Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 65
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NAKON TEŠKE BOLESTI

Umrla Lovorka Hančić, majka petero djece i simbol borbe protiv sustava

Lovorka Hančić
Foto: Davor Puklavec/Pixsell
1/5
07.07.2019.
u 16:25

Šira javnost upoznala ju je 2014. kada su joj liječnici, umjesto pametnog lijeka Glivec, propisali generični lijek od kojeg je imala strašne mučnine i bolove

Supruga našeg kolege Siniše, bivšeg Večernjakovca, i majka petero djece, Lovorka Hančić, kojoj je prije osam godina dijagnosticiran rijedak oblik tumora GIST na duodenumu, preminula je u četrdeset i sedmoj godini.

Šira javnost upoznala ju je 2014. kada su joj liječnici, umjesto pametnog lijeka Glivec, propisali generični lijek od kojeg je imala strašne mučnine i bolove. O svemu je javno progovorila, njena priča dirnula je mnoge, a nakon njenog apela obitelji preminulih bolesnika počeli su joj slati tablete Gliveca. Nekad su joj i sami oboljeli znali poslati pokoju tableticu.

Foto: Sanjin Strukic/Pixsell

- Dobri ljudi čine čuda! Uzimam već tri mjeseca Glivec koji mi doniraju brojni nepoznati ljudi, ljekarne. Dobila sam donacije iz Zagreba, Osijeka, Zeline, Krka, Zadra, iz BiH, Međugorja i Bihaća, iz Njemačke, Švicarske, Italije, od ljekarne Pablo... Nisam nijednom povraćala, nema više bolova, čirevi i afte povukli su se, ne peče me više cijelo tijelo, vratio mi se apetit, dobila sam dva kilograma. Uz Imakrebin jednostavno nisam imala šansu - rekla je tada presretna Lovorka.

Nakon desetomjesečne borbe da dobije terapiju koju je već primala na početku bolesti i koja joj, za razliku od zakonski odobrenog lijeka nije stvarala probleme, Lovorki je napokon službeno odobren Glivec. U međuvremenu je bila postala simbolom borbe protiv krutog zdravstvenog sustava. Dobila je i nagradu Ponos Hrvatske. Nažalost, bitku s rakom je izgubila.

Komentara 9

JM
ja-ma
17:03 07.07.2019.

Kako volim kad se lupeta...Nije važno kako se lijek zove.Važno je da je sastav isti.

PJ
pjole
19:13 07.07.2019.

Pokoj joj duši

RI
rimac444
22:19 07.07.2019.

Smrt je dio života, kojoj se ne može pobjeći. Pioritete treba dati tamo gdje je veća vjerojatnost ozdravljenja i populaciji koja treba stvarati pa i za one koji za to nisu sposobni.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije