljeno je 586 novih testiranja. 

16:10 - Nacionalni stožer u 16 sati objavio je nove informacije o broju zaraženih od koronavirusa u Hrvatskoj. Kako je rečeno, u Hrvatskoj je novooboljelih od koronavirusa 35, ukupan broj je 586 osoba. Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je kako je od jučer porast od 91 oboljelih. Razlog tome je, kazao je ministar, što je došlo do mikrolokacije na području Biogradu. Među ostalim, odlučeno je kako će bolnica u Biogradu biti dezifincirana

Više informacija pročitajte ovdje

16:00 - Hrvatski premijer Andrej Plenković razgovarao je s kineskim kolegom Lijem Keqiangom o nabavi medicinske opreme u vrijeme pandemije koronavirusa, objavio je u petak Plenković.

Dvojica dužnosnika razgovarala su i o kineskoj donaciji opreme, tvitao je hrvatski premijer, te dodao da "#EU2020 razgovara s kineskom stranom i o suradnji na razini ministarstava zdravstva".

"Zajednički smo ocijenili da je suradnja dobra", napisao je Plenković na Twitteru.

Jedan od najvećih proizvođača medicinske i zaštitne opreme na svijetu, Kina se suočava s povećanim narudžbama brojnih zemalja pogođenih pandemijom koja je krajem prošle godine krenula iz Kine.

15:40 - Čak 13 novih osoba zaraženo je koronavirusom u Istri, a iako je to do sada uvjerljivo najveći dnevni rast broja oboljelih u županiji, ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo Aleksandar Stojanović u petak je poručio kako nema mjesta strahu i panici.

 "Premda se proteklih dana COVID infekcija u Istri širila otprilike po tri slučaja dnevno, danas imamo veći broj zaraženih, no nema mjesta strahu i panici. Najvažnije je pridržavati se svih mjera koje su donesene", izjavio je Stojanović novinarima i dodao da su u Istarskoj županiji trenutno 54 osobe pozitivne na koronavirus.

Istaknuo je kako se novi izvor iz kojega je koronavirus stigao u Istru odnosi na zrakoplovni let iz Turske na kojemu se zarazilo više ljudi, a među njima i šest osoba iz Istre.

15:05 - Ravnatelj Kliničkoga bolničkog centra (KBC) Rijeka Davor Štimac potvrdio je u petak da je u četvrtak kasno navečer u taj KBC dovezena pacijentica iz Pule, kojoj je potreban respirator.

U izjavi za novinstvo rekao je kako je to u skladu s dogovorom da se u respiracijskom centru u Rijeci primaju pacijenti oboljeli od koronavirusa s potrebom za respiratorom iz Primorsko-goranske, Istarske i Ličko-senjske županije. Pacijentica dovezena iz Pule ima 69 godina i njezino stanje je stabilno, izvijestio je Štimac. U riječkom KBC-u su tako sad dvije pacijentice na respiratoru, a još je 28 oboljelih od koronavirusa smješteno u Klinici za infektologiju i u zgradi Klinike za otorinolaringologiju, kazao je.

Na Klinici za infektologiju je raspoloživo samo još nekoliko mjesta za pacijente, ali je zato u zgradi Klinike za otorinolaringologiju slobodno 25 mjesta, a pripremaju se i dva kata zgrade Klinike za psihijatriju za smještaj oboljelih, s kapacitetom za oko 40 pacijenata, rekao je ravnatelj. 

Zaražen je samo jedan član medicinskog osoblja, i to specijalizant patologije, a 28 liječnika, medicinskih sestara i ostalog osoblja KBC-a je u samoizolaciji. Na svim klinikama, odjelima i zavodima gdje je to moguće je rad organiziran tako da je "A tim" u bolnici, dok je "B tim" kući, kako bi se omogućio nastavak djelatnosti, ako se i dogodi da virus uđe među osoblje, izvijestio je ravnatelj KBC-a Rijeka Davor Štimac.

15:00 - Zadarska županija bilježi danas još jedan slučaj zaraze koronavirusom i to deseti slučaj čime je samo u jednom danu broj zaraženih postao veći od dosadašnjih ukupno devet. Opet je riječ o osobi povezanoj sa zarazom koronavirusom u biogradskoj bolnici.

Iz Stožera civilne zaštite naime javljaju da je na našem području ukupno 19 osoba pozitivnih na koronavirus.  

- Nalaz još jedne  osobe koji je stigao nakon jutrošnje konferencije za novinare vezan je za kontakte iz bolnice za ortopediju Biograd na moru. Od jutros je uzeto 13 uzoraka koji su poslani na analizu u kliniku za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“, a do kraja današnjega dana bit će uzeto još 10 uzoraka.  Tijekom sutrašnjeg jutra testirat će se dvije osobe - istakli su iz stožera.

14:11 Ministar Vili Beroš na svom je Twitter profilu objavio zanimljiv graf usporedbe broja oboljelih od koronavirusa po danima na 100 000 stanovnika u nekim zemljama. Hrvatska je označena ljubičastom bojom.

14:01 Ministar regionalnog razvoja i fondova EU-a Marko Pavić izvijestio je u petak da je jutros osigurano dodatnih 37 milijuna eura za nabavu medicinske opreme, dok za slijedeći tjedan najavljuje liniju "korona kredita", čime će poduzetnicima za obrtna sredstva na raspolaganju biti 380 milijuna kuna

13:37 - U Karlovačkoj županiji nema novooboljelih osoba od koronavirusa, tako da, kao i u četvtrtak, imamo 19 oboljelih osoba. Od toga je broja10 osoba u karlovačkoj Općoj bonici, troje je u zagrebačkoj klinici Fran Mihaljević, dok je 6 osoba na kućnom liječenju, odnosno u kućnoj karanteni. Ukupno je 96 osoba pod nadzorom, a od 16 uzoraka jučer poslanih na nalizu, svi su negativni. Kada gvoorimo o spolu i dobi oljelih; riječ je o 10 žena prosjeka starosti 61 godine, te 9 muškaraca s prosjekom od 54 godina - kazao je dr. Biserka Hranilović, epidemiolog Zavoda za javno zdravstvo na tiskovnoj Stožera civilne zaštite Karlovačke županije.

Zbog osobljele časne sestre u Ogulinu, u tamošnjoj je Općoj bolnici pod nadzorom ukupno 15 zdravstvenih djelatnika, od toga četiri liječnika, deset medicisnkih sestara i jedan radiolog, te tri zaposlenika Zavoda za hitnu medicinu. U karlovačkoj je Općoj bolnici  troje zdravstenih djelatnika pod nadzorom.

- Svi kontakti oboljele osobe su pod nadzorom, vrše se testiranja. Ukupno je u Karlovačkoj županiji 114 osoba u samoizolaciji, mahom građani koji su za to dobili rješenja sanitarne inspekcije na granici. Za 100 osoba uskoro izlazi rok samoizolacije, pa ćemo uskoro pod tom mjerom imati 14 osoba. Od 19 osoba koje su oboljele, niti jedna nema dva uzastopna nalaza negativna, tako da ne možemo govoriti o izliječenim osobama - dodala je dr. B. Hranilović.

13:32 U Splitsko-dalmatinskoj županiji 10 novooboljelih. Više pročitajte ovdje.

13:35 - U posljednja 24 sata su potvrđene su tri novooboljele osobe u Varaždinskoj županiji, tako da ih je potvrđeno ukupno 20. Četiri osobe su ozdravile, pa ih je na liječenju u OB Varaždin trenutno 16. Svi oboljeli trenutno su dobrog općeg stanja i imaju blagu kliničku sliku. Kod dvije novooboljele osobe radi se osobama starije životne dobi koje su se vratile početkom prošlog tjedna iz Njemačke. Bile su u mjeri samoizolacije, a jučer su razvile simptome. Kod treće novooboljele osobe radi se o bliskom kontaktu poslednje zaražene osobe.

Na današnji dan u Varaždinskoj županiji je 2168 osoba pod mjerom samoizolacije, od kojih su 98 toga kontakti zaraženih. PU varaždinska je provela preko 800 nadzora i utvrdila 41 kršenje. U Varaždinskoj županiji je za eventualni prihvat većeg broja oboljenih predviđen Studentski dom, gdje će po potrebi biti smješteni pacijenti s najblažim simptomima.

12:29 Nema novooboljelih od koronavirusa u Dubrovačko-neretvanskoj županiji pa je ukupni broj pozitivnih i dalje 26 - sedam ih je hospitalizirano, 19 je u samoizolaciji, a jedna je pacijentica izliječena, izvijestio je u četvrtak županijski Stožer civilne zaštite

Načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Joško Cebalo naveo je kako je ukupno na analizu poslano 189 uzorka, a 26 su pozitivna. U protekla 24 sata je zabilježen jedan slučaj kršenja samoizolacije, a u karanteni su i dalje smještene četiri osobe.

12:14 Potvrđen još jedan sučaj korona virusa u Vukovarsko - srijemskoj županiji, u Nuštru u tijeku epidemiološko istraživanje. Više pročitajte ovdje.

FOTO Konferencija Stožera Civilne zaštite Vukovarsko – srijemske županije 

Konferencija za medije Stožera civilne zaštite Splitko-dalmatinske županije
1/4

11:50 U Međimurju nema novooboljelih, neke trgovine ne puštaju kupce bez maski.

- Neke trgovine krše uvedene mjere, pa će Stožer civilne zaštite obaviti nadzor svih objekata koji su obuhvaćeni mjerama - najavio je šef Stožera civilne zaštite Međimurske županije Josip Grivec u izjavi za novinare koja se prenosila na Facebooku i Youtubeu bez njihove nazočnosti.

U pojedinim trgovinama koriste se, kazao je, možda čak i opasna dezinfeksijska sredstva. U neke pak trgovine ne puštaju ljude bez maske, pa Grivec moli da se to više ne događa jer takva mjera nije propisana.

Župan Matija Posavec rekao je da u Međimurju nema novih slučajeva zaraze koronavirusom. Tako su i dalje dva evidentirana slučaja zaraze. Obavljeno je sedam testiranja u posljednjih 24 sata, i svi su negativni. Među njima je i petero liječnika u samoizolaciji koji se vraćaju na posao.

11:47 Potvrđen je i drugi slučaj zaraze koronavirusom u Bribiru u Vinodolskoj općini, izvijestio je u petak općinski Stožer civilne zaštite. Riječ je o drugom od dvoje supružnika koji su se 16. ožujka vratili s puta u inozemstvo. Prvo je supruga osjetila simptome, a potom i suprug te su oboje hospitalizirani. Jedan član njihove obitelji je u samoizolaciji i negativan je na test na COVID-19.

Iz Stožera je potvrđeno da su se članovi te obitelji od samog početka ponašali odgovorno i odmah su se izolirali od vanjskih kontakata radi prevencije širenja zaraze.

Stožer Civilne zaštite Primorsko-goranske županije jučer je potvrdio prvi slučaj zaraze. Članovi Stožera poručuju kako su u stalnom kontaktu s oboljelima i s jednim njihovim članom obitelji koji je u kućnoj samoizolaciji. Poručuju i kako su sve glasine o većem broju oboljelih na području Bribira netočne, a cilj im je širenje dezinformacija i poticanja panike.

11:38 Na području Sisačko-moslavačke županije u 24 sata zabilježeno je šest novooboljelih od koronavirusa, saznajemo u županijskom Stožeru civilne zaštite. Tri su s područja Siska, dva s kutinskog područja i jedan s područja Novske. Ukupno je tako do sada u ovoj županiji zaraženo 13 osoba, s tim da je jedan pacijent otišao u Požegu, na područje svog prebivališta. Od njih 13 četvero je smješteno u bolnici, a ostali su na kućnom liječenju. Više pročitajte ovdje.

11:37 Čak 11 osoba na području Policijske uprave splitsko-dalmatinske u posljednjih se 24 sata nije pridržavalo mjera samoizolacije, a 152 osobe su prilikom ulaska u gradove zatečene bez propusnica, doznaje se danas u policiji. 

11:06 - U Šibensko-kninskoj županiji nema novooboljelih od COVID-19. Danas će biti poslano 14 uzoraka na analizu. Petero pacijenata se nalaze na Odjelu infektologije i nisu na respiratoru. Sedam je osoba u karanteni od kojih je četvero državljana RH i troje stranaca.
 
Od jučer je u Policijskoj upravi šibensko-kninskoj zaprimljeno ukupno 6 dojava o kršenju mjera samoizolacije za koje je provjerom utvrđeno da nije bilo kršenja navedenih mjera - izvijestili su iz Stožera Šibensko-kninske županije

12:37 Zadarska liječnica, specijalizantica pedijatrije, mogla bi se uskoro vratiti na posao u Općoj bolnici Zadar jer je nakon ponovljenog testiranja bila negativna na koronavirus, objavio je u petak na konferenciji za novinare u Zadru epidemiolog zadarskoga Zavoda za javno zdravstvo Alan Medić.

11:02 - Na području Bjelovarsko-bilogorske županije potvrđena je treća osoba oboljela od koronavirusa.

Riječ je o ženskoj osobi s područja grada Bjelovara, povratnici iz Italije koja je od prvog dana dolaska u Bjelovar bila u samoizolaciji. Stanje joj je stabilno i bit će zaprimljena na liječenje u izolaciju u Opću bolnicu Bjelovar.

Inače, jučer je bjelovarska Opća bolnica poslala u Zagreb 8 uzoraka i samo jedan je bio pozitivan. Po komentarima na društvenim mrežama da se zaključiti kako građani strahuju da je riječ o brojnim romskim obiteljima koje povremeno žive u Italiji, a koje su Talijani uputili da se vrate u Hrvatsku, odnosno Bjelovar.

10:55 – Istarska policija u posljednja tri dana sedam osoba zaustavila je u pokušaju da vozilom napuste svoje mjesto prebivališta ili stalnog boravka iako su pod mjerom samoizolacije, pa ih je radi izricanja kazni prijavila Državnom inspektoratu.

10:32 – Specijalna bolnica za ortopediju i rehabilitaciju "Martin Horvat" privremeno obustavlja sve djelatnosti od sutra do 13. travnja 2020. Danas do 16 sati bit će otpušteno 60 pacijenata, dok će oni koji su bili naručeni na pregled tijekom sljedećih dvadesetak dana dobiti nove termine.

– Kako bismo vam opisali ozbiljnost trenutačne situacije u kojoj se danas nalazi naše društvo, smatramo potrebnim napomenuti da je ovo tek drugi put u povijesti da bolnica zatvara svoja vrata. Dakle, situacija je ozbiljna i svatko je pozvan na odgovornost. Bolnica Rovinj još uvijek je „koronavirus free Bolnica“, a upravo će nam ova činjenica omogućiti ponovno otvaranje naših vrata u iznimno kratkom roku kada se širenje bolesti COVID-19 stavi pod nadzor – poručili su iz bolnice.

10:20 – Zbog sumnje na COVID-19 u Istarskoj županiji uzet je 21 novi uzorak brisa te su dostavljeni u Kliniku za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević". Devet osoba je hospitalizirano u OB Pula. Riječ je o kontaktima već poznatih osoba ili o osobama koje dolaze iz rizičnih područja, izvijestili su iz istarskog Stožera dodajući da će rezultati testiranja biti naknadno poznati.

10:05 – Devet novih slučajeva potvrđeno je u zadarskoj županiji, a među njima je i liječnik iz OB Zadar. Više pročitajte ovdje.

 

10:03 – Zbog kršenja samoizolacije do sada je u proračun uplaćeno 114.738 kuna. Više pročitajte ovdje.

9:43 – Ukupno su u hospitalizirane četiri osobe u županiji, dvije koje su pozitivne, što je poznato otprije, te dvije koje su u izolaciji. Čekaju se rezultati njihova testiranja. Kod jedne osobe stigao je prvi negativan nalaz, za drugu se još čeka. Nema promjena u kliničkoj slici zaraženih, stabilno su.

9:30 – Konferencija Stožera CZ Brodsko-posavske županije o smrti pacijentice

– Jučer je u općoj bolnici preminula jedna pacijentica koja je bila pozitivna na koronavirus. Izražavamo najdublju sućut  obitelji. Riječ je o pacijentici koja je zaprimljena u poslijepodnevnim satima u teškom stanju. Inače je bila već poznata liječnicama, nedavno je bila hospitalizirana na onkologiji. Učinjeni su pregledi te su liječnici opravdano postavili sumnju na COVID-19, uputili su bris, priključena je na respirator i učinjeni su svi drugi koraci za održavanje na životu. Nakon potvrde o zarazi upućena je u Osijek, tamo je predana na daljnju skrb, ali je nažalost preminula oko 17 sati – rečeno je na konferenciji.

Bolnica normalno radi, sinoć je onkološki odjel bio zatvoren samo dok se provodila dezinfekcija.

Gospođa nije putovala izvan RH. U tijeku je obrada kontakata. Kad se zbroje svi kontakti i bolnica i drugi tip kontakata, ima ih oko 50 do 55. Oni će ići u izolaciju. Stožer nije htio potvrditi da je riječ o lokalnoj transmisiji, o tome će više znati kada završi epidemiološka obrada.

– Bez obzira na ovaj slučaj, epidemiološko stanje u županiji je dobro. Ono što je i dalje bitno jest da se slučaju naputci stožera. Sada vidimo opravdanost svih naputaka i ovih izdvojenih ambulanata. Mi i dalje primamo zahtjeve za propusnice koji nisu opravdani, poput šišanja pasa. Molim sve da se strpe i slušaju naputke jer ako u sustav uđe zaraza, onda ćemo imati problem. I mi moramo braniti njih, resursi medicinskog osoblja su ograničeni – kazao je župan.

9:05 – Prema najnovijim podacima, u Hrvatskoj je 56 novooboljelih od koronavirusa, odnosno ukupno je zaražena 551 osoba, izvijestio je Nacionalni Stožer civilne zaštite na konferenciji. Ukupno je testirano 4482 uzoraka, samo u 24 sata njih 524. Tri su osobe preminule, a izliječeno je 37 osoba. Više pročitajte ovdje.

8:46 – Julije Meštrović, ravnatelj splitskog KBC-a, za N1 je potvrdio da je u Splitsko-dalmatinskoj županiji trenutačno ukupno 44 zaraženih, od kojih je jedan pacijent na respiratoru te jedan nešto težeg kliničkog stanja, dok ostali imaju blagu i umjerenu kliničku sliku. Ocijenio je da je epidemiološka situacija u KBC-u dobra i da su spremni na sve što dolazi. Demantirao je teorije da ima više oboljelih i da je zabilježen veći broj upala pluća ove sezone te da se to skriva. Upitan što je s pacijentima s otoka koji se žale da su uskraćeni za jednaku zdravstvenu skrb, kazao je:

– Zdravstvena usluga mora biti svima dostupna. Ako je netko na otoku, može biti uskraćen samo u slučaju vremenskih nepogoda, ali u svim drugim slučajevima želimo jednako postupati, i oni moraju dobiti jednaku skrb.

8:39 – Tri policijska službenika pozitivna su na koronavirus, a ukupno ih je 121 u samoizolaciji, poručili su iz MUP-a jutros i pozvali još jednom građane da ostanu kod kuće.

07:45 – U emisiji "U mreži prvog“ gostuju Krunoslav Capak i Krešimir Luetić.

Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a, rekao je kako se "dobro držimo“ prema dnevnom broju oboljelih i dodao: "Od subote svaki dan imamo nešto manji broj. Ako uspijemo to zadržati, to će biti odlična vijesti, da nam krivulja bude ravna".

Otkrio je i broj zaraženih osoba u zdravstvenom sektoru. Rekao je da su zaražena 23 liječnika, 6 specijalizanata, 9 medicinskih sestara i 2 stomatologa. 

Tvrdi kako će se proširiti testiranje zdravstvenih djelatnika te kako traju dogovori o načinu provođenja. 

"Trebali bismo češće testirati medicinsko osoblje, osobito ondje gdje leže najranjiviji", tvrdi. Najavio je i kako se intenzivno radi na nabavi opreme za sve koji na kontrolnim punktovima uzimaju briseve.

"Bez zaštitne opreme nema uzimanja briseva. Radimo na tome da nabavljamo dovoljne količine zaštitne opreme i opremimo sve koji će na punktovima uzimati briseve i da napravimo te briseve kojih nema na tržištu", rekao je Capak.  

"Neke bolnice uvele su rad u timovima. Dio timova ostaje raditi, a dio je u pričuvi", rekao je predsjednik Hrvatske liječničke komore Krešimir Luetić.

VIDEO Alemka Markotić o uključivanju znanstvene zajednice oko povećanja testiranja

Ključne riječi

Komentara 15

SI
Sined12891
17:54 27.03.2020.

Mi u Valpovu radimo normalno.ne vidim gdje je problem.zašto ste svi doma?eto lijepo je šef rekao da od prvog radimo isto samo za minimalac i super hvala državi i da Ostanite doma dok drugi ne mogu i rade...hvala

MO
morskival
08:41 27.03.2020.

Testovi protiv korone nisu pouzdani. Po istraživanju u slučaju bliskih kontakta u zajedničkom kućanstvi čak 80% daje lažnu pozitivnost. Link ne smijem staviti ali se istraživanje može naći na ncbi.nml.nih.gov 32133832 .

DA
davidbraco
10:03 27.03.2020.

Jeste skužili da su medicinske sestre kod nas najljepše!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije