Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 146
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Milei maršira

Argentinske mjere štednje unatoč prosvjedima

Javier Milei
Foto: Guido Piotrkowski/DPA
1/5
22.12.2023.
u 09:00

Demonstracije u Buenos Airesu u srijedu predvodili su nezaposleni, a dočekala ih je policija koja je bila raspoređena u velikom broju

Kako je i obećao, novi predsjednik Argentine Javier Milei počeo je odmah s programom štednje pristupajući izmjeni 300 zakona te deregulaciji ekonomije, odnosno ukidanju ograničenja izvoza i devalvaciji pesosa. Ali nije trebalo previše da Argentinci izađu na ulice pa je novi argentinski predsjednik ni mjesec dana nakon što je prisegnuo suočen s prvim valom prosvjeda i neslaganja sa svojom politikom.

Prosvjedni marš u Buenos Airesu u srijedu predvodili su, logično, nezaposleni, a dočekala ih je policija koja je bila raspoređena u velikom broju kako bi prosvjednike spriječila da blokiraju ceste. Milei je zaprijetio oštrim mjerama svima onima koji se suprotstave njegovim planovima. Već je priopćeno da bi oni koji su blokirali ulice mogli izgubiti pravo na primanje državnih beneficija.

– Ovo je miroljubiva mobilizacija. Ne želimo nikakvu vrstu konfrontacije. Ne želimo nikakvu vrstu sukoba – rekao je Eduardo Belliboni, koji vodi ljevičarsku prosvjedničku skupinu Polo Obrero, koja je prva sazvala prosvjede, u intervjuu za lokalni radio. Milei je krenuo i u medijsku kampanju objašnjavajući u javnim istupima što njegova politika zapravo podrazumijeva.

– Cilj je krenuti putem ponovne izgradnje naše zemlje, vratiti slobodu i autonomiju pojedincima i započeti s ukidanjem golemog niza propisa koji su ometali i zaustavljali gospodarski rast u našoj zemlji – kazao je ponovivši zapravo ono što je govorio u izbornoj kampanji.

Milei je prošlog tjedna najavio devalvaciju valute peso od 54 posto smanjenje subvencija i zatvaranje nekih vladinih ministarstava za koje je rekao da su potrebna za rješavanje akutne ekonomske krize u Argentini. I to se nije dopalo brojnim prosvjednicima koji su okupirali glavni gradski trg Buenos Airesa Plaza de Mayo, povijesno mjesto gdje se nalazi i predsjednička palača.

Izgleda da je prosvjednika razbjesnilo još nešto. Planirani marš u srijedu nastupio je i nakon što je Mileijeva novoimenovana ministrica sigurnosti prošlog tjedna predstavila "protokol" za održavanje javnog reda i mira koji dopušta saveznim snagama reda da zaustave prosvjednike u održavanju prosvjeda blokiranjem cesta.

A demonstrator holds a coloured flare as people protest against Argentina's new President Javier Milei's adjustment policy, outside the National Congress in Buenos Aires, Argentina December 21, 2023. REUTERS/Agustin Marcarian Photo: AGUSTIN MARCARIAN/REUTERS
Foto: AGUSTIN MARCARIAN/REUTERS

Policija to može napraviti bez naloga, kao što može putem digitalnih sredstava identificirati i privesti prosvjednike koji se odluče na takav vid prosvjeda. A sve im se može i naplatiti. Neke argentinske organizacije civilnog društva kažu da protokol ide predaleko i ugrožava pravo na prosvjedovanje. A ta nova ministrica sigurnosti je nitko drugi doli Patricia Bullrich koja se također natjecala za predsjednicu Argentine, da bi podržala Mileija u drugom krugu.

VIDEO Beograd: Oporba poziva na prosvjed

Ključne riječi

Komentara 2

HO
homofobic
09:39 22.12.2023.

Je, nemre se skuhati pileca juha bez da se prikolje piceka! Argentinu je unistio socijalni boljsevizam, svi su htjeli sve bez rada a drzava je na veliko trosila sto nije imala. Ako istrpe desetak godina i obnove drzavu bit ce im bolje nego sto je bilo posljednjih stotinjak godina a ako im se zuri onda neka samo nastave kao do sada. U tome su vec isprakticirani!

Avatar Sidewinder
Sidewinder
15:44 22.12.2023.

Argentina, nedavno jedna od najbogatijih država svijeta, svojevremeno bogatija i od SAD-a.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije