Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROVEDENA POLICIJSKA AKCIJA

Istraga o kupnji nekretnina: Arapima otkazuju boravak u BiH zbog kršenja migracijskih propisa

sarajevo
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/2
28.02.2017.
u 10:07

Prema izvješću agencije Birn, koja se poziva na informacije iz Službe za poslove sa strancima, SIP-a i porezne uprave FBiH, utvrđeno je kako je manji broj njih prekršio migracijske propise glede duljine boravka izvan BiH tijekom odobrenog boravka.

Nakon provedene policijsko-sigurnosne akcije pod kodnim nazivom “Nekretnine” u kojoj je kontroliran način na koji su utemeljene tvrtke čiji su osnivači ili odgovorne osobe strani državljani iz Kuvajta, UAE, Katara, Sirije, Libije, Saudijske Arabije, Rusije i Ukrajine, a koji u svom vlasništvu posjeduju nekretnine u BiH, utvrđeno je kako je njih 158 boravilo u BiH po osnovi viznog ili bezviznog režima, bez reguliranja boravišnog statusa u BiH, dok za njih 113 nije evidentirano da su uopće ulazili u BiH, piše Večernji.ba.

Migracijski propisi

Prema izvješću agencije Birn, koja se poziva na informacije iz Službe za poslove sa strancima, SIP-a i porezne uprave FBiH, utvrđeno je kako je manji broj njih prekršio migracijske propise glede duljine boravka izvan BiH tijekom odobrenog boravka, dok je u 58 tvrtki utvrđeno da su stranci zlouporabili pravo na privremeni boravak u BiH po osnovi izdane radne dozvole...

Iz Službe za poslove sa strancima ranije su najavili da će protiv svih stranaca koji su prekršili migracijske propise u BiH biti poduzete zakonom predviđene mjere otkazivanja bezviznog ili privremenog boravka. 

“Razlog za provođenje akcije ‘Nekretnina’, kako je kazano, jesu operativne informacije o postojanju tvrtki u vlasništvu stranih državljana koje se fiktivno registriraju u BiH, isključivo s namjerom stjecanja vlasništva nad nekretninama, njihove kupnje radi daljnjeg izdavanja stranim turistima, pri čemu se izbjegavaju zakonske obveze u pogledu vođenja evidencije i prijavljivanja stranaca”, navodi agencija Birn. Nakon provedenog nadzora, utvrđeno je da osnivački ulog pravnih osoba najčešće iznosi 2000 KM, a da su sporne tvrtke vlasnici nekretnina u vrijednosti više stotina tisuća KM. Iz Službe je rečeno da će podaci o svim utvrđenim činjenicama i nepravilnostima biti dostavljeni nadležnim policijskim i poreznim tijelima radi poduzimanja daljnjih mjera i radnji. Spomenimo da je, prema tvrdnjama Službe za poslove sa strancima, prije utvrđeno kako je fiktivno čak 499 od 671 pravnog subjekta u vlasništvu stranaca, uglavnom iz arapskih država.

Kontrola

U vlasništvu kontroliranih pravnih subjekata nalazi se više od 600 stambenih i poslovnih objekata, a posjeduju 1768 zemljišnoknjižnih izvadaka na ime tvrtke, utvrđeno je u akciji “Nekretnine”. Ravnatelj Službe za poslove sa strancima Slobodan Ujić najavio je kako će osigurati oko 80.000 letaka sa sadržajem obveza stranaca prema BiH i Službi za poslove sa strancima, nakon njihova ulaska u zemlju, koji će biti distribuirani na nekim graničnim prijelazima i u sarajevskoj zračnoj luci. “Leci će biti na turskom, arapskom, engleskom, francuskom i na još nekolicini jezika, a tako će se stranci odmah informirati nakon ulaska u državu o svojim obvezama”, prenosi agencija Birn.

>> Arapi nakon Sarajeva imaju novu hit zonu za nekretnine i zemljište u BiH: 'Kupuju masovno i sve što vide'

>> Arapi kupuju desetine hektara napuštene zemlje posavskih Hrvata

>> Saudijski veleposlanik traži da se strancima u BiH omogući kupnja nekretnina

Komentara 10

ST
Startrack
10:19 28.02.2017.

Jeli iko skuzio sto svaki arap svjeta od Kuvajtskog milijunasa do teroriste zeli u Europu? Ima zemlje u Kazhstanu kolko god hoce. A i u Tanzaniji.

CE
centirion
11:06 28.02.2017.

Bio sam brodom u Saudiskoj Arabiji gradu Jeda ! Postavili su naoružanog policajca automatskom puškom na rivu,da pazi da niko od nas "infidel" -prljavi Kršćana pomoraca ne stane na njihovu svetu zemlju! Dok su im naši kontejneri sasvim dobrodošli! A ovdje po Evropi bi uvodili svoja pravila! Toliko o njima!

Avatar sidhara
sidhara
10:52 28.02.2017.

Tu otimaju nekretnine i sire svoju kulturu u srcu Europe, a u njihovim zemljama dobijes batine ako stavis kriz oko vrata.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije