Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HDZ U PROBLEMIMA

Izvor iz HDZ-a: Plenkoviću smo kao i Karamarku vjerovali kao guske

Predsjedništvo HDZ-a, Andrej Plenković
Foto: Igor Kralj/Pixsell
1/3
07.06.2017.
u 07:00

Nevolja je što je HDZ-ovo Predsjedništvo završilo prije HNS-ova, pa je navečer uslijedio šok

Predsjedništvo HDZ-a zasjedalo je jučer istodobno kada i Predsjedništvo HNS-a, HDZ-ovci su jednoglasno, ili kako je rekao premijer i šef HDZ-a Plenković – stopostotno podržali koaliciju s HNS-om.

Nevolja je što je HDZ-ovo Predsjedništvo završilo prije HNS-ova, pa je navečer uslijedio šok – HNS je odbio HDZ, a u HDZ-u se nekoliko sati ranije ni glas protiv HNS-a nije čuo. Plenković, kako doznajemo, na Predsjedništvu nije spominjao druge opcije osim Vlade s HNS-om, a kao jedina alternativa spomenuti su novi izbori s nedefiniranim datumom održavanja.

Sada je ključno pitanje hoće li ti izbori biti odmah u srpnju ili u rujnu ili će možda Plenković pokušati sastaviti tijesnu većinu, koja se proteklih dana iz izvora bliskih njemu spominjala kao mogućnost premošćivanja ljetne saborske stanke i predaha do jeseni kada bi se pokušalo dobiti širu podršku. Trenutačno se kao realnija opcija ipak čine novi izbori, ali sinoć nitko iz kruga Andreja Plenkovića nije ni službeno ni neslužbeno decidirano rekao koji je scenarij izvjesniji. Izvor iz vodstva HDZ-a sinoć nam je rekao da su realnost novi izbori, i to što prije, dakle možda već u srpnju. Članovi Predsjedništva koji su jučer iz središnjice otišli uvjereni da Plenković drži situaciju s HNS-om pod kontrolom, sinoć su ostali konsternirani.

– Drugi put smo kao guske digli ruku vjerujući šefu stranke da je sve dogovorio. Tako je bilo s Karamarkom, tako smo sada napravili i s Plenkovićem. Slušao sam Vrdoljakovu izjavu koji je rekao da je HNS odbio nevjerojatnu ponudu HDZ-a, a najapsurdnije jest to što mi, kao članovi Predsjedništva, nismo znali što im je Plenković točno ponudio – komentirao je sinoć jedan član Predsjedništva.

Doista, Plenković jučer nije HDZ-ovcima precizirao broj i točna ministarstva koja je stavio na stol Vrdoljaku, što se činilo logičnim jer još nije bilo odluke HNS-a o koaliciji s HDZ-om. Međutim, koliko su HDZ-ovci bili uvjereni da će Vrdoljak "riješiti stvar" govori i to što su članovi Predsjedništva ozbiljno raspravljali o tome koja ministarstva nikako ne treba prepustiti HNS-u. Na Predsjedništvu nije bilo Davora Ive Stiera, koji je nedavno rekao da je najpoštenije bilo odmah ići na nove izbore nakon što je Plenković smijenio Mostove ministre, jer je na službenom putu u SAD-u.

Jedino se od njega očekivalo da bude protiv koalicije s HNS-om. Jedan član Predsjedništva prepričao nam je kako je na Predsjedništvu HDZ-a bilo "izrežirano" da se za koaliciju s HNS-om prvo izjasne šefovi županijskih organizacija koji se smatraju tvrđom, desnijom strujom, kako bi se dalo do znanja da je i najdesnija HDZ-ova struja za HNS. Zato ne čudi izjava Božidara Kalmete, šefa HDZ-a Zadarske županije, koji je već uoči sjednice izjavio novinarima da je za suradnju s HNS-om, bez obzira na ideologiju, jer ta stranka ima stručnjake. Ta je izjava navečer izazvala podsmijeh HDZ-ovaca.

– HDZ ima sindrom crne udovice, imamo rejting od 34 posto i tu je točka. Najjači smo, a nemamo koalicijskog partnera, nitko neće s nama – sažeo je apsurd jedan član Predsjedništva.

Sve o preslagivanju Vlade čitajte OVDJE

Komentara 215

TO
Torcidas
00:26 07.06.2017.

Sjetite se neuke Ive što je pisala prije godinu dana, svaki dan tri uradka... fuuuj vi i vaš portal vaš inostrani portal.

IB
ibiza
00:14 07.06.2017.

nemoj te se ponizavat vi ste pobijednici na Lokalnim izborima i sada rspisite Izbore u 9 mijesecu pa da vidimo tko ce sa kim .....

Avatar otacdomovine1
otacdomovine1
00:08 07.06.2017.

E moji liberali, ljutite se kad HDZ ide s tvrdom desnicom, a sami nas na to prisiljavate... Dobro, možemo se i tako igrati, ali mislim da će vas više boljeti nego nas. Recite zbogom trgu vašeg maršala, Kumrovcu, pjevanju bandiera rossa u Rijeci i svim onim nevladinim udrugama koje toliko volite. Pa-pa!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije