Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SAVJETI

Bit će užareno, u Zagrebu najtoplije u 100 godina: Kako se zaštititi?

Zeljko Lukunic/PIXSELL
07.07.2017.
u 07:30

Idućih dana očekuju nas “crvene” vrijednosti UV indeksa, u rasponu od 9 do 10, što označava vrlo visoku opasnost od UV zračenja

Već jučer mnogima je bilo teško podnijeti vrućinu pa idućih dana treba biti posebno oprezan jer očekuje nas novi toplinski val tijekom kojeg će mjestimice temperature zraka dosezati čak 37-38 Celzijevih stupnjeva.

Iako će danas prevladavati sunčano i vruće, ponegdje u unutrašnjosti zemlje poslijepodne i navečer moguće je olujno nevrijeme, pljuskovi i grmljavine. Slično bi se moglo ponoviti i u nedjelju. A onda će tijekom idućeg tjedna pržiti svugdje. Stoga je DHMZ za sljedeće dane objavio upozorenje za toplinski val koji može djelovati na zdravlje jer će temperatura zraka gotovo posvuda, i na kopnu i na moru, biti oko 35 stupnjeva, a na istoku Hrvatske ta će se brojka penjati čak i do vrelih 38 stupnjeva. Tako iznimno vrući dani sa sobom donose i tople noći pa prognostičari upozoravaju da se, pogotovo na Jadranu, mogu očekivati noći u kojima temperatura neće biti niža od 24 stupnja.

1/8

– Ušli smo u razdoblje koje će ponegdje u Hrvatskoj biti blizu rekordno toplom za ovaj dio godine. U Zagrebu se, primjerice, može očekivati temperatura zraka kakva vjerojatno u povijesti mjerenja zadnjih stotinjak godina nikada prije nije zabilježena. Takva rekordna toplina u Zagrebu bi mogla potrajati do srijede-četvrtka – kazao je glavni meteorolog HRT-a Zoran Vakula, a iz DHMZ-ove prognoze za Zagreb doznaje se da bi se glavni grad u nedjelju, ponedjeljak i u srijedu mogao pržiti na 36-37 Celzijevih stupnjeva.

Iako je ovakve paklene vrućine lakše podnijeti ako ste uz more ili uz rijeke, valja navesti da je rast temperature zraka pratio i porast temperature mora pa se tako toplina mora jučer kretala od 23 do, mjestimice, čak i iznimno visokih 27 stupnjeva.

A kada Sunce tako grije, sije i bliješti, to znači da se u obzir mora uzeti i indeks UV zračenja. Stoga iz DHMZ-a upozoravaju da nas idućih dana očekuju “crvene” vrijednosti UV indeksa, u rasponu od 9 do 10, što označava vrlo visoku opasnost od UV zračenja.

1/13

Da bismo izbjegli moguće štetne, pa čak i kobne posljedice, potrebno se razumno izlagati suncu, a to podrazumijeva da bi boravak na suncu svakako trebalo izbjegavati između 11 i 17 sati. Za zaštitu se preporučuje nošenje šešira sa širokim obodom, sunčanih naočala i odjeće s dugim rukavima, kao i korištenje preparata sa zaštitnim faktorima.

1/10

Nije zgoreg ponoviti da UV zračenje može prodrijeti i kroz odjeću od rijetkog tkanja te tako naštetiti koži, a na jakom i direktnom suncu, opekline se mogu dobiti i za manje od deset minuta. Nepromišljen boravak na suncu često zna dovesti i do pojave sunčanice. Sve navedeno treba shvatiti zaista ozbiljno i odgovorno, pogotovo kada su djeca u pitanju. A kako zbog vrućine i pretjeranog znojenja ne bi došlo do dehidracije organizma, uza sebe uvijek treba imati dovoljno tekućine. Najbolje – vode.     

Komentara 25

DU
Deleted user
08:56 07.07.2017.

40,3 Celzijevih stupnjeva 1950 godine, ne vjerujem da bu više.

Avatar megatronman
megatronman
08:16 07.07.2017.

Sada slijede savjeti zdravog razuma koje piše novinar pripravnik po zadatku: pijte tekućinu a najbolje vodu, izbjegavajte sunce između 11-17, nosite šešir i kapu kao zaštitu, ne seksajte se na plus 35, koristite zaštitni faktor 49,99 kupljen u Konzumu...

Avatar dmitarX
dmitarX
08:35 07.07.2017.

Lako za dan, nego ubi noć..teška i omarna.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije