Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 125
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DNK pojedinca i promjene

Liječenje po mjeri – svaki oboljeli od raka u Hrvatskoj dobit će najbolju terapiju

Milan Kujundžić
Foto: Sanjin Strukic/Pixsell
1/2
19.07.2019.
u 06:35

Promjene u DNK oboljelog koje potiču rast tumora mogu se otkriti genetskim testiranjem. Dakle, moguće je utvrditi genske promjene koje uzrokuje rak konkretnog pacijenta.

U Hrvatskoj će se rak liječiti “po mjeri”; pokreće se uvođenje personaliziranog liječenja onkoloških bolesnika što znači da će svaki oboljeli od raka na temelju genskog profiliranja dobiti najbolju terapiju u mjeri koja mu najbolje odgovara! Velika je to vijest kako za oboljele od raka tako i za zdravstveni sustav budući da je riječ o ozbiljnom ulaganju, a dio toga je 90 milijuna kuna za pokretanje nacionalnog Zavoda za personaliziranu medicinu i edukaciju 30 budućih zaposlenika. Osnivanje navedenog Zavoda dio je projekta kompanije Roche i Vlade RH koja je jučer prihvatila memorandum o ovoj suradnji, a prema kojem će se donijeti akcijski plan za njegovo pokretanje već iduće godine.

– Roche će u obliku donacije otvoriti laboratorij za personaliziranu genetsku medicinu u onkologiji. Danas propisujemo isti lijek za istu vrstu tumora, ali suvremena medicina zna da pacijentu ovisno o njegovoj genskoj strukturi i genskoj strukturi tumora on pomaže ili ne pomaže. Ovakvim oblikom dijagnostike moći će se ciljano dati pacijentu lijek koji njemu odgovara ili mu se neće davati nešto što mu ne odgovara. To je jedan veliki dijagnostički iskorak koji bi se trebao dogoditi u Hrvatskoj – komentirao je ministar zdravstva dodajući da slijedi precizno ugovaranje i priprema plana za realizaciju ovog projekta.

Foto: Pixabay/Sarah Johnson

Gensko profiliranje

U Ministarstvu zdravstva za pripremu projekta odnosno akcijskog plana osnovat će se posebno Povjerenstvo, a u cijeli projekt, koji je u formalnom smislu započeo slanjem pisma namjere spomenute kompanije, uključen je i Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje. Iz Rochea poručuju da je cilj projekta pod nazivom Personalizirana medicina u onkologiji s ciljem poboljšanja ishoda smanjiti stopu smrtnosti bolesnika sa zloćudnim bolestima, povećati stopu preživljenja i poboljšati kvalitetu života bolesnika istodobno transformirajući trenutačnu zdravstvenu onkološku skrb u Republici Hrvatskoj.

– Skrb utemeljena na personaliziranom pristupu i terapija koja se zasniva na rezultatima genskog profiliranja važno su postignuće za bolesnike sa zloćudnim bolestima s potencijalom pretvaranja raka u izlječivu bolest.

Transformacija trenutačne onkološke skrbi u Republici Hrvatskoj omogućit će bolesnicima s metastatskim tumorima dijagnozu bolesti putem genskog profiliranja te u konačnici i personaliziranu terapiju. Zahvaljujući takvom pristupu svaki će bolesnik moći dobiti pravi lijek, u pravo vrijeme – odgovaraju iz Rochea dodajući da je uvođenje personalizirane zdravstvene zaštite u hrvatski zdravstveni sustav u potpunosti usklađeno s Nacionalnim planom borbe protiv raka.

Taj Nacionalni plan, podsjetimo, konačno bi trebao biti prihvaćen na jesen. Najavljeno je da će se odmah krenuti u njegovu primjenu, a među ostalim ističe se važnost dijagnostike i praćenja učinka liječenja.

U odnosu na dosadašnji pristup “jedna metoda liječenja jednaka za sve”, odgovaraju nam iz Rochea, zahvaljujući sveobuhvatnom genskom profiliranju i usporedbi velike količine podataka iz svakodnevne liječničke prakse onkolozi će moći primijeniti najbolje personalizirano liječenje jer će imati uvid u specifične genske mutacije koje su različite kod svakog bolesnika.

– Vizija projekta jest bolesniku osigurati pristup odgovarajućem lijeku u pravo vrijeme u cijeloj državi. Ministarstvo zdravstva poduprijet će osnivanje onkološke baze podataka te Zavoda kao nacionalnog centra za personaliziranu medicinu čime će se uvesti sustavan, mjerljiv i održiv pristup personaliziranom liječenju utemeljenom na sveobuhvatnom genskom profiliranju – pojasnili su iz spomenute kompanije.

Podrška stručnih Društava

Iz Hrvatskog društva za personaliziranu medicinu i Hrvatskog društva za humanu genetiku podržali su ovaj projekt napominjući da je potrebno napraviti cjelovitu strategiju uvođenja personalizirane medicine u hrvatski zdravstveni sustav s ciljem poboljšanja u liječenju pacijenata koji boluju od raka, ali i drugih bolesti. Kako je poručio predsjednik navedenih društava prof. dr. Dragan Primorac, uz određivanje molekularnih biljega tumorskog tkiva dio koncepta personaliziranog liječenja raka su i genetički prediktivni testovi koji mogu prevenirati razvoj raka te farmakogenomika koju smatra nužnom za optimalno liječenje. 

Komentara 6

DH
dalibor.hren
07:00 19.07.2019.

Dobit ćemo grob po mjeri! Ilovača liječi sve!!!

LO
login
12:36 19.07.2019.

Kad ce CART terapija kod nas? A radionoz? A diagnostika glukozom?

GI
giannimichelis
07:09 19.07.2019.

To je zavjera, sve će nas čipirati i u DNA će nam ubaciti gene paradajza, općepoznato je da se rak liječi petrolejom, tarotom i vitaminom C, pitajte Pernara.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije