Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 76
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
slovenski predsjednik

Pahor: arbitraža nema bolje alternative

borut pahor
Anto Magzan/Pixsell
24.06.2017.
u 23:03

Hrvatski su čelnici proteklih dana ponovili kako arbitražni postupak za Hrvatsku ne postoji i kako se 29. lipnja odlukom suda neće dogoditi ništa.

Slovenski predsjednik Borut Pahor rekao je u subotu, u očekivanju presude arbitražnog suda najavljene za četvrtak, kako arbitražni sporazum nema bolje alternative, unatoč stajalištu Hrvatske da je arbitraža nepovratno kompromitirana i da je presuda neće obvezivati jer je iz procesa izašla.

"Trudit ćemo se da skorašnje određivanje državne granice na kopnu i na moru bude primijenjeno tako kako predviđa arbitražni sporazum", kazao je Pahor u svom govoru uoči slovenskog Dana državnosti 25. lipnja, u kojem se kratko osvrnuo i na skoru presudu arbitražnog suda.

Naglasio je da je arbitražni sporazum "važeći i pravno obvezujući međunarodni ugovor", te dodao da boljeg načina za mirno, uzajamno korisno i pravedno rješenje tog graničnog spora nije bilo, da ga nema sada i da ga neće biti u budućnosti. Hrvatski su čelnici proteklih dana ponovili kako arbitražni postupak za Hrvatsku ne postoji i kako se 29. lipnja odlukom suda neće dogoditi ništa.

"Hrvatska neće ni prihvatiti niti odbiti rezultat arbitraže budući da ona za nas ne postoji", kazala je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović za ljubljanski dnevni list Dnevnik.

Podsjetila je na jedinstvena stajališta Hrvatske kako je arbitraža nepovratno kompromitirana i da dijalog između dvije države o bilateralnom sporu treba tražiti u drugom okviru.

Premijer Andrej Plenković rekao je u petak u Bruxellesu da je za Hrvatsku arbitraža nepovratno završena i da pitanje granica treba riješiti na drukčiji način.

 

Komentara 11

PU
Pukovnik
23:22 24.06.2017.

Ima. Ali ti se ne bi svidjela ...

MV
Mijat vrdoljak
07:15 25.06.2017.

Imam dva pitanja za gospodina predsjednika: 1. Zašto je arbitraža bolja od međunarodnog suda pravde u Hagu i 2. žašto ste muljali i radili stvari koje su toliko podle da ne spadaju u civilizirani svijet neg na dno kaljuže

DH
dalibor.hren
00:43 25.06.2017.

Borut je prolupao!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije