Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 146
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Engleska pritišće

Cameron: Škoti, ako se odcijepite, ostat ćete bez novca kao Ciprani

'Prime Minister David Cameron (left) and First Minister Alex Salmond (right) during the march past of 2,000 serving personnel, veterans and cadets as they march down the Royal Mile from the Castle Esp
Andrew Milligan/Press Association/PIXSELL
21.05.2013.
u 12:30

Slom banaka: 
Škotske banke 12,5 puta jače su od ekonomije, tvrdi službeni London

Manje od godinu i pol prije referenduma kojim će Škotska pokušati izboriti samostalnost od Velike Britanije bitka za naklonost birača sve se više rasplamsava. Pritom se koriste svi raspoloživi argumenti, a jučer je britansko ministarstvo financija objavilo i analizu po kojoj samostalna Škotska zasigurno ne bi mogla izdržati spašavanje svojih banaka ako bi se za tim pokazala potreba i ubrzo nakon proglašenja samostalnosti postala bi novi Cipar.

Lažne prijetnje

– Bankarski sektor u Škotskoj je prevelik i previše glomazan za bilo kakve intervencije. Ovo još više dolazi do izražaja kada se usporedi s veličinom i snagom gospodarstva neovisne Škotske. U ovome trenutku bankarski sektor Škotske iznosi oko 1254 posto njena BDP-a. Za usporedbu, u trenutku kada je kriza pogodila Cipar, tamošnji bankarski sektor iznosio je oko 800 posto BDP-a – tvrdi se u analizi koju je objavilo ministarstvo financija iz Londona. Ova je analiza jučer pretresana u svim škotskim medijima, no tumačenje je dvojako. Dok zagovornici ostanka u zajedničkoj državi tvrde da ni pod koju cijenu ne smiju dopustiti da Škotska prođe istu kalvariju kakvu prolazi Cipar, pobornici neovisnosti tvrde da se radi o samo još jednom pokušaju podrivanja referenduma zakazanog za rujan sljedeće godine.

– Ne čudi me reakcija središnje vlade iz Londona, no ovo o čemu oni sada pričaju čista je izmišljotina. Kada je Škotska prošli put, sedamdesetih godina, organizirala referendum za neovisnost, lažno su prikazivali naš energetski potencijal kako bi stvorili dojam da Škotska nije samoodrživa. Lagali su, pokazalo se da to nije točno. I ovaj put događa se slična stvar. Zalihe energije, plina i nafte ne mogu nam lažno prikazati, ali mogu strašiti birače crnim scenarijima za koje nema nikakve osnove – kaže za Večernji list Stewart Hosie, član škotskog parlamenta i financijski ekspert Škotske nacionalne stranke (SNP), vodeće političke organizacije koja se pod predsjedanjem Alexa Salmonda bori za škotsku neovisnost i samostalnost.

Guverner tvrdi drugačije

Svoje tvrdnje dužnosnici SNP-a potkrepljuju činjenicom da se britansko ministarstvo financija i središnja britanska banka Bank of England jučer baš i nisu dobro usuglasili kad je riječ o održivosti bankarskog sustava i državnih intervencija. Naime, SNP je \"iskopao\" podatak da je upravo u trenutku objave analize o Škotskoj Paul Tucker, zamjenik guvernera Bank of England zadužen za pitanja financijske stabilnosti, na 9. svjetskom kongresu Međunarodne udruge za restrukturiranje, insolventnost i bankrot iznio službeni stav kojim će se bankarski sustavi Zapada štititi međusobno, bez obzira na državne granice, te kojim će porezni obveznici biti zaštićeni od sanacije banaka.

– Pravo vrijeme je sve, a vrijeme je sada igralo za nas. Analizu ministarstva financija izlaganje zamjenika guvernera Tuckera potpuno je pokopalo. Pokazuje se da je analiza doista načinjena samo da zastraši birače, ali to im neće uspjeti – kaže za Večernji list Stewart Hosie.

Referendum o neovisnosti Škotske održat će se 18. rujna 2014. godine.

>>Velika Britanija već nezaustavljivo tone u treću recesiju

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije