Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kći vladara Dubaija

'Ako se objavi ovaj video, ja sam u opasnosti'

11.12.2018.
u 10:55

Princeza Latifa Bint Mohammed bin Rashid Al Maktoum kći je vladara Dubaija, dva je puta uspjela pobjeći iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, ali sada joj se izgubio svaki trag.

Priča o nestaloj princezi najkraći je siže misterija o pravoj princezi koja je s jedne jahte, negdje u blizini obala Indije, oteta još u ožujku ove godine, no priča je tek sada dospjela u javnost. Naime, Human Rights Watch pozvao je vlasti Dubaija da otkriju gdje se nalazi princeza šeika Latifa Bint Mohammed bin Rashid Al Maktoum.

Priča je to koja dokazuje da novac i moć nisu jamstvo za sreću i zadovoljstvo. Princeza Latifa Bint Mohammed bin Rashid Al Maktoum ima 33 godine, kći je potpredsjednika i premijera Ujedinjenih Arapskih Emirata i vladara Dubaija, jednog od emirata države UAE Mohammeda bin Rashida Al Maktouma. Unatoč hedonizmu i blagodatima bogatstva kojima je okružena od rođenja, od sluga, vozača i pratnje, odlučila je pobjeći iz zlatnog dvorca – ili zatvora!

Komandosi je oteli s jahte

Princeza Latifa koju su, prema tvrdnjama svjedoka, komandosi oteli s jahte, sedam je godina planirala svoj bijeg iz UAE, države koju je smatrala pozlaćenim zatvorom. U dramatičnoj videosnimci snimljenoj prije posljednjeg bijega princeza je poručila da je nakon prvog pokušaja bijega 2002. godine i nakon što je na silu vraćena u zemlju bila podvrgnuta konstantnom mučenju.

 

– Konstantno su me mučili i psihički i fizički. Bila sam u samici, bez prozora i bez ikakva svijetla – govori na toj snimci te kritizira UAE, zemlju kojom vlada njezina obitelj. Rekla je i da se svi oni hvale da su napredni, ali da to nije tako te je poručila da će, ako taj video ikada bude objavljen, to zapravo značiti da je ona u opasnosti.

– Uskoro ću nekako pobjeći, iako ni sama nisam sigurna kako, ali 99 posto sam uvjerena da ću uspjeti. Ako gledate ovaj video, to nije dobro, to znači da sam ili mrtva ili u vrlo lošoj situaciji – nastavlja princeza u videu koji je objavila britanska organizacija koja pomaže ljudima sa zakonskim problemima u Emiratima.

Princeza Latifa u videu objašnjava da nema slobodu živjeti vlastiti život i da je cijeli svoj život utamničena, mučena, premlaćivana i cenzurirana. Dodala je i da je jedno od čak 30 djece ovog šeika. Iako je Dubai jedna od najpopularnijih turističkih destinacija svijeta, princeza šeika Latifa Bint Mohammed bin Rashid Al Maktoum kaže da ona nikad nije smjela biti dio toga.

– Nemam slobodu koju ljudi imaju. Nemam slobodu izbora. Nadam se novom životu, a ako u tome ne uspijem, nadam se da će se zbog moje sudbine dogoditi neka promjena – kazala je princeza Latifa. Jedna od šefica organizacije koja joj je pomagala otkrila je da ju je princeza nazvala čim su naoružani muškarci upali na jahtu.

– Pomozite mi... Čujem pucnjeve... Molim vas, pomozite – samo to je uspjela reći prije nego što je veza prekinuta.

U zemljama Zaljeva gotovo su sve žene, bez obzira na stalež, tretirane isto: ne mogu nikamo bez pratnje, ne mogu se udati po svojem izboru, nemaju slobodu kretanja...

Latifa je druga šeikova kći koja je pokušala pobjeći iz luksuza UAE te je potom nestala. Naime, njezina starija sestra Shamsa oteta je na ulici u Cambridgeu u Engleskoj nakon što je 2000. godine pobjegla od svoje obitelji. Latifa je u videu koji je objavljen nakon pokušaja bijega rekla da je sa 16 godina pokušala napustiti UAE, ali da je zaustavljena na granici, zatvorena na tri godine i mučena. Zbog tog je iskustva u najsitnije detalje planirala drugi pokušaj bijega. Prvo se 2011. godine obratila francuskom poduzetniku i bivšem časniku mornarice Hervéu Jaubertu.

On tvrdi da je to učinila jer je na internetu pročitala da je on, nakon što se sukobio s vlastima, pobjegao iz Dubaija tako što je noseći na sebi ronilačku opremu doplivao do broda i potom jedrio do Indije. On isprva nije vjerovao da mu je šeikova kći poslala e-mail, no nakon što ga je uvjerila u istinitost svojeg identiteta, njih dvoje izmjenjivali su e-mailove svaka dva-tri dana te su se upoznali 2018. godine.

Latifa je 2014. upoznala Finkinju Tiinu Jauhiainen koja ju je podučavala brazilskoj borbenoj vještini capoeiri. Jauhiainen tvrdi da je postala jedna od Latifinih najbližih prijateljica te joj je ubrzo počela pomagati u osmišljavanju plana. Bijeg je počeo kada su se Latifa i Jauhiainen našle na doručku. Jauhiainen tvrdi da se Latifa presvukla i stavila sunčane naočale te da su se njih dvije zaputile prema moru. Četrdeset kilometara plovile su na gumenjaku i na jet skiju te su uspjele doći u međunarodne vode, gdje ih je Jaubert čekao s jahtom. Tada su krenuli prema Indiji.

Foto: Reuters/PIXSELL

– Valovi su bili visoki oko metar do metar i pol i vjetar je puhao prema nama, stoga nam je trebalo puno vremena da stignemo do broda – rekla je Jauhiainen. Njih su dvije, u pokušaju da zaštite Latifu, s jahte poslale poruke obitelji te kontaktirale s aktivističkom grupom Detained in Dubai i medijima.

Nitko joj nije vjerovao

Međutim, na njihove poruke nije bilo konkretnih odgovora. – Čini se da joj nitko nije vjerovao – tvrdi Jauhiainen. BBC-u je nekoliko dana kasnije javljeno da je Latifa oteta. Otad nije viđena u javnosti. Njezini prijatelji rekli su da im se nije javila.

– Izjavila je da bi radije bila ubijena na brodu nego odvedena natrag u Dubai – rekao je bivši francuski špijun Hervé Jauberta koji je radio za francusku obavještajnu službu DGSE i dodao je da ne zna gdje je Latifa.

Detaljan plan njezina bijega prvi je put opisan u dokumentarcu “Bijeg iz Dubaija”, u kojem bivši francuski špijun i finska učiteljica capoeire tvrde da su princezi pomogli isplanirati i izvesti bijeg.

Šeik Muhamed i vlada Dubaija nisu komentirali optužbe iznesene u BBC-jevu filmu, a izvor blizak obitelji rekao je da je Latifa “sa svojom obitelji” i da je “u odličnom stanju”.

Princeza Latifa treće je po redu od četvero djece koje je vladar Dubaija Mohammed bin Rashid Al Maktoum dobio s Alžirkom Huriyom Ahmed Lemash. Ima tri žene od kojih je jedna Haya Bint Al Hussein, kći pokojnoga jordanskog kralja Husseina i polusestra sadašnjega jordanskog kralja Abdullaha II te nekoliko nepoznatih žena. Za Latifu kažu da je izuzetno inteligentna. Obožava jahanje, ali i ekstremne sportove, najviše skakanje padobranom. Željela se natjecati na međunarodnim natjecanjima, ali to joj nije bilo dopušteno jer je tražila da je se na tretira kao princezu. Iako je, prema svemu sudeći, oteta i vraćena u Dubai, nitko ne zna njezinu sudbinu. Na stranici vladara Dubaija vodi se kao nestala osoba, a trag se gubi i svima koji su bili na tom brodu.

Video – Britanka koja se udala za ISIL-ovca: Djecu sam rodila samo kako bi postali ubojice

Komentara 7

Avatar mofo
mofo
11:37 11.12.2018.

"tek sad došlo u javnost"!!?? Pa vi niste čisti... Kakvi ste vi to novinari? Zar nema stvarno nikoga u ovoj Hrvatskoj da se ne bavi "novinarstvom" prepisivanja stranih medija, već sami istražuju? Ako sam ja upoznat od prvih dana nestanka, a ne bavim se ovime već usput pratim par različitih izvora, kako to vi niste ništa o tome znali do sada? Pa kolike su akcije bile, prosvjedi, udruge, a vi ništa niste kao čuli... Nema više nepristranog novinarstva, očito ste ili pristrani aktivisti, ili svi radite kako paše politici, domaćoj ili globalnoj... Katastrofa

AA
AAAAAA
12:19 11.12.2018.

VL - nekaj ste prestali "izvještavati" iz Francuske! Pojela vam maca jezik?

5S
505.scrtom
12:12 11.12.2018.

Pitanje je dali je još živa..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije