Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
APSURD

Bjelovarčani s invaliditetom po vozačku moraju u Zagreb

05.12.2008.
u 16:01

Niti jedna od ukupno šest autoškola u Bjelovaru ne pruža mogućnost polaganja ispita invalidnim osobama, niti raspolažu vozilima prilagođenima njihovim potrebama. Stoga, visokim troškovima obuke, bjelovarski invalidi još moraju pridodati i one za putovanje do Zagreba, najbližeg odredišta za dobivanje vozačke dozvole.

Dvojbene računice
Je li u pitanju sveopća neosjetljivost za ljude s posebnim potrebama, prevelika ulaganja, ili neisplativost? U bjelovarskom HAK-u se čudi zašto pokraj pet drugih autoškola takvo pitanje postavljamo baš njima. Ako se izuzmu svi ostali razlozi, pojašnjava Damir Hodalić, sjedište i učionice HAK-a se nalaze na prvome katu, što je tjelesnim invalidima neprihvatljiva lokacija.

U ostalim autoškolama pak pravdaju se visokim troškovima kupnje ili tehničkih preinaka vozila za obuku, te oskudnim zanimanjem za takvu vozačku obuku. No kako tehnička preinaka s atestom, po procjenama nekih instruktora stoji oko osam tisuća kuna, ipak je začudno, kako zbog takvog iznosa, bjelovarski invalidi po vozačku moraju potegnuti put Zagreba.

Promjene na vidiku
Kako uskoro tako ne bi trebalo biti, doznajemo od predsjednika gradske udruge invalida Tomislava Novosela, koji potvrđuje kako se ovoh dana pregovara s nekim zagrebačkim autoškolama o najmu prilagođenog vozila za obuku, koje bi se povjerilo nekoj od gradskih autoškola. Usporedno s tim, u udruzi anketiraju svoje članstvo, te utvrđuje broj potencijalnih polaznika autoškole.

- Na području grada je 60 tjelesnih invalida u kolicima i svima bi vozački ispit bio dragocjen - tvrdi Novosel. No, u računici iznajmljivača, dnevna cijena vozila je 300 kuna, a to se može podmiriti s ukupnim troškovima obuke od oko 8.000 kuna, što je većini invalida neprihvatljivo.

Stoga Novosel najavljuje aktivnosti u traganju za sponzorima, čime bi se polaznicima autoškole osigurale povlastice za najmanje polovicu ukupnih troškova. Pod tim uvjetima, zasigurno bi bilo i daleko više polaznika, što govori u prilog tvrdnji kako obuka u Bjelovaru itekako ima opravdanja.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije