Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 191
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zataškavali pedofiliju

Britanska tajna služba umiješana u seksualna zlostavljanja dječaka u Sjevenoj Irskoj?

pedofilija, zlostavljanje
Foto: Thinkstock
16.02.2015.
u 10:32

Zlostavljanja su se događala 1970-tih u dječjem domu Kincora iz kojeg su dječake odvodili muškarcima

Britanska sigurnosna tajna služba MI5 optužena je za zataškavanje seksualnog zlostavljanja dječaka, a čut će se to na ročištu zakazanom za visokom sudu u Sjevernoj Irskoj u utorak.

Riječ je o slučaju iz 1970-tih, a zlostavljanje dječaka dogodilo je u dječjem domu Kincora u Sjevernoj Irskoj. Žrtve zlostavljanja podnijele su tužbu i traže da se otkrije istina koja se skrivala četiri desetljeća. Od MI5 traže da preda dokumente pomoću kojih će dokazati njihovu povezanost sa slučajem, piše The Guardian.

Amnesty International tvrdi kako je riječ o jednom od najvećih skandala svih vremena.

– Postoje dugogodišnje tvrdnje da je MI5 blokirao najmanje jednu policijsku istragu o Kincori za vrijeme 1970-tih kako bi se zaštitili. Ovom strašnom optužnicom otkriva se niz dječaka koji su godinama bili suočeni s brutalnim zlostavljanjem. Samo sudac Lowell Goddard može spriječiti da dokazi ne ostanu skriveni u ormarićima i da će čak visoki dužnosnici svjedočiti u ovom postupku – priopćio je Amnesty International.

Djeca su, naime, pretrpjela teška seksualna zlostavljanja nakon što su ih odvodili iz dječjeg doma na istoku Belfasta te su ih 'nudili' muškarcima. Dom je vodila protestantska paravojna organizacija.

Odvjetnici žrtava na sudu će pokušati dokazati da je tajna služba MI5 znala za zlostavljanja te ih je dopuštala, ali i štitila pojedince koji su u seksualno nasilje bili uključeni.

– Da smo imali pošteno suđenje tijekom 1980-tih ne bih ovo morao ponovno danas proživljavati. MI5 i MI6 ne mogu skrivati stvari i sve mora napokon izaći na vidjelo – rekao je Gary Hoy, jedna od žrtava nasilja.

U istrazi su sudjelovala i dva bivša britanska vojnika. Jedan od njih je rekao kako je MI5 sudjelovala u zlostavljanjima, dok je drugi kazao kako je prijavio zlostavljanja tajnoj službi, ali da nisu reagirali.

>> Zlostavljao dijete 12 minuta, sve to snimio i objavio

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije