Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 188
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ivan Vrdoljak

'Ništa od koalicije s HDZ-om, podnosim ostavku na sve političke funkcije!'

Ivan Vrdoljak
Foto: Goran Stanzl/Pixsell
1/30
Autori: Vecernji.hr, Hina
06.06.2017.
u 22:01

Unatoč ostavci na dužnost predsjednika HNS-a, Vrdoljak će ostati u stranci.

Predsjednik Hrvatske narodne stranke-liberalnih demokrata (HNS) Ivan Vrdoljak izjavio je u utorak navečer nakon višesatne sjednice Predsjedništva HNS-a da ta stranka neće ući u hrvatsku Vladu te da on podnosi ostavku na sve političke funkcije. 

"Nakon duge rasprave na Predsjedništvu bilo je apsolutno vidljivo da će se stranka podijeliti. Ja to nisam želio dozvoliti i odlučio sam predložiti Predsjedništvu da HNS ne ide u Vladu s Hrvatskom demokratskom zajednicom i da podnosim ostavku na sve političke funkcije", rekao je Vrdoljak.

Ustvrdio je kako je imao "iskrene namjere izvući Hrvatsku iz političkih rovova". Ali, dodao je, odluka da se dijeli stranka nema cijenu koju bih dozvolio.

To je bilo moje dijete i ja se povlačim sa svih političkih funkcija, rekao je i dodao kako je "stranka usvojila odluku koju je predložio i za nju glasao - ne ulazimo u Vladu Republike Hrvatske". Unatoč ostavci na dužnost predsjednika HNS-a, Vrdoljak će ostati u stranci. Prema HRT-ovim neslužbenim informacijama Predrag Štromar preuzima stranku do unutarstranačkih izbora.

Ranije je održana sjednica Predsjedništva HDZ-a, a nakon nje se javnosti obratio premijer Andrej Plenković. Izjavio je da su spremni za koaliciju s HNS-om i da čekaju njihovu odluku. U slučaju da se HNS ne odluči za suradnju, Plenković kaže da je HDZ spreman na izbore. 

Tijek burnog političkog dana pratite ovdje:

18:45 - Predsjednik HDZ-a i premijer Andrej Plenković  je nakon sjednice stranačkog predsjedništva i Nacionalnog vijeća potvrdio kako je dobio 100-postotnu potporu za pregovore s HNS-om te dodao da je HDZ spreman za razgovore i s drugim parlamentarnim strankama, ali i za nove izbore. 

Sutra nastavljamo s radom u Saboru s aktualnim prijepodnevom i razgovore s drugim parlamentarnim strankama u cilju formiranja stabilne parlamentarne većine. Vrlo je jasna potpora nastavku tih razgovora, a dođe li do prijevremenih parlamentarnih, HDZ je za njih spreman, izjavio je Plenković.

Odgovarajući na novinarski upit, potvrdio kako je dobio 100 postotnu potporu za te pregovore, konkretno s HNS-om. Na upit što je s ministarskim mjestima, kratko je odgovorio - ništa - i ustvrdio da o tome nisu razgovarali.

Upitan je li spreman neka od njih ponuditi HNS-u, Plenković je rekao kako svako sudjelovanje u vlasti i dogovori podrazumijevaju participaciju na ministarskoj razini. "Čekamo rezultate sjednice HNS-a", kratko je rekao te dodao da se u međuvremenu nisu čuli, iako su im stranačke središnjice u susjedstvu.  

Idemo sada na Klub zastupnika HDZ-a, pripremamo se za sutra, oni (HNS) će donijeti svoje odluke i mi ćemo ih poštovati, poručio je.

Na pitanje ima li HDZ 'plan B', ako HNS odbije suradnju, Plenković je odgovorio - vidjet ćete.

Foto: Igor Kralj/Pixsell

Upitan hoće li biti raspisani prijevremeni izbori ako do petka ne predstavi nove ministre, Plenković je podsjetio kako ih prema Ustavu raspisuje predsjednica Republike, no da će se o tome razgovarati kada dođe vrijeme.

Vidjet ćemo, moguće je sve, poručio je predsjednik HDZ-a i premijer.

Plenković je rekao i kako su na sjednici Predsjedništva i Nacionalnog vijeća iskazali zadovoljstvo rezultatima drugog kruga lokalnih izbora, osobito pobjedom u "dvije ključne utakmice" u Osječko-baranjskoj županija i Gradu Splitu.

15:45 - Anka Mrak-Taritaš je uoči sjednice predsjedništve HDZ-a koja se održava blizu njezinog stana, opovrgnula da će podržati ulazak u Vladu s HDZ-om na svoj specifičan način.

"Ja stanujem tu. Sigurno nećemo skrenuti desno", poručila je Mrak - Taritaš.

15:30 sati Predsjednik HDZ-a i premijer Andrej Plenković uoči početka sjednice stranačkog Predsjedništva izjavio je u utorak novinarima kako će na dnevnom redu biti analiza lokalnih izbora, pripreme za nastavak rada Sabora i odluke "o kojima svi već dugo pričate", u sklopu čega će se razmatrati i moguća suradnja s HNS-om. Upitan ima li četiri nova ministra Plenković je odgovorio - "ima ih koliko hoćete". Potvrdio je da u vezi raspleta priče oko parlamentarne većine postoji više opcija i pozvao da se pričeka sutrašnji dan. 

Na pitanje je li mu stranačko Predsjedništvo odobrilo pregovore s HNS-om Plenković je rekao kako su to davno zaključili, te da je još 27. travnja dobio ovlasti, ali ionako ima ovlasti razgovarati s parlamentarnim strankama.

Foto: Goran Stanzl/Pixsell i Getty Images

14:55 - Uoči Predsjedništva Božidar Kalmeta je komentirao sve izvjesniju suradnju između vladajućeg HDZ-a i HNS-a.

"Apsolutno sam za koaliciju s HNS-om. Bez obzira na ideologiju, imaju stručnjake", kazao je Kalmeta.

Darko Milinović nije za bezuvjetnu suradnju.

"Ako se to pokaže dobrim za Hrvatsku, bit ću za", kazao je Milinović.

Ranije danas je predsjednik Sabora Gordan Jandroković na pitanje o mogućem preslagivanju s HNS-om izjavio:

- Vidjet ćemo.

14:50  Moguću suradnju s Plenkovićem prije Predsjedništva komentirao je Andro Vlahušić, piše N1.

- Danas odlučujemo jesmo li politička stranka ili trgovačko društvo, kazao je Vlahušić.

Vesna Pusić je ponovila da je protiv suradnje: "Već sam rekla da sam protiv koalicije."

U 15 sati sastalo se i Predsjedništvo HDZ-a gdje će se također raspravljati o trenutnoj političkoj situaciji, ali i pomno pratiti zbivanja u HNS-u.

Sve o preslagivanju Vlade čitajte OVDJE

 

Komentara 200

Avatar Koalicija HDZ-SDSS-Možemo
Koalicija HDZ-SDSS-Možemo
15:23 06.06.2017.

Sjednica predsjedništva HNS-a? Toliko lopova na jednom mjestu nije bilo još od sastanka "5 obitelji" u New Yorku 1949.

TR
TrvtkoKomadina01
15:55 06.06.2017.

drugu vlahušiću nije jasno da oni nikada nisu bili stranka već sam partijski prirepak

DU
Deleted user
15:32 06.06.2017.

osudjeni kriminalac pametuje

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije