Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ODGOVOR NA ZAHTJEV HLK-a

Beroš: 'Radnu obvezu nakon edukacije imaju i doktori u ostalim zemljama EU'

Knin: Ministar Vili Beroš u OB Hrvatski ponos Knin na konferenciji za medije
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
02.08.2023.
u 17:45

Važno je dodatno napomenuti kako će se buduća presuda Županijskog suda u Rijeci odnositi isključivo na tih tridesetero liječnika dok će se ostali tužitelji u takvim predmetima moći na istu pozivati ako će biti u njihovu korist

Nakon što je Liječnička komora jučer zatražila od Ministarstva zdravstva da hitno pokrene proces usklađivanja svih tzv. robovlasničkih ugovora s Ustavom, MIZ je odgovorio priopćenjem u kojem su pozdravili odluku Ustavnog suda za tridesetero liječnika pulske bolnice kojom je utvrđeno da prekidom radnog odnosa prije isteka ugovorne obveze troškovi specijalizacije nikako ne mogu uključivati bruto plaće isplaćene liječnicima za rad obavljen tijekom specijalizacije. 

"Upravo je navedena Odluka Ustavnog suda na tragu izmjena i dopuna Zakona o zdravstvenoj zaštiti donesenih 2019. godine temeljem kojih je dana zakonska mogućnost ranijeg odlaska uz povrat samo stvarnih troškova specijalizacije razmjerno odrađenom vremenu", poručuju iz Ministarstva.

"Napominjemo da postojanje takve radne obveze koja se veže za određeno razdoblje, odnosno broj godina edukacije, nije nešto što se primjenjuje samo u hrvatskom sustavu, već je u skladu s praksom s ostalim zemljama EU kao i uvjet EU za financiranje specijalizacija iz EU fondova. Stoga je iznimno važno da su prava i obveze jasne objema ugovornim stranama, i specijalizantu i zdravstvenoj ustanovi, u trenutku upućivanja na specijalizaciju i samim time pokrivanja troškova specijalizacije.

Uvažavajući stav Hrvatske liječničke komore za rješenjem problematike specijalizacija sklopljenih prije 2019. godine, koji dijeli i Ministarstvo zdravstva, predmetnoj Odluci Ustavnog suda za tridesetero liječnika pulske bolnice predstoji još ponovljeni postupak na Županijskom sudu u Rijeci stoga Ministarstvo zdravstva za sada nema pravni temelj niti ovlasti za usklađivanjem ugovora sklopljenih prije 2019. godine. U tom kontekstu važno je dodatno napomenuti kako će se buduća presuda Županijskog suda u Rijeci odnositi isključivo na tih tridesetero liječnika dok će se ostali tužitelji u takvim predmetima moći na istu pozivati ako će biti u njihovu korist", priopćili su iz MIZ-a.

VIDEO Liječnici prije sastanka s Plenkovićem: 'Dolazimo u dobroj vjeri'

Komentara 5

IV
Ivo123
22:39 02.08.2023.

Znaci mi svi porezni obveznici bi trebali njima placati specijalizacije po 200tis eura a onda kada zavrse s speckom onda ih treba pustiti neka odu gdje god hoce po mogucnosti van i sl. a mi cemo uvoziti diskutabilnu radnu snagu koja u pravilu nevalja nista. e pa nemoze gospodo, imas primarnu praksu radi ti tamo mili moj, plati si specijalizaciju pa onda mozes ici kud te volja nakon sto ju zavrsis. neka si placaju onda bi to znali cijeniti.

CR
crniq
09:06 03.08.2023.

Nije točno da imaju radnu obavezu. Nakon specijalizacije nemaju nikakvih obaveza. Barem je tako u Austriji. Upravo sada kćer specijalizira. Otišla je upravo zbog nehumanih uvjeta i međuljudskih odnosa.

LA
larala
07:18 03.08.2023.

Iz ovog proizlazi da liječenje po Hr. bolnicama i Hitnoj u kojoj su većinom specijalizanti nije liječenje već obična edukacija na kojoj su pacijenti ništa drugo nego besplatni pokusni kunići za Beroša. Država će njihovu specijalizaciju naplatiti radnom obavezom a,, kako će platiti pacijentima koje tretira kao pokusne kuniće? Kako onda Beroš na cjeniku može isto naplaćivati usluge koje pacijenti dobiju od specijalizanata i specijalista ako je specijalizacija edukacija koju država ima pravo tim ljudima naplatiti radnom obavezom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije