Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 125
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POPLAVE

Bujica nosila mostove, evakuacija u Uskoplju

18.12.2008.
u 23:00

U noći na četvrtak stotine ljudi diljem BiH prestravljeno je i nemoćno promatralo rast vodostaja rijeka, prodiranje bujica u kuće, uništavanje vozila, podruma, garaža.

Elementarna nepogoda
Nezapamćene su poplave pogodile Uskoplje, Vrbas je prekrio most u središtu grada te porušio ili oštetio nekoliko mostova u tamošnjim mjestima. Evakuirane su obitelji s područja Ploča, Vilić Polja i Pavić Polja.

Ulazi u Žepče i Bugojno bili su pod vodom, a u općini Prozor-Rama proglašeno je stanje elementarne nepogode. Poplavljeno je više od dvadeset kuća, ugostiteljskih zdanja, trgovina i deseci automobila. Čak je i promet bio prekinut iz pravca Prozora prema Gornoj Rami. Voda je nosila sve pred sobom ulicama Dive Grabovčeve i Kralja Tomislava, a potpuno je poplavljen i stadion NK Rama. Nakon što su spasioci teškim strojevima napravili nekoliko odvoda prema rijeci Prozorčici, stanje je normalizirano.

Zbog zamućenja izvorišta, i u Rami i u Mostaru vodu prije pića obvezno treba prokuhavati. U Ljubuškom su vatrogasci iz podruma Marija Perića, drugi put u 15 dana, sa sedam motora crpili vodu.

Prijetnja na Kravici
Trebižat je na Kravici prijetio ponavljanje sudbine slapa iz Jajca, a voda umalo nije odnijela ugostiteljska zdanja. Zoran Jurić iz Vitine, vlasnik jedine meteorološke postaje u ZHŽ-u, kazuje kako je u Ljubuškom u 30 dana palo 605 litara vode na četvorni metar površine.

- Kritično je bilo na rijeci Trebižat, koja je na Humcu dosegnula kritičnih 360 mm. Nasip je izdržao, ali je voda ušla u podrume nekoliko kuća - ističe Jelenko Dedić, voditelj Ureda CZ-a i zapovjednik Vatrogasnoga društva Ljubuški. Kritično je bilo i u samom središtu grada, u Zrinsko-frankopanskoj ulici.

Iz Civilne zaštite Zeničko-dobojske županije izvijestili su kako je kiša stvorila velike probleme u više naselja na području općina Zenica, Visoko, Kakanj, Maglaj i Tešanj. Uslijed pokrenuta klizišta, u prekidu je i promet prema zeničkom selu Pojske. Vodostaj Bosne bio je 1,5 m iznad normalnoga i posljedica je porasta razina rijeke Lašve i drugih pritoka u južnim općinama ZDŽ-a.

Porast vodostaja posebno je prijetio Unsko-sanskoj županiji, gdje su rijeke Sana i Una dosegnule kritične točke za proglašavanje redovite obrane od poplava. Rijeka Vrbas naglo je rasla, a iz Civilne zaštite Republike Srpske stalno su upozoravali na vodostaj kod Prijedora koji je još u srijedu pretrpio velike štete zbog plavljenja obiteljskih kuća. Civilna zaštita FBiH poručuje kako su stalno u pripravnosti, ali i da vodostaji od četvrtka popodne konačno imaju tendenciju opadanja.

- Noć na četvrtak bila je iznimno teška, a najviše su nam glavobolje zadali manji potoci koji su se izlijevali po ovdašnjim naseljima i blokirali prolaz cestama - kazuju iz Civilne zaštite.


Izbjegnut plimni val na Neretvi

Neretva je u mostarskom naselju Bakijina luka oživjela strašna sjećanja na poplavu iz 1999., kada se izlila i ekonomski uništila nekoliko desetaka obitelji iz toga i naselja Donja mahala. Srećom, iz Elektroprivrede HZHB i EP BiH priopćeno je kako je izostala opasnost od plimnoga vala, premda je najveće elektroenergetsko postrojenje na Neretvi, HE Jablanica, propuštalo 340 kubičnih metara vode u sekundi, što je pak dvostruko više od uobičajena zimskog režima. (dju)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije