Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Apel iz Sarajeva

Biskupska konferencija: Izmijenite izborni zakon u BiH

Vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić
Foto: Goran Jakuš/PIXSELL
08.11.2018.
u 17:16

Bosanskohercegovački biskupi pozvali su jučer na uspostavu jednakopravnosti triju naroda u BiH i izmjene izbornog zakona kojima bi se izbjeglo preglasavanje i zajamčilo legitimno političko predstavljanje

Nakon što je zahvaljujući glasovima Bošnjaka Željko Komšić izabran za predstavnika Hrvata u predsjedništvu BiH, što je izazvalo ogorčenost u hrvatskom korpusu, bosanskohercegovački biskupi pozvali su jučer na uspostavu jednakopravnosti triju naroda u BiH i izmjene izbornog zakona kojima bi se izbjeglo preglasavanje i zajamčilo legitimno političko predstavljanje.

Bosanskohercegovački biskupi, kardinal i sarajevski nadbiskup Vinko Puljić, mostarski biskup Ratko Perić, banjolučki Franjo Komarica i vojni Tomo Vukšić, te pomoćni sarajevski i banjolučki biskup Pero Sudar i Marko Semren istaknuli su na zasjedanju Biskupske konferencije BiH kako od međunarodne zajednice očekuju da potakne izmjene izbornog zakona u BiH kojima će osigurati legitimno predstavljanje na svim razinama vlasti.

“Biskupi očekuju od predstavnika međunarodne zajednice da, potičući promjenu izbornog zakona, omoguće legitimno predstavljanje svakog naroda kako na razini cijele BiH tako i na entitetskim i drugim razinama, da bi se u budućnosti onemogućila legalizacija nepravde i postavili temelji za napredak BiH na demokratskim načelima”, stoji u priopćenju objavljenom nakon zasjedanja u Sarajevu. Između ostalog, biskupi su izrazili očekivanje da će novoizabrani predstavnici donositi takve zakone ‘koji će promicati jednakopravnost sva tri konstitutivna naroda i ljudska prava svih građana u svakom dijelu BiH”.

Apostolski nuncij u BiH mons. Luigi Pezzuto ocijenio je da su “Hrvati praktično isključeni iz sudjelovanja u institucijama“.

Komentara 22

AN
antonelić
19:31 08.11.2018.

hbkhb ( hrvatska biskupska konferencija herceg bosne ) utvrdila je da smo u manjini i nadglasani i da se zato uvede vjernauk u sve škole i vrtiće i da se konačno objavi stari nauk vjere da je zemlja u naravi ravna ploča sa rubovima koji su blago zakrivljeni ... to bi nam donijelo prosperitet prema eu i prema švicarskoj ...

Avatar mliniski
mliniski
18:40 08.11.2018.

Pa jeli u Bosni izborno zakonodavstvo u nadležnosti biskupa ?

Avatar Ronin
Ronin
17:28 08.11.2018.

Gledaj popova kako su se usprdili. A kada je Čović bio izabran onda je sve bilo u redu sa izbornim zakonom?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije