Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 143
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VELIKI ZAOKRET

SAD više ne smatra da je izgradnja izraelskih naselja suprotna međunarodnom pravu

Mike Pompeo
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
18.11.2019.
u 21:59

Najavljujući taj zaokret u američkoj politici na konferenciji za novinare, Pompeo je rekao da se na taj način "povećavaju izgledi za mir"

Sjedinjene Države više ne smatraju da je izgradnja izraelskih naselja na Zapadnoj obali suprotna međunarodnom pravu, rekao je u ponedjeljak američki državni tajnik Mike Pompeo, dok UN i veliki dio međunarodne zajednice smatraju ilegalnim to zauzimanje palestinskih teritorija.

"Nakon pomnog razmatranja svih argumenata te pravne rasprave, zaključujemo da izgradnja naselja izraelskih civila na Zapadnoj obali nije u suprotnosti s međunarodnim pravom", rekao je Pompeo.

Ta odluka bi se mogla protumačiti kao vjetar u leđa dosadašnjem izraelskom premijeru Benjaminu Netanyahuu koji je predložio pripojenje dijela naselja na Zapadnoj obali, ocjenjuje France presse.

Najavljujući taj zaokret u američkoj politici na konferenciji za novinare, Pompeo je rekao da se na taj način "povećavaju izgledi za mir". To je također nova šansa za Izraelce i Palestince da "pronađu političko rješenje ovog uznemirujućeg problema".

Naglasio je da dosadašnja politika, koju je uvela administracija bivšeg predsjednika Baracka Obame, nije povećavala izglede za mir. Naglasio je i da ova odluka ne prejudicira koji bi status Zapadna obala imala u eventualnom mirovnom sporazumu.

Netanyahu je pozdravio novo stajalište SAD-a, nazvavši ga "odrazom povijesne istine".

Američko je veleposlanstvo u Jeruzalemu u ponedjeljak upozorilo Amerikance koji putuju ili se nalaze u Jeruzalemu, na Zapadnoj obali ili u Gazi da održe visok stupanj opreza i poduzmu korake da povećaju svoju sigurnost.

"Pojedinci i skupine koje se protive novoj objavi državnog tajnika mogli bi uzeti za metu prostore američke vlade, američke privatne interese ili američke građane", kaže se u priopćenju.

Europska unija ponovila je u ponedjeljak da osuđuje politiku izraelskog naseljavanja, odgovorivši time na odluku Washingtona da više ne smatra da je naseljavanje suprotno međunarodnom pravu. 

"Stajalište Europske unije o politici izraelskog naseljavanja na okupiranom palestinskom teritoriju je jasno i nepromijenjeno, svako naseljavanje je ilegalno  po međunarodnom pravu i ugrožava rješenje koje se temelji na dvije države i mogućnost trajnog mira, kao što stoji u rezoluciji 2334 Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda", navela je visoka predstavnica EU-a za vanjsku i za sigurnosnu politiku Federica Mogherini u priopćenju u Bruxellesu.

"EU traži od Izraela da okonča svaku izgradnju naselja, sukladno svojim obvezama", dodala je.

Palestinska samouprava osudila je odluku Sjedinjenih Država i naglasila da Washington "nije kvalificiran niti ima ovlasti poništiti odredbe međunarodnog prava i nema pravo legalizirati izraelska naselja".

VIDEO Neviđeno u Kongresu: Republikanci upali na saslušanje istrage o Donaldu Trumpu:

Ključne riječi

Komentara 13

Avatar Viktor999
Viktor999
22:19 18.11.2019.

Bravo za Trumpa, ako u Evropi arapski kvartovi i naselja niču kao gljive poslije kiše, ne vidim zašto izraelska država ne može naseljavati područja koja smatra svojim teritorijem-možda je širenje diljem svijeta rezervirano samo za musliće?

PR
prajdali100
00:07 19.11.2019.

Moje početno oduševljenje Trumpom je nestalo !!! Lik se ponaša iracionalno,sumanuto i nepredvidivo ! Prosto je nevjerojatno da je to predsjednik USA.

ST
Starotopoljanin
07:35 19.11.2019.

Trumpa sure Jude podkupile,on voli paren sve bi dao za njih.jude sure ukrale palestincima zemlju I Jos I dalje kradu us americku pomoc.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije