Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 23
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRIPREMALI SE PRATITI PROSVJED

Bjeloruska policija privela dvadeset novinara, nije poznat razlog uhićenja

Bjelorusija
Foto: Reuters/PIXSELL
27.08.2020.
u 18:29

Veliki i ustrajni prosvjedi diljem Bjelorusije održavaju se od predsjedničkih izbora 9. kolovoza za koje kritičari predsjednika Aleksandra Lukašenka, na vlasti već 26 godina, tvrde da su bili namješteni.

Bjeloruska policija pritvorila je dvadeset novinara koji su se u četvrtak pripremali pratiti prosvjede u središtu Minska, zaplijenivši njihove telefone i dokumente, prenosi svjedok agencije Reuters.

Još uvijek nije poznat razlog njihovog uhićenja.

Veliki i ustrajni prosvjedi diljem Bjelorusije održavaju se od predsjedničkih izbora 9. kolovoza za koje kritičari predsjednika Aleksandra Lukašenka, na vlasti već 26 godina, tvrde da su bili namješteni.

Lukašenko je na njima prema službenim podacima osvojio 80 posto glasova, dok je njegova glavna suparnica Svetlana Tihanovska, koja je u utrku ušla nakon što je to zabranjeno njezinom suprugu, osvojila 10 posto. 

Premda se broj prosvjednika na bjeloruskim ulicama ne smanjuje, Lukašenko šalje prijeteće izjave te se u javnosti pojavljuje u vojnoj opremi, a to prati pojačana represija nad nezadovoljnim građanima. Snage sigurnosti pritvorile su ili pretukle tisuće prosvjednika. 

Ruski predsjednik Vladimir Putin u četvrtak je kazao da je osnovao rezervne policijske snage koje bi mogle priteći u pomoć Lukašenku ako neredi u toj zemlji izmaknu kontroli, prenijela je ruska agencija Interfax. Putin za sada ne vidi potrebu za tim i smatra da se situacija vraća u normalu.

Komentara 2

Avatar STRIKOMAN
STRIKOMAN
12:57 28.08.2020.

Rusija šalje specijalce, oni su već u Minsku i debelo odrađuju svoj posao. I oko Putka se steže obruč. Neku dan u Sibiru dogodile su se demonstracije nezadovoljnih građana, jedva su to "primirili", samo do kada? Narodu je dosta tihh nezamjenjivih, nedodirljivo-vječnih drugova, pa bila u pitanju i voljena Rusija. Devedesetih se raspao SSSR, za par godina i višenacionalnu Rusku federaciju čeka isto. Problem je samo što su preveliki, osim ako im Ameri i EU ne pomognu.

MP
miroslav.petkovic.7564
18:48 27.08.2020.

Nema tu u Bjelorusiji nikakva Majdana.Narod cese dogovorit .Lukine pristalice masa ih na ulican.Tihonova pobjegla lutkica i rica na Engleski.Kazu zabiravila Ruski i Bjeloruski jezik.Vec kako je u Americi nek mi objasne domaci Amerikanci jeli blazenstvo tamo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije