Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POVJERENSTVO ZA AGROKOR

HDZ i SDP podijelili 9 mjesta, 4 idu oporbi

Agrokor
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
29.09.2017.
u 21:55

Prema zakonu, istražno povjerenstvo može imati od pet do 15 članova, sastav mu mora biti približan stranačkom sastavu parlamenta.

Sabor bi već u srijedu mogao odlučiti osnovati istražno povjerenstvo za Agrokor, neslužbeno se može čuti u SDP-u, ali i HDZ-u. Dvije stranke su dogovorile broj članova Povjerenstva i raspodjelu kvote vladajućih i oporbe.

Utvrđeno je tako da će Povjerenstvo imati ukupno devet članova (po zakonu ih može biti između pet i 15). Pet mjesta pripast će vladajućima, a kako smo već izvijestili, u HNS-u se nadaju da će u Povjerenstvu biti njihova dva člana, što bi načilo da bi HDZ-u ostala tri mjesta. U najvećoj vladajućoj stranci kažu, međutim, kako taj omjer još nije dogovoren. – Tko kaže da će to biti 3:2? Moglo bi biti i 4:1 – rekao nam je HDZ-ov dužnosnik.

Iz SDP-a, pak, kažu da će oporbenu kvotu podijeliti tako da ta stranka da dva, Most jednoga, a ostale stranke oporbe zajedno još jednog člana Povjerenstva. Ističu i kako će priču sasvim sigurno voditi SDP-ov zastupnik, a tko će to biti, još ne otkrivaju.

Kuloari govore i da bi odluka o osnivanju Povjerenstva koju će Sabor, dogovore li se preostali detalji, donijeti u srijedu, na snagu mogla stupiti tek 15. studenoga. Na toj odgodi inzistira HDZ, a čini se da im je SDP sklon učiniti taj ustupak. S tim se, međutim, ne slažu svi SDP-ovi zastupnici, neki smatraju da daljnje odgađanje može dovesti u pitanje rad Povjerenstva s obzirom na angažman DORH-a u Agrokoru.

– Ja za to sasvim sigurno neću glasati – kazao nam je jedan SDP-ov zastupnik, koji je uvjeren i da će HDZ, kad se Povjerenstvo osnuje, učiniti sve kako bi “razvodnio” njegov rad i istragu pokušao usmjeriti i prema SDP-u da b se “podijelila odgovornost”. Ipak, ističe kako se ne boji tog scenarija i kako je siguran da će vladajući morati dati odgovore na neka u javnosti već postavljena pitanja što, tvrdi, uporno izbjegavaju.

Još jedno pitanje koje treba dogovoriti je i hoće li se prije glasovati o osnivanju Povjerenstva ili o imenovanju ustavnih sudaca, što traži HDZ, a iz SDP-a su dolazili pomirljive poruke kako to nije ključno pitanje. Andrej Plenković iz Tallinna je, pak, poručio kako otpora Povjerenstvu nema, ali kako ne želi ucjene “s kompletno nevezanim pitanjima”, kakvo je izbor ustavnih sudaca.     

Komentara 11

Avatar ovdje Maks
ovdje Maks
04:36 30.09.2017.

Povjerenstvo bi trebali voditi strucnjaci, najpametniji mostovac momak Bulj, biciklist Stazic, Pernarovi "iluminati i baba Vanga alijas Maras, imali bi finu zabavu neko vrijeme. Mozda Petrov nabavi nekog Grizzly strucnaka iz Rusije:)))

MA
marijaqwer
16:15 29.09.2017.

Kada je potrebno prikriti dokaze hdz i sdp se uvijek dogovore, a račun se ispostavi narodu. Vjerodostojno i već viđeno.

BB
bblc
15:53 29.09.2017.

Grčevito se bore (hdz-sdp) glede 'povjerenstva', zašto?Ivica je 'mazao vrat' i jednima i drugima, a sad netko treba ići u ćorku pa se ne mogu dogovoriti TKO.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije