Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izgubio povjerenje

Američki ministar obrane smijenio glavnog tajnika mornarice

Richard Spencer
Foto: Reuters/PIXSELL
1/5
25.11.2019.
u 07:10

Esper je naveo da je izgubio povjerenje u Spencera nakon što je saznao kako je tajnik mornarice predložio Bijeloj kući da se Gallagheru omogući mirovina sa sadašnjim činom i bez gubitka statusa 'tuljana'

Američki ministar obrane Mark Esper smijenio je glavnog tajnika mornarice Richarda Spencera nakon što je u njega izgubio povjerenje zbog načina na koji je vodio slučaj pripadnika postrojbe Navy SEAL optuženog za ratne zločine.

"Duboko sam uznemiren zbog načina na koji je istaknuti službenik ministarstva obrane vodio taj slučaj," kazao je Esper dodavši kako više nema povjerenja u tajnika Spencera.

Ubrzo se na Donald Trump objavio kako će američkog veleposlanika u Norveškoj Kena Braithwaitea imenovati za novog tajnika mornarice.

Ova smjena dramatičan je preokret kontroverznog slučaja u koji je umješan pripadnik specijalne postrojbe američke ratne mornarice Navy SEAL, popularnih 'tuljana' Edward Gallagher (40).

On je optužen za ubojstvo iračkog ratnog zarobljenika, međutim Vojni sud ga je oslobodio optužbe za ubojstvo, ali ga je osudio za protuzakonito poziranja s truplom zatočenog pripadnika Islamske države u Iraku 2017.

Skinut mu je čin, koji mu je Trump ovoga mjeseca vratio.

"Ratna mornarica NEĆE oduzeti ratniku i SEAL-ovcu Eddiju Gallagheru značku trozubca. Na ovom slučaju se od početka radilo vrlo loše. Vratite se na posao”, napisao je Trump na Twitteru.

Esper je naveo da je izgubio povjerenje u Spencera nakon što je saznao kako je tajnik mornarice predložio Bijeloj kući da se Gallagheru omogući mirovina sa sadašnjim činom i bez gubitka statusa 'tuljana'.

Kritičari kažu da Trumpovi potezi narušavaju vojno pravosuđe i šalju poruku da će se vojni zločini tolerirati.

Gallagher i još tri SEAL-ovaca obaviješteni su prošlog tjedna da se moraju pojaviti pred odborom koji će odlučiti o njihovom statusu.

VIDEO Ovo su mjesta koja baš nitko ne smije vidjeti preko Google Mapsa:

Ključne riječi

Komentara 3

HO
homophob
16:04 25.11.2019.

Esper je dobio nogom u straznjicu jer se pokazao NEPRINCIPIJELAN! Ako je zahtjevao necasan otpust iz sluzbe vojnika onda je to necastan otpust s gubitkom cina - tocka a ne onda skrivecki, sramezljivo vracanje cina i penzije prema ranku koji je zvanicno oduzet. To sto je Predsjednik pomilovao tog vojnika "Predsjednickim Pomilovanjem" (pravni instrument koji doslovno kaze: radnja za koju je netko osuden SE NIKADA NIJE DOGODILA i nitko ju nikada ne smije spomenuti! - jedinstveni pravni instrument u svjetu jer je OPRASTA kaznu nego izricito kaze NIJE SE NIKADA DOGODILO) je sasvim druga stvar i osobni prerogativ Predsjednika koji u toj temi moze ciniti sto mu se prohtije i ne odgovara nikome!

Avatar nekakav
nekakav
11:38 25.11.2019.

sad zamislite što američki vojnici u stvarnosti mogu raditi nekažnjeno. i sad valjda znate zašto je amerika sto i neku državu natjerala da potpiše ugovor kojim su američki vojnici sigurni da ih te zemlje neće izručiti sudovima zbog ratnih zločina. da, saveznici moji, tako vam je to. mi lai nije izolirani slučaj, već pravilo. vi zaokupljeni 'rusijom', a iza leđa ostajete bez ičega.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije