Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Reakcija na izjave

Branitelji očekuju istragu protiv Pupovca: Hrvatska nema veze s NDH!

Braniteljske udruge o izjavama Milorada Pupovca
Foto: Robert Anić/PIXSELL
1/6
28.08.2019.
u 13:40

Samim tim izjavama, Pupovac destabilizira Hrvatsku, rekao je Zoran Maras.

Nedopustivo je da nakon 28 godina isti agresor želi kreirati državnu politiku, optužuje i presuđuje, udara na temelje državnosti i ruši kao da je 1991. godina – poručili su jutros predstavnici najutjecajnih braniteljskih udruga na tiskovnoj konferenciji sa samo jednom temom: medijskim istupima Milorada Pupovca.

Prema ocjeni Zorana Marasa, predsjednika Udruge Specijalne policije iz Domovinskog rata, Krešimira Maretića, predsjednika Zbora udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi te Siniše Mastelića, predsjednika Saveza udruga branitelja radnika iz Domovinskog rata, ovaj saborski zastupnik, predsjednik SDSS i član vladajuće koalicije "koji je prisegnuo 'svojom čašću' u Hrvatskom saboru da će poštovati pravni poredak i zauzimati se za napredak Republike Hrvatske - radi upravo suprotno".

 

- Državu, koju su stvarali hrvatski branitelji zajedno s hrvatskim narodom i građanima, suprotno željama velikosrpske politike i srpskog agresora 90-ih godina, manjine koju upravo on predstavlja, otvoreno radi protiv države u kojoj živi i od koje živi. Govoriti da je Hrvatska čimbenik nestabilnosti u regiji i pri tom biti dio vlasti nije ništa drugo nego licemjerje – rekli su šefovi udruga, dodajući kako očekuju od hrvatskih institucija da istraže i utvrde postoji li kaznena odgovornost u svezi povreda i uvreda Republike Hrvatske te zbog govora mržnje "jer što je drugo do omalovažavanja ugleda i govora mržnje njegova usporedba suvremene, samostalne i u Domovinskom ratu stvorene Republike Hrvatske s NDH". 

Hrvatska ima, čulo se na tiskovnoj, još 21 manjinu čiji pripadnici ljube svoju domovinu i grade je zajedno s Hrvatima, kao i oko 10.000 hrvatskih branitelja srpske nacionalnosti, a samo određeni predstavnici Srba, ocijenili su, uz pomoć druge države, Srbije, vlastitu zemlju napadaju.

Braniteljske udruge o izjavama Milorada Pupovca
1/5

- U suprotnom, ako institucije ne reagiraju, smatrat ćemo da podržavaju Pupovčeve stavove u kojima Hrvatsku uspoređuje s NDH i tvrdi kako se u Hrvatskoj pokušava u novom europskom kontekstu rehabilitirati ustaški pokret. Po njemu, u tome značajnu ulogu ima "episkopat lokalne Katoličke Crkve i kler općenito" te "pojedine veteranske organizacije". Optužuje nas, za svoja djela. Upravo on se služi metodama totalitarističkih režima viđenih u povijesti: metodologijom specijalnog rata. Ali nas neće pokolebati. Njegov je problem ako ne može podnijeti da je Domovinski rat osnova današnje Hrvatske i da je ona utemeljena na krvi junaka. Mi hrvatski branitelji osuđujemo svaki vid nasilja bez obzira s koje strane dolazi, te tražimo od institucije ove države da sve počinitelje nasilja procesuira – poručili su, dodajući kako očekuju od Državnog odvjetništva i Ministarstva unutarnjih poslova da se provede istraga zbog osnovane sumnje počinjenja kaznenog dijela povreda ugleda Republike Hrvatske (članak 151. k.z. RH) , a u kojem se počinjenje tog kaznenog dijela goni po službenoj dužnosti i koji navodi: Tko javno izvrgne ruglu, preziru ili grubom omalovažavanju Republiku Hrvatsku, njezinu zastavu, grb ili himnu kaznit će se kaznom zatvora do jedne godine.

Braniteljske udruge će uputiti službeni zahtjev Hrvatskom saboru - Odboru za ratne veterane Hrvatskog sabora za održavanjem tematske sjednice u svezi istupa saborskog zastupnika Milorada Pupovaca, a od parlamentarnih stranaka očekuju da taj zahtjev podupru.

Komentara 28

CR
crocro
14:07 28.08.2019.

Kada bi se dogodilo da jedan Hrvat, predstavnik Hrvatskoga naroda u srbiji io zastupnik u srpskom parlamentu, javno blati Republiku srbiju, u obliku i načinu kako je to učinio predstavnik srba u Hrvatskoj, taj Hrvat bio bi na doživotnoj robiji u nekom kazamatu u srbiji. Ovaj predstavnik srba u Hrvatskoj, nema niti srama niti obraza a još manje kako ima obraza hodati po Hrvcatskoj zemlji i gledati Hrvatima u oči i uzimati Hrvatima kune od kojih lagodno i u miru živi u Hrvatskoj. Ovaj istup je kap koja je prelila čašu strpljenja i ako sada država ništa ne poduzme protiv ovoga neprijatelja Hrvatske koji je upravo on čiumbenik nestabilnosti i nesnošljivosti, onda nismo niti zaslužili živjeti boljim i mirnijim životom u ovoj mladoj, napaćenoj i krvlju obranjenoj zemlji.

BB
bruna_bruna
14:24 28.08.2019.

Dok je HDZ na vlasti...Pupi spava mirno

Avatar Croatino
Croatino
14:04 28.08.2019.

Ostavka Pupovca je jedina opcija. Moje osobno misljenje je da se covjek jos nije pomirio sa cinjenicom da RH postoji i da mu se gadi hrvatska zastava. Radi konstanto na rusenju ugleda RH. Koliko projekta je pogurao da djeca izz Srbije i Hrvatske odu na zajednicki izlet, nogometni turnir, sportske igre itd. Djeca su buducnost, a on ih salje u srpske odvojene skole za manjine, kako ce iduca generacuja zivjeti vec u skoli uce da su manjina i nisu isti?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije