Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 174
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SUKOB Bivša predsjednica RS-a i optuženica za ratne zločine Biljana Plavšić

Biljana Plavšić poručuje: 'Karadžić je kukavica'

26.01.2009.
u 17:50

Uspoređujući svoju sudbinu i zatvorske dane u Švedskoj s onima koje je u zatvoru u ondašnjemu Istočnom Berlinu nakon završetka Drugoga svjetskog rata proveo glavni Hitlerov arhitekt Albert Speer, bivša predsjednica RS-a Biljana Plavšić, koju je Haaški sud zbog ratnih zločina osudio na 11 godina zatvora, u prvom razgovoru za švedske medije iskazala je nadu u skori izlazak na slobodu.

Poslije nekoliko propalih pokušaja prijevremenog otpusta iz švedskog zatvora, nekadašnja predsjednica RS-a i haaška pokajnica u razgovoru za švedski časopis Vi tvrdi kako je namjerno “žrtvovala sebe i kako smatra da nije učinila ništa pogrešno”.

- Sama sam priznala krivnju za zločine protiv čovječnosti i na taj način sam uštedjela troškove i vrijeme. Da nisam, suđenje bi trajalo tri, tri i pol godine. S obzirom na moju životnu dob, to nije bila dobra opcija - tvrdi sad već 79 godina stara Biljana Plavšić koja služi kaznu u ženskom zatvoru Örebro-Hinseberg u središnjoj Švedskoj. Nije se požalila na tretman koji ima u zatvoru, tvrdeći kako kaznu izdržava sa zatvorenicima koji mogu biti na ponos Švedskoj.

Za bivšega stranačkog kolegu iz SDS-a, ratnog zločinca Radovana Karadžića, Biljana Plavšić i danas kaže kako je “najobičnija kukavica”. Njezin nagli preokret u Haagu, tvrdi švedski list, izazvao je mnogo polemika u Republici Srpskoj. Njezino priznanje krivnje bio je ključni čimbenik u Haagu na temelju kojeg je sud konstruirao i ostale optužnice.

Uprava ženskog zatvora u švedskom gradu Heisenbergu, u kojem svoju jedanaestogodišnju zatvorsku kaznu služi Biljana Plavšić, predložit će tamošnjoj vladi da se bivša predsjednica Republike Srpske već u listopadu ove godine oslobodi. Uprava zatvora počela je raditi na prijedlogu švedskoj vladi za oslobađanje Biljane Plavšić i to poslije isteka dvije trećine njezine kazne, što će uslijediti krajem lipnja ove godine.

- Željna sam slobode! Vjerujem da ću poslije izdržane dvije trećine kazne biti oslobođena i da ću u listopadu napustiti Heisenberg - poručila je Plavšić. U njezinu zatvorskom dosjeu piše kako je smirena i ozbiljna osoba te da nije sklona izazivanju problema.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije