Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 188
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Česte nesreće

Ne prijave li pacijenta koji ne može voziti, kazna 5000 kn

Nesreća na naplatnoj postaji Sveta Helena
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/5
17.07.2019.
u 21:10

Nesreće u čije su izazivanje upleteni zdravstveni problemi potaknule su pitanje odgovornosti liječnika, a prvi na udaru našli su se obiteljski

Pokaže li se da vozač ima zdravstvenih teškoća zbog kojih više nije sposoban sigurno upravljati vozilom, liječnik koji je to utvrdio te izabrani liječnik dužan je o tome obavijestiti policiju.

U suprotnom riskira novčanu kaznu od 1500 do 5000 kuna za fizičku osobu te od 5000 do 15.000 za pravnu. Ta se obveza, znači, odnosi na sve doktore, a ne samo na izabrane, ukazuju obiteljski liječnici. Osjetili su se prozvanima u nekim izjavama nakon što je utvrđeno da je vozač BMW-a koji se zaletio punom brzinom u auta na naplatnim kućicama u Svetoj Heleni, pri čemu je tročlana obitelj teško ozlijeđena, imao droge i lijekova u krvi.

A antidepresivi?

– Liječnik ne zna tko ima vozačku dozvolu, a tko ne. Osim toga, jako je puno ograničavajućih dijagnoza za upravljanje vozilima. Po našoj procjeni, to može biti i konjunktivitis, križobolja, dijabetes, epilepsija... Svakako ovisnosti i uzimanje narkotika, ali i nekih lijekova, recimo antidepresiva, koje ljudi masovno koriste – nabraja dr. Josipa Rodić, predsjednica Hrvatske udruge ugovornih ordinacija (HUUGO).

– U nekom trenutku iz MUP-a su nam rekli da previše toga prijavljujemo pa smo tražili da nam kažu koje dijagnoze smatraju ograničavajućima – kaže doktorica napominjući kako je bilo i napada na liječnike zbog tih prijava.

Potkraj prošle godine izabrani doktori dobili su sličnu obavezu novim Zakonom o nabavi i posjedovanju oružja. Njime su ukinuti obvezni zdravstveni pregledi svakih pet godina za osobe s dozvolom za oružje, a umjesto toga propisana je obveza prijavljivanja promjena zdravstvenog stanja pacijenata koji imaju dozvolu za nošenje oružja. Obiteljski liječnici to su primili kao dodatnu nametnutu obvezu i odgovornost. Ipak, sve su nositelje dozvole za oružje pozvali na izvanredne zdravstvene preglede. Promjene u zdravstvenom stanju prijavljene su MUP-u, kao i oni koji su se na izvanredni pregled oglušili.

– U kartonu svakog pacijenta koji ima dozvolu za oružje taj podatak je i naveden pa smo temeljem njega i pokrenuli te izvanredne preglede, tada je i bio povećan val prijava – objašnjava dr. Vikica Krolo, predsjednica Koordinacije hrvatske obiteljske medicine (KoHom).

Policijska evidencija

Iako liječnici kažu da su iz MUP-a na zajedničkim sastancima iznosili neke podatke o broju liječničkih prijava te da ih je početkom godine bilo više od stotinu, u MUP-u nam nisu dali takav podatak. Ono što su nam jučer mogli reći jest da su u 2017. godini oduzeli ukupno 1048 vozačkih dozvola.

Od toga dvije zbog različite ocjene zdravstvene sposobnosti, 326 zbog ograničene zdravstvene sposobnosti, 176 zbog zdravstvene nesposobnosti te 544 zbog neobavljenog izvanrednog nadzornog zdravstvenog pregleda.

VIDEO Nesreća na naplatnim kućicama Sveta Helena

Komentara 6

RI
riise
22:01 17.07.2019.

Čini se da se vraćamo u crno doba komunizma kada su liječnici morali prijavljivati svoje pacijente. U demokratskim zemljama to se rješava zakonima. Npr. u USA zakoni države u kojoj živite, a ne vaš liječnik, odlučuju imate li pravo na vožnju.Zakoni se razlikuju od države do države,pa je tako za pacijente s epilepsijom da, u mnogim slučajevima, morate biti bez napadaja najmanje 6 mjeseci do 1 godine prije nego što možete dobiti vozačku dozvolu. U Texasu još i kraće...

Avatar Leftard_logic
Leftard_logic
21:20 17.07.2019.

Kakav je ovo fašizam? Svak svakoga prijavljuje, sve je normirano, wtf?

AO
ante.oreskovic75
07:54 18.07.2019.

Čudo na koji način misle da prave red!Šta rade sa onima koji godišnje prave nekoliko prekršaja,sa onima koji dolaze sa korumpiranim odvjetnicima?Sve ih slati općoj praksi ili konačno primjenjivati dosljedno zakone?U svakoj policijskoj stanici osnovati ambulantu?Obiteljske liječnike ostavite obiteljima,kažnjavanje one koji su zaslužili,ali pokušajte pošteno bez obzira o kome se radi!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije