Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
promjene ustava

Bauk: S HDZ-om u koaliciju kada se riješe lopova i ustaša

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/2
29.05.2018.
u 14:12

HDZ-ov Branko Bačić kaže da je 'neozbiljno od strane SDP-a baciti u medije prijedlog nekakvih izmjena, a prije toga ne razgovarati o tome'

Prijedlog SDP-a da se pristupi ustavnim promjenama kako bi se regulirala referendumska problematika već je počeo izazivati prijepore između dvije najveće stranke. SDP, podsjetimo, predlaže da se smanji broj potrebnih potpisa za raspisivanje referenduma, dakle da umjesto 10 posto od ukupnog broja birača, u Ustavu stoji da je potrebno skupiti 200 tisuća potpisa.

Uz ovu mjeru olakšavanja procedure za raspisivanje referenduma, SDP bi ipak jasnije pripisao o kojim se temama ne može raspisivati referendum, a to su pitanja koja se odnose na ograničavanje ili umanjivanje ljudskih prava i temeljnih sloboda, koja se odnose na obveze koje proizlaze iz međunarodnih ugovora, koje se odnose na donošenje i izvršenje proračuna i porezni sustav, koja se odnose na obranu i nacionalnu sigurnost te koja se odnose na izbore i imenovanja u djelokrugu Hrvatskog sabora. Paralelno sa SDP-ovim zahtjevom koji je prošli petak poslan u proceduru, HDZ je na Izvještajnom saboru ponovio svoj stari prijedlog da se uvede dopisno glasovanje za dijasporu, što je također moguće jedino izmjenama Ustava, za što je potrebna, podsjetimo, 101 ruka. To bi podrazumijevalo dogovor dvije najveće stranke, pa se ponovno otvorilo pitanje velike koalicije koju spremno odbacuju iz obje stranke.

- U nekom razdoblju, u sljedećih sto godina. Kada se riješe lopova i ustaša – ironično je SDP-ov Arsen Bauk odgovorio na pitanje vidi li SDP u koaliciji s HDZ-om.

Razgovarao je, kaže, s kolegama iz HDZ-a o ustavnim promjenama koje njegova stranka predlaže.

- Nisu se nešto tome pretjerano protivili. Vjerojatno razmišljaju što bi to značilo za njih i mogu li oni nešto predložiti, pa da onda ... Kad se traži dvotrećinska većina onda svatko treba u nečemu popustiti i prihvatiti dio argumenata druge strane. Ponekad se to zove politička trgovina, a ponekad dogovor i konsenzus. Oni koji se s tim ne slažu nazivaju to političkom trgovinom, a oni koji to smatraju dobrim razumnim konsenzusom. Naš su prijedlog potpisala četiri zastupnika parlamentarne većine, bez koji te većine nema. Stoga mislim da će oni biti ti koji će trebati malo više i nejavnije od nas uvjeravati svoje koalicijske partnere zašto je taj naš i njihov prijedlog dobar – objašnjava Bauk.

HDZ-ovu inicijativu da se u Ustav uvede mogućnost dopisnog glasovanja za dijasporu Bauk, kaže, shvaća, kao njihovu početnu poziciju za pregovore.

- Podsjećam da sam prije četiri, pet godina rekao da je uvođenje aktivne registracije birača, protiv čega se HDZ bunio, prvi korak ka uvođenju dopisnog glasovanja na izborima za Sabor. To znači da isključujem tu mogućnost na izborima za predsjednika Republike, Europski parlament i referendum. Zato što su tamo posebna pravila za dijasporu koja nisu u ovim trima izborima. Pa ako postoje posebna pravila, onda se može propisati i poseban način glasovanja, a tamo gdje nema tih pravila ne može biti poseban način glasovanja. To je moj stav koji sam izrekao prije četiri, pet godina, na to se tada nitko iz SDP-a nije negativno referirao, pa pretpostavljam da takav stav vrijedi i danas – vjeruje Bauk. Postoji realna opasnost koje svatko mora biti svjestan kad se na dnevni red stave ustavne promjene, dodaje.

- U tom se slučaju javljaju različite ideje, a što je njih više to je manja vjerojatnost da će nešto proći. Mi smo krenuli od najvećeg problema, a to je neuređenost referenduma. Nadam se da će Odbor za Ustav uskoro o tome raspraviti i onda ćemo znati postoji li volja HDZ-a da se ide u to, a bez njih ne može ništa biti – poručuje Bauk.

1/8

HDZ-ov Branko Bačić kaže da je 'neozbiljno od strane SDP-a baciti u medije prijedlog nekakvih izmjena, a prije toga ne razgovarati o tome'.

- Proces promjena Ustava je ozbiljan, a ne prigodničarski, kako to često radi SDP. Zaboravili su da su i prije nekoliko godina imali jedan prigodničarski pokušaj izmjene Ustava, pa je taj pristup doživio fijasko. Baciti u medije prijedlog nekakvih izmjena, a prije toga ne razgovarati o tome je neozbiljno od strane SDP-a. Nikakvih razgovora između HDZ-a i SDP-a nije bilo o promjeni Ustava. Morali bi znati kad se to otvara onda prijedlozi dolaze od svih mogućih političkih opcija. Jedino pravo mjesto je Odbor za Ustav, u kojem participiraju sve relevantne stranke, a ne da se prikupe potpisi i onda krene u traženje podrške. SDP je odabrao krivi put – kritizira Bačić. Na upit je li spreman razgovarati sa SDP-om o izmjenama Ustava, Bačić ne odgovara direktno već konstatira da u javnosti postoji nekoliko inicijativa za promjenu Ustava - od prijedloga za uvođenje dopisnog glasovanja, broja zastupnika iz 11. jedinice...

- Može se otvoriti i pitanje definiranja mandatara nakon izbora i tako dalje. Primjerice, treba li mandat dobiti relativni izborni pobjednik ili čekati da netko skupi 76 potpisa. HDZ može krenuti u izmjenu Ustava, ali kad se za to stvori određena podrška za neke promjene, ali ne na ovaj način. SDP je već uputio u saborsku proceduru prijedlog izmjena, a nisu prethodno s bilo kime iz HDZ-a ni riječ progovorili. Konsenzus je potreban o određenim gospodarskim projektima, zdravstvenoj i mirovinskoj reformi... O tome uvijek možemo sa SDP-om dogovarati konsenzus. Izmjene Ustava je ozbiljan proces,a drukčiji pristup SDP-a već je doživio fijasko. Od toga nema ništa osim što uveseljavamo javnost – nastavlja Bačić s kritikama.

SDP-ov prijedlog izmjena ustavnih uredbi o referendumu vidi kao prigodničarsku inicijativu.

- Sjetili su se izmjena Ustava jer se trenutačno odvijaju dvije referendumske inicijative. Ustavni sud može, bez ovoga što SDP predlaže, ocijeniti jesu li te inicijative u skladu s Ustavom. SDP ovo radi kako skrenuo pažnju medija s problema u njihovoj stranci. Razumijem potpis zastupnika nacionalnih manjina na toj inicijativi, s obzirom na to da jedna referendumska inicijativa na određeni način umanjuje razinu dosegnutih prava nacionalnih manjina odnosno njihovih zastupnika. Razumijem njihovu zabrinutost, ali i bez tog prijedloga Ustavni sud može ocijeniti usklađenost referendumskih inicijativa s Ustavom – tvrdi Bačić.

Nije sklon velikoj koaliciji HDZ-a i SDP-a.

- Za veliku koaliciju su potrebne velike stranke. U Hrvatskoj je samo jedna velika i puno malih stranaka. Ne možemo u ovom trenutku govoriti o velikoj koaliciji kad je SDP kakav jest, kad ovako kotiraju na političkom tržištu. Njihova je zabluda da bi oni u ovom trenutku mogli u koaliciju s HDZ-om. SDP se može mjeriti sa Živim zidom, ali s HDZ-om u ovom trenutku ne – uvjerava Bačić.

Osvrnuo se i na navodnu odbijenicu Vlade predsjednici RH da se održi sjednica Vlade o demografiji.

- Nemam informacija da je Vlada odbila inicijativu predsjednice Republike. A bi li bila dobra ta sjednica, na to ću moći odgovoriti kad ću znati što je Vlada odgovorila na tu inicijativu. Možda postoji drukčiji način da se raspravlja o temama koje su od iznimnog značaja, a koje je utvrdila predsjednica Republike – tvrdi Bačić koji zaključuje da je sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost pokazala da su odnosi premijera i predsjednice jako dobri.

SDP-ov Peđa Grbin veliku koaliciju smatra neprihvatljivom, jednako kao i bilo kakvo trgovanje oko prijedloga izmjena Ustava. Prije bilo kakvog razgovora o velikoj koaliciji, dodaje Grbin, nužno je da se svi u SDP-u očituju što uopće misle u takvoj ideji.

- Velika koalicija nije mi prihvatljiva iz više razloga, to nije samo pitanje lopova i ustaša, to je pitanje upravljanja Republikom. Politička stranka koja predlaže akte poput lex LNG, u kojem je predviđeno da će Vlada RH u bilo kojem trenutku, bez vođenja odgovarajućeg postupka moći trećoj osobi prenijeti vlasništvo u terminalu u kojem bi se u Hrvatsku trebao uvoziti prirodni plin, meni je koalicija s takvom opcijom nezamisliva. Ako netko u SDP-u napokon smogne hrabrosti i to predloži, ja ću se tome odlučno suprotstaviti na sve načine na koje mi to Statut dopušta – najavljuje Grbin. Kada je riječ o ustavnim promjenama koje predlaže, podsjeća da su prošli tjedan kada su predstavljali inicijativu rekli da ovu temu ne bi trebali širiti.

- Jer ako je krenemo širiti i krenemo dalje od problema koji evidentno postoji, onda ćemo vjerojatno doći do drugih stvari oko kojih se nećemo složiti. Za mene bi trgovina oko toga 'dajte nam referendum, a mi ćemo vama zauzvrat dati glasovanje u dijaspori na prošireni način' bila potpuno pogrešna. U Hrvatskoj imamo evidentan problem na koji ne ukazujemo samo mi u politici nego i niz profesora ustavnog prava, koji su čak predlagali i moratorije. Problem referenduma moramo riješiti i ne vidim što bismo dobili ako bismo tu priču širili, osim da se zapetljamo u pregovore i dogovore oko nečega iz čega neće izaći ništa. Ovo nije problem ni ljevice ni desnice nego hrvatske države i zato je nužno koncentrirati se na njegovo rješenje- zaključuje Grbin.


 
Ključne riječi

Komentara 30

DU
Deleted user
14:33 29.05.2018.

HDZ-e kakav god da jest nema takvog zlotvora mrznje kao sto je Stazic,a oni govore o ustasama. Boze rasvijetli im pamet.

DU
Deleted user
14:53 29.05.2018.

Gospon Bauk, recite iskreno, kad ste rekli da se trba rijesiti ustasa, da ste mislili Hrvata. Dajte, pustite jednom te vase nacertanije.

KA
kamenjar0404
16:06 29.05.2018.

Glavno je da ne dozvolimo da nam nikad vise ne vladaju velikosrbi,jugovici,udbasi,komunjare i ostala antihrvatska falanga!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije