Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 133
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PLIN Stručnjaci o 56-postotnom udjelu Ine u LNG Hrvatska

Većinski udio u LNG-u treba imati Plinacro!

09.04.2009.
u 17:54

Energetski stručnjaci i analitičari drže lošom i nelogičnom odluku da Ina ima većinski udio u vlasništvu društva LNG Hrvatska koje će predstavljati hrvatsku stranu (s udjelom od 25%) u Adria LNG-u, osnovanom radi gradnje LNG terminala na Krku.

Vraća se u plinski biznis
Ta naftna kompanija u većinskom mađarskom vlasništvu imat će 56 posto udjela, HEP-u će pripasti 40, a Plinacru samo četiri posto. Te su tri tvrtke 
potpisale izjavu o osnivanju LNG Hrvatska, što je podloga za samo osnivanje te tvrtke.

Ti omjeri začuđuju jer je država iz Ine izvukla plinski biznis, a Plinacro je od te naftne kompanije kupio podzemno skladište plina Okoli, pa ispada da se Ina kroz LNG terminal ipak vraća u taj posao. Davor Štern, bivši ministar gospodarstva i bivši direktor Ine, smatra kako nije u redu da ta kompanija ima većinski udio u LNG Hrvatska.

– On je trebao pripasti Plinacru jer je LNG terminal strateški projekt za Hrvatsku. Zato bi hrvatske interese trebala štititi ta državna tvrtka, pogotovo zato što je otkupila skladište Okoli – objašnjava Štern. MOL, nastavio je, ima legitimitet sudjelovati u projektu LNG, ali ne kroz Inu. MOL i je dio Adria LNG-a, kao i EON Ruhrgas, Total, RWE te Geoplin. S njim se slaže i analitičar Damir Novotny.

– O dioničarskim udjelima trebalo se odlučiti u kontekstu energetske strategije – drži Novotny. Objašnjava da je država dokapitalizirala Jadranski naftovod i iz njega istisnula Inu. Janaf pak ima ambiciju skladištiti naftu i derivate, u LNG terminalu skladištit će se ukapljeni plin, a Plinacro je glavni distributer. U tom svjetlu integracije energetskih djelatnosti nema razloga, dodao je Novotny, da država nema interes za većinskim vlasništvom.

Rusi preuzimaju MOL
– I s obzirom na to da se u MOL-u nešto događa, odnosno da se OMV povlači iz te tvrtke, a dominantnu ulogu preuzimaju Rusi, poželjno bi bilo da RH ima većinsko vlasništvo u LNG Hrvatska – kaže Novotny. Plinska kriza zimus, dodao je, pokazala je pak kako je to kada se ovisi o ruskim izvorima tog energenta.

I ostali energetski stručnjaci s kojima smo razgovarali slažu se da je potpuno pogrešno to što će glavnu riječ u LNG Hrvatska imati Ina i čude se takvu dogovoru o udjelima.

Želite prijaviti greške?