Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 120
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Revizija

Bivši načelnik previše je potrošio na dvoranu, fontanu i vožnje

' bivsi nacelnik opcine Lobor Andrija Smetisko '
Foto: 'Sabina Pusec/VLM'
1/3
25.10.2013.
u 12:00

Kod primopredaje vlasti prikazan je dug od 1,8 milijuna, no on je veći za milijun kuna

Prilikom primopredaje vlasti u Općini Lobor u zapisniku je prikazano 1,8 milijuna kuna dugova, no ispostavilo se da su dugovi veći za još oko milijun kuna - kaže loborski načelnik Božidar Markuš, dodavši da je stoga formirano povjerenstvo koje je uz pomoć Revizorske kuće Repos obavilo uvid u izvršenje proračuna i financijska dugovanja.

Uočene nepravilnosti

Prema izvješću predočenom vijećnicima na posljednjoj sjednici, utvrđene su brojne nepravilnosti u izgradnji školske dvorane u koju je samo Općina uložila oko 2,2 milijuna kuna, te fontane u centru Lobora koja je izvan funkcije, a stajala je 900 tisuća kuna. Ustanovljene su i nepravilnosti na štetu općine vezane uz održavanje javne rasvjete koje je povjereno „Elektromontu Hubak\", pa povjerenstvo predlaže da se traži povrat sredstava od 76 tisuća kuna od te tvrtke. Povrat sredstava prema mišljenju povjerenstva treba tražiti i od bivšeg načelnika Andrije Smetiška za novac koji je protupravno koristio korištenjem privatnog automobila u službene svrhe, jer način prema kojem je postupao ne ispunjava kriterije Pravilnika o porezu na dohodak. Izvješće bivšem načelniku Smetišku „stavlja na teret\" i da je bio u direktnom sukobu interesa, jer je predsjednik udruge „Vitezovi Sv. Križa/Kuburaši\" i tajnik udruge LOHUUD, kojima je kao načelnik odobravao novac, a nije ni poznat kriterij po kojima su sredstva LOHUUD-u odobravana niti jesu li namjenski trošena.

Predano odvjetništvu

Uz druge nepravilnosti revizor navodi da  se novac trošio neprimjereno veličini i potrebama općine Lobor. Izvješće s revizorskim uvidom predano je na postupanje Državnom odvjetništvu. – Trebali smo utvrditi pravo stanje stvari kako bismo znali na čemu smo. Želim da se ovime priča s prošlošću završi i da se okrenemo budućnosti, jer je posla puno, građani su nezadovoljni jer se zadnjih godina malo radilo. Dugove ćemo pokušati sanirati velikom štednjom, a nove projekte pokušat ćemo realizirati preko ministarstva i fondova – kaže načelnik Božidar Markuš. Bivši načelnik Smetiško na prozivke za nesavjestan rad, pogodovanje i sukob interesa kratko kaže: - Za izvješće sam saznao iz medija, nisam službeno kontaktiran od strane povjerenstva i Općine, te smatram da su te stvari neutemeljene.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije