Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 174
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
škare

70.000 ljudi s mirovinom većom od 3200 kn ostaje bez 57 kuna

\'plus karlovaccki umirovljenici slobodno vrijeme provode u gradskim parkovima u razgovoru sa znancima,041009 photo: kristina stedul fabac/VLM\'
Kristina Štedul Fabac/Pixsell
10.02.2012.
u 08:00

Usklađivanje – 
Dodatak je uvršten u mirovine u siječnju, odlukom Vlade Jadranke Kosor.

Približno 70 tisuća umirovljenika primilo je ovaj mjesec manje mirovine jer su postali obveznici poreza na dohodak! U većini slučajeva mirovina im je smanjena 57 kuna, jer su toliko platili poreza nakon što im je mirovina preskočila 3200 kuna.

Porez i za “inozemce”

Dodatak na mirovinu od 4 do 27 posto uveden je potkraj 2007. kako bi se zaštitio standard novih umirovljenika, umirovljenih nakon 1999 godine. Dodatak prima oko 300 tisuća umirovljenika, ali on sve do siječnja 2012. nije bio sastavni dio mirovine i nije podlijegao poreznim škarama.

>>Koliko tko dobiva

Prije nekoliko mjeseci Vlada Jadranke Kosor promijenila je zakon i uključila ga u mirovinu, a u veljači su isplaćene prve mirovine prema novim pravilima. Prema procjeni mirovinskog osiguranja, pripremljenoj kod donošenja zakona, prosječni je dodatak na mirovinu iznosio 351 kunu, a nakon što se ta svota pripisala osnovnoj mirovini, oko 70 tisuća umirovljenika postali su obveznici poreza na dohodak. Prema sadašnjem zakonu, mirovine do 3200 kuna ne podliježu obvezi plaćanja poreza na dohodak, pa približno 700 tisuća umirovljenika, koji su ispod te granice, ne plaća nikakav porez. Jučerašnjom odlukom Milanovićeve vlade od 1. ožujka ta se granica pomiče sa 3200 na 3400 kuna. No, jučer je donesena i druga važna odluka kad je riječ o oporezivanju mirovina – počet će ga plaćati i građani s prebivalištem u Hrvatskoj koji su svoje mirovine zaradili u inozemstvu.

Provedba tog zakonskog rješenja još nije objašnjena, a detalji će biti propisani pravilnikom.

Dodatak na mirovine uključen je u osnovicu na inzistiranje koordinacije svih umirovljeničkih udruga jer su procijenili da će broj dobitnika biti puno veći od gubitnika. Kako nije bio sastavni dio mirovine, dodatak se nije računao kod dosadašnjih polugodišnjih usklađivanja mirovina s troškovima života. Većini od 300 tisuća novih umirovljenika to će u ožujku donijeti koju kunu više, ali će 70 tisuća osoba s mirovinama iznad 3200, odnosno 3400, nakon 1. ožujka ostati bez najmanje 50-ak kuna.

Žalili se mirovinskom

Mnogi su se zbog gubitaka nekoliko posljednjih dana žalili novinama, mirovinskom zavodu, ali i umirovljeničkim udrugama. Glavni tajnik Matice umirovljenika Branko Cvetković kaže da razumije prigovore, ali “negdje se moralo presjeći”.

– Nema razloga da postoje dvije grupe umirovljenika, jedni koji plaćaju porez jer nemaju dodatak i drugi koji su zbog dodatka dobivali isto, ali on nije bio oporeziv. Svi moramo biti u istom statusu – dodaje Cvetković. Procjenjuje se da je država ovaj mjesec naplatila od umirovljenika 4 milijuna kuna poreza više nego prošli mjesec. Godišnje je dobitak oko 48 milijun kuna.

Ključne riječi

Komentara 81

OB
-obrisani-
08:40 10.02.2012.

. ..ne lazu i ne muljaju politicari...lazu i muljaju, paraziti i oni , koji su tim to omogucili.. . .tko je to bio........ZNA SE...!!

OB
-obrisani-
11:44 10.02.2012.

Samo Cacicu ostavite vozaca molim vas !

SI
Silverlight
18:33 10.02.2012.

Eto vama koji ste glasali za ove cigane.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije