Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 85
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ČUVAJMO IH Poglavarstvo podržava ranu prevenciju ovisnosti o drogama

Brana rizičnom ponašanju učenika i nastavnika

02.12.2008.
u 16:27

Preventivni program protiv ovisnosti provodi se u riječkim školama već duže vrijeme, ali dosad nije bilo stručne ocjene rada što će učiniti Institut za društvena istraživanja u Zagrebu. U osnovnim školama provest će se ove školske godine, a u srednjima nakon istraživanja o rizičnom ponašanju učenika, za što je na današnjoj sjednici Poglavarstva odobreno 60.000 kuna.

Neodgovorna država
- Prevencija je najbolji lijek protiv ovisnosti i to ne samo o drogama nego i o nikotinu i alkoholu, pa bi je trebalo provoditi već u dječjim vrtićima, rekla je Romana Jerković, članica Poglavarstva zadužena za zdravstvo i socijalnu skrb.

Upozorila je na neodgovorno ponašanje države koja je za prevenciju odobrila samo 600.000 kuna, a nakon ostavke Bernardice Juretić na njezino mjesto još nitko nije imenovan. Spomenula je i primjer riječke Terapijske zajednice, za koju su objekti davno preuređeni, ali nikad nije zaživjela, a u međuvremenu je donesena odluka o prenamjeni.

Uvođenje preventive u školama provest će se kao razvojni projekt kojim se želi unaprijediti rad u školama, a nakraju će svaka škola izraditi svoj program.

Grad ide u kupnju
Na sjednici Poglavarstva donesena je i odluka životno važna za OŠ Vežica. S vremenom je postala pretijesna, osobito nakon lanjskog otvaranja Osnovne baletne škole, pa je među buduće kapitalne projekte Odjela za odgoj i školstvo već uvrštena njezina dogradnja. Za novi dio treba gotovo 11.000 četvornih metara, a kako je dio zemljišta u privatnom vlasništvu, Grad mora pripremiti 111.588 eura i krenuti u kupnju.


Radosna vijest za 2000 umirovljenika s malom mirovinom

Umirovljenici koji imaju mirovinu do 1600 kuna sigurno će dobiti božićnicu i to iz gradskog proračuna. Ove godine gradski su oci osobito darežljivi jer je božićnica povećana na 300 kuna a, prema procjeni, dobit će je približno 2000 umirovljenika. Mirni mogu biti i svi građani stariji od 65 godina jer će se i sljedeće godine besplatno voziti autobusima Autotroleja. Ta povlastica postoji od 1996., a u 2009. koristit će je oko 20.000 osoba iz Rijeke i općina i gradova riječkog prstena.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije