Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 80
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVA PRAVILA

Zbogom krađi mobitela?

LG G3
Foto: LG
04.09.2014.
u 12:00

Mobiteli moraju imati mogućnost da ih se u slučaju krađe može daljinski onesposobiti

Kad bi svi mobiteli imali “kill switch” ili gumb za blokiranje, u teoriji ih se ne bi isplatilo ukrasti. To je i cilj novog zakona koji se uvodi u SAD-u. LG-ov model G3 prošlog je tjedna dobio softversku nadogradnju koja donosi takozvani “kill switch”: mogućnost da preko interneta zaključate, izbrišete i po potrebi posve onemogućite korištenje mobitela nakon što vam ga netko ukrade ili ga izgubite. Sličnu mogućnost otprije nude i Apple i Samsung, a od sljedeće godine njima će se vjerojatno pridružiti i svi ostali proizvođači mobitela. Naime, u Kaliforniji je ovog tjedna prihvaćen zakon koji obvezuje proizvođače mobitela da u njih ugrade “kill switch”. Štoviše, taj zakon propisuje da mogućnost daljinske kontrole mobitela bude već aktivna na novom mobitelu, a ne da vlasnici mobitela sami odluče hoće li takvu mogućnost aktivirati, kao što je sada slučaj praksa s LG-om G3, iPhoneom i ostalim vrhunskim smartphoneima.

Očekuje se da će i druge američke savezne države slijediti primjer Kalifornije i uvesti istu zakonsku obavezu. A čak i da to ne učine, kotači promjene već su pokrenuti i više se ne mogu zaustaviti. Naime, u Kaliforniji je sjedište Applea i Googlea, dviju kompanija čiji operativni sustavi pokreću više od 90 posto svih smartphonea na svijetu. Apple je već ugradio “kill switch” u svoj iOS 7 (sada će ga samo učiniti obaveznim), a Google je već najavio da će u novi Android L dodati “kill switch” (Android već sad ima mogućnost daljinske kontrole, ali njome se može samo locirati izgubljeni mobitel i eventualno izbrisati podatke; ne i onesposobiti ukradeni mobitel).

Mobiteli sadrže sve više naših privatnih podataka, od fotografija i poruka do e-bankarstva pa je mogućnost daljinskog brisanja podataka dragocjena, ali ako vam ukradu mobitel, više ćete cijeniti “kill switch”.

On pokreće proces koji se u slengu naziva “brick”: njime vaš digitalni ljubimac postaje “cigla” koja se ne može uključiti. Jednom kada svi mobiteli budu imali tu mogućnost – a kako sada stoje stvari, to bi se moglo ostvariti i prije sljedećeg ljeta, kada istječe rok koji su kalifornijski zakonodavci dali proizvođačima mobitela da se usklade s novim zakonom – mobitele se tada jednostavno neće isplatiti krasti jer će svima biti jasno da ih ne mogu koristiti. Ali do tada – oprez!

U razgovoru s djelatnicima Pete policijske postaje u Zagrebu dobili smo savjet da je “kill switch” najbolje ne aktivirati. Prema njihovim iskustvima, kradljivci će, nakon što shvate da mobitel ne mogu koristiti, svoj plijen jednostavno baciti u smeće. Ako daljinski s njega obrišete podatke, učinili ste uslugu lopovu – on će ga nakon toga moći nastaviti koristiti kao da ga je kupio nov – ali barem mu možete ući u trag na neki drugi način.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije