Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SUMMIT U BIJELOJ KUĆI

Biden najavio ponovno pokretanje Moonshota: Do 2047. želi smanjiti smrtnost od raka za 50 posto

Joe Biden To Reignite The Cancer Moonshot - Washington
Foto: Yuri Gripas
1/2
03.02.2022.
u 10:57

Bidenov sin Beau preminuo je od raka na mozgu 2015. u dobi od 46 godina, za što je predsjednik rekao da je njemu i prvoj dami Jill Biden ojačalo strast prema projektu

Američki predsjednik Joe Biden će najaviti planove za smanjenje smrtnosti izazvane rakom za barem 50 posto tijekom narednih 25 godina, što je pokušaj da se oživi inicijativa protiv raka 'Moonshot'.

Svrha inicijative je ubrzati istraživanje i otkrivanje raka, učiniti dostupnijim veći broj metoda liječenja, ali i poticati prevenciju.

Biden je inicijativu 'Moonshot' vodio u vrijeme administracije Barracka Obame, čiji je bio potpredsjednik.

Bidenov sin Beau preminuo je od raka na mozgu 2015. u dobi od 46 godina, za što je predsjednik rekao da je njemu i prvoj dami Jill Biden ojačalo strast prema projektu.

Prema novom planu, postavit će se poseban koordinator u Bijeloj kući, oformit će se službena agencija za rak koja će spojiti odjele i agencije vlade i oživjet će se pristup ranom otkrivanju raka.

U Bijeloj kući također će se održati samit svih zainteresiranih strana, pokrenut će se internetska stranica i nastavit će se niz okruglih stolova, održanih tijekom proteklih 6 mjeseci na temu raka. Na samitu će sudjelovati i Biden i potpredsjednica Kamala Harris.

Nakon što je inicijativa pokrenuta 2016., znanstvenici su rekli da je potrebna velika promjena u načinu na koji se provodi istraživanje raka u Sjedinjenim Američkim Država kako bi se ciljevi programa postigli.

„Mnogo toga se promijenilo što zadavanje veoma ambicioznih ciljeva sada čini mogućim”, rekao je visoki dužnosnik i dodao da u srijedu neće biti najave novih financijskih obvezivanja.

Dužnosnik je rekao da je u posljednjih pet godina došlo do napretka u istraživanju za koji je inače potrebno desetljeće.

Naveo je primjer godišnjeg vađenja krvi radi prevencije i ranog otkrivanja raka.

Majka Kamale Harris, Shyamala Gopalan, također je umrla od raka debelog crijeva 2009. godine.

>> VIDEO Od puzajućeg državnog udava, preko herojskog zeca, do protuprirodnog bluda prema društvu - svi "zoranizmi" na jednom mjestu!

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar Behemot
Behemot
23:06 03.02.2022.

Beau je cijeli život pripreman da postane US predsjednik. I ovo je trebao biti njegov mandat a kako je umro otac je uskočio kao zamjena.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije