Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 130
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Saborski zastupnik SDP-a o aktualnim temama

Bauk: Građani imaju više povjerenja u Europski ured javnog tužitelja nego u DORH

Zagreb: Bauk o reprezentaciji i drugim aktualnim temama
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
12.12.2022.
u 12:33

- O tome kako ćemo glasati odlučit će naš zastupnički klub neposredno prije glasanja, ali naš je stav da nećemo glasati "za" - ustvrdio je Bauk govoreći o misiji EUMAM, koja uključuje pitanje obuke ukrajinskih vojnika

Ekipa koja je izbacila Brazil sasvim se legitimno može nadati da će izbaciti i Argentinu - kazao je danas novinarima u Saboru zastupnik SDP-a Arsen Bauk uoči sutrašnje utakmice hrvatske nogometne reprezentacije u polufinalu Svjetskog nogometnog prvenstva. Na novinarski upit kako gleda na moto "vjera, obitelj, domovina" koji izbornik Zlatko Dalić često zna isticati, kao i na njegovu izjavu da je pobjedu protiv Brazila posvetio braniteljima, što su neki problematizirali uz obrazloženje da je iz slavlja isključio druge građane, Bauk reče:

- Što se tiče izbornika, on je u svom dosadašnjem izborničkom radu postigao rezultate koje vjerojatno nitko neće nadmašiti u jednom razumnom vremenskom razdoblju. I po tome ću ga pamtiti. A što se tiče njegovih stavova i načina na koji ih komunicira, neću previše o tome. Ušli bismo time u sferu politike, a ovo je nogomet. No, rezultati mu daju kredit da može ponekad reći i nešto s čime se netko drugi ne slaže. Što se tiče pobjede koju je posvetio braniteljima, to je pobjeda nogometaša i mogu je posvetiti kome god hoće. Vjerujem da su je posvetili svim hrvatskim građanima, svim Hrvatima širom svijeta i svima onima koji će sutra navijati za hrvatsku reprezentaciju neovisno odakle su, bilo iz našeg istočnoj, južnog, sjevernog ili zapadnog susjedstva. Ili i dalje. 

Kako je u petak glasanje u Saboru kada će se izjašnjavati i o misiji EUMAM, koja uključuje pitanje obuke ukrajinskih vojnika, novinari su Bauka pitali ima li prostora, vremena i volje za dogovorom oko te teme, šalju li vladajući neke signale da možda još žele razgovarati o tome te kako će SDP na kraju glasati. 

- Naš stav je jasan. Mi smo podnijeli zaključak, ali ništa se nije dogodilo što bi nas natjeralo da od tog zaključka odustanemo. Pozivam ponovno Vladu, premijera i predsjednika države da konačno sjednu i dogovore se. I sazovu Vijeće za nacionalnu sigurnost i Vijeće za obranu i sva ona vijeća koja postoje, a ne sastaju se kad bi trebala, tako da je sad upitna i svrha njihova postojanja. Možda ih se i ukine pa da onda i to znamo. O tome kako ćemo glasati odlučit će naš zastupnički klub neposredno prije glasanja, ali naš je stav da nećemo glasati "za" - ustvrdio je Bauk. 

Što kažete na izjavu glavne državne odvjetnice Zlate Hrvoj Šipek koja se nekidan požalila ustvrdivši da je DORH sveden na servis europskog tužiteljstva (EPPO), zanimalo je još novinare. 

- Uz tu izjavu zamijetio sam i njenu izjavu da će je javnost vjerojatno zbog te izjave kritizirati, tako da mogu reći kako je to ispravno procijenila. U ovom trenutku dojam je da građani imaju više povjerenja u Europski ured javnog tužitelja nego u DORH. Najveći razlog zbog čega je to tako slučaj je bivše ministrice Gabrijele Žalac. Javnosti još uvijek nije u potpunosti odgovoreno je li europsko tužiteljstvo imalo neke druge, dodatne dokaze koje naše tužiteljstvo nije imalo pa je donijelo drugačiju odluku. A druga stvar zbog koje se taj dojam može steći jest onaj razgovor koji je premijer sam "urbi et orbi" obznanio kazavši da je razgovarao s glavnom državnom odvjetnicom zbog jednog člana njegove Vlade, iako naravno to ne bi trebao. To su dva najveća razloga zbog čega javnost trenutačno više vjeruje europskom tužitelju nego hrvatskom. A ako glavnoj državnoj odvjetnici nedostaju resursi za rad onda neka se obrati onima koji joj to mogu dati. Bolje je da se ona obraća njima nego oni njoj - kazao je saborski zastupnik SDP-a. 

Komentara 2

Avatar Moodleen
Moodleen
15:15 12.12.2022.

Maaa jaaako bitno za civilizaciju kaj misli drug jauk.

Avatar jambo
jambo
17:17 12.12.2022.

U pravu je, DORH je postavljao premijer Milanovic i Ranko Ostojic, Mladen Bajic Vlah Orepic i most zastitili ..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije