Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Summit u Bruxellesu

Cerar lobirao za slovenski stav o arbitraži. Plenković: Nema ni milimetra pomaka

Andrej Plenković
Foto: Tomislav Krasnec
1/4
23.06.2017.
u 16:24

- Slažem da odluke međunarodnih sudova treba poštivati, ali onda kad je sve čisto i korektno - rekao je Plenković.

Premijer Andrej Plenković najavio je danas u Bruxellesu, na marginama summita EU, slovenskom premijeru Miri Ceraru da će hrvatski stav oko arbitraže ostati nepromijenjen i jednako čvrst i nakon objave odluke 29. lipnja.

Cerar se i danas novinarima pohvalio kako je zadovoljan sastancima na marginama summita na kojima je brifirao ostale premijere i predsjednike država članica EU o slovenskoj poziciji i svojim očekivanjima da Hrvatska poštuje tu odluku. Tvrdi kako se neki njegovi kolege iz EU (koje nije imenovao) slažu da “odluke međunarodnih sudova treba poštivati”.

Ostajemo otvoreni za razgovore sa slovenskom stranom

- Ja se slažem da odluke međunarodnih sudova treba poštivati, ali onda kad je sve čisto i korektno, a ne onda kad je aktivnost samog tog suda bila protivna međunarodnom pravu i kad je došlo do povrede procedure. Onda takva presuda, koja je nastala temeljem protupravnog činjenja, ne može imati nikakve posljedice za Hrvatsku i to smo rekli prije dvije godine. Jedno je apstraktno načelo koje je generalno, a drugo je ovaj konkretni slučaj - komentirao je Plenković. Dodao je kako, neovisno o bilo čijim pritiscima, za Hrvatsku arbitražna odluka ne vrijedi i “tu nema ni milimetra pomaka”. 

- Ono što je važno da ostajemo otvoreni za razgovore sa slovenskom stranom. Mislim da će se pitanje granica u konačnici morati riješiti, ali ne na način da bude kroz arbitražnu presudu. A ono što je posebno važno je da ne želimo bilo kakve jednostrane aktivnosti nakon što ta presuda bude objavljena. I na tom tragu sam razgovarao i s kolegom Cerarom, a i s brojnim drugim kolegama - rekao je Plenković. 

 

Komentara 21

PU
Pukovnik
16:41 23.06.2017.

Boze mili, koji oni imaju podajnicki i kmetski mentalitet. Nikad nisu ni imali svoju drzavu vec su 90tih morali na javnom natjecaju izabrati zastavu i himnu. "Slovenija" je uvijek bio geografski pojam poput Koruske, Stajerske, Like itd. Nismo znali da "Slovenija" na slovenskom znaci cijeli svijet. Usput oni traze i od Austrijanaca i Madara dio teritorija jer je kao njihov. Sad ovaj jadnik Cerar u Bruxelles-u trci od premijera do premijera i "druka" Hrvatsku kako bi oteo komad teritorija. Dajte postupite vise jednom drzavnicki i prihvatite realnost granica i ne budite pohlepni lopovi i ucjenitelji. Mi smo domovinu sa svojom krvi obranili i opet cemo ako treba. Saka jada ste.

TO
ToniBiber
17:29 23.06.2017.

slovenci nece nista dobiti. merkelica moze pricati sta hoce. slovenci su opet ispusili. cinit ce nam probleme ali oko za oko...

PR
prajdali100
17:27 23.06.2017.

Moramo imati kicmu i pokazati snagu.Svijet samo takve cijeni i postuje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije