Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 133
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
smanjivanje plaća

Burne reakcije: Premijer govori gluposti... To je potez očajnika!

Zoran Milanović (1)
Foto: Borna Filić/PIXSELL
1/3
19.02.2013.
u 21:25

Problem je jednostavan. Cijenu njihovih neuspjeha moraju plaćati drugi, oni koji su zaposleni u javnom sektoru – kaže Vilim Ribić

Plaće zaposlenih u javnom sektoru Vlada će skresati za tri posto, rekao je premijer Zoran Milanović u intervjuu za RTL Televiziju najavivši tako vrlo skori rebalans državnog proračuna. Tri posto manju bruto plaću dobit će svi zaposleni u javnom sektoru već u travnju, a od 231 tisuće, koliko je ukupno zaposleno u javnom sektoru, pošteđeni će biti samo profesori i učitelji u osnovnim i srednjim školama. 

– Očekujem razumijevanje zaposlenika u javnom sektoru – kazao je Milanović i dodao da se Vlada "mora držati zacrtanih ciljeva".  Premijer ne očekuje veliku bunu sindikata jer Vlada neće dirati osnovicu plaće nego će srezati koeficijente, a na to, kaže, ima pravo jer se radi o političkoj odluci. – Nećemo razgovarati putem ucjena. Do sada su te reakcije bile ratoborne, ali razumne. Jasno je njima koliko je sati – rekao je Milanović.

– To je potez očajnika. Odlučili su rezati plaće jer sve mjere koje su poduzimali nisu dale rezultata. A sada uzimaju tamo gdje mogu – tim je riječima Ivan Šuker, bivši ministar financija, komentirao odluku Vlade o smanjenju plaća u javnom sektoru. Šuker kaže da je rebalans državnog proračuna samo potvrda zablude ekonomske politike Vlade.

– Cijelo su vrijeme mislili da će dizanjem poreza deficit držati pod kontrolom – rekao je Šuker i procijenio da se Milanović grdo vara ako misli da će na rezanju plaća za tri posto do kraja ove godine uštedjeti milijardu kuna. Šuker tvrdi da će ušteda na koncu biti svega 250 do najviše 300 milijuna kuna.

– Premijer govori gluposti. Nije istina da javni sektor nije dao svoj doprinos u krizi. Mi smo od početka krize prije četiri godine prvo dali šest posto plaće, pa smo se odrekli božićnica i regresa. Plaće su stagnirale, tako da je samo inflacija smanjila standard zaposlenih u javnom sektoru za 13 do 15 posto. Kada se sve zbroji, standard zaposlenih u javnom sektoru u četiri godine pao je 20 posto – rekao nam je Vilim Ribić, predsjednik Matice hrvatskih sindikata. Ribić tvrdi da je smanjenje plaća od tri posto šikaniranje na koje sindikati neće pristati i da će  biti "reperkusija".

– Problem je jednostavan. Cijenu njihovih neuspjeha moraju plaćati drugi, oni koji su zaposleni u javnom sektoru – rekao je Ribić.

Komentara 418

Avatar Aristarh
Aristarh
22:15 19.02.2013.

Javni sektor treba još više kresati.

Avatar BuzzLightyear
BuzzLightyear
23:03 19.02.2013.

To je najbolje čega se može dosjetiti: uranilovka. Umjesto da naprave stvarne reforme i istinski smanje administraciju, oni svima isto režu plaću. Rezultat: još dublja kriza zbog smanjenja opće potrošnje i optimizma, te još slabije učinkovitosti administracije. !

DU
Deleted user
22:15 19.02.2013.

Partija traži još vremena očito misle da nisu dovoljno štete nanjeli ovom narodu i državi a što jest jest ova vlada i premijer jesu pametni i sposobni samo to jako dobro skrivaju pa nikome još nije pošlo za rukom to i otkriti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije